ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog

Έχεις ακούσει να μιλάνε για την ορθορεξία;

ΔΙΑΤΡΟΦΗ


0 52

Εάν ακολουθείς μια δίαιτα για να χάσεις βάρος, είναι φυσιολογικό να θέλεις να ξέρεις τις θερμίδες που τρως κι επίσης, όταν ψωνίζεις, δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα των θρεπτικών ουσιών, των λιπαρών και των σακχάρων στα τρόφιμα που θα βάλεις στο καλάθι σου, αλλά προσοχή! Το πρώτο που σου συστήνουμε είναι να κάνεις τη διατροφή σου πάντα υπό την επίβλεψη ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου, ο οποίος θα σου δώσει τις πιο κατάλληλες οδηγίες για την ηλικία σου, τον μεταβολισμό σου και τον τρόπο ζωής σου.

Τι είναι η ορθορεξία;

Από το να φροντίζεις τον εαυτό σου και να προσπαθείς να μην τρως επιβλαβή λίπη ή ραφιναρισμένα σάκχαρα, μέχρι το να ζεις μετρώντας εμμονικά θερμίδες, ή να δοκιμάζεις όλες τις περιοριστικές και διατροφικά μη ισορροπημένες δίαιτες υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Αυτό το τελευταίο είναι γνωστό ως ορθορεξία.

Αν και δεν είναι επίσημος όρος σε ιατρικό επίπεδο, ωστόσο περιλαμβάνεται στα ψυχιατρικά εγχειρίδια στην κατηγορία: διατροφικές διαταραχές μη προσδιοριζόμενες διαφορετικά. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η ορθορεξία.

“Οι διατροφικές διαταραχές μη προσδιοριζόμενες διαφορετικά σχετίζονται με τον τρόπο που τρώμε και με την αντίληψη που έχουμε για το πώς αυτή η διατροφή επηρεάζει τη σωματική μας διάσταση”, υποστηρίζει η Pilar Conde, ψυχολόγος στην Κλινική Origen.

Πώς ξέρεις αν πάσχεις από ορθορεξία

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σίγουρα το πιο ανησυχητικό σε αυτήν τη διαταραχή είναι ότι, γενικά, όσοι πάσχουν από αυτήν δεν το γνωρίζουν. Η ορθορεξία εισβάλλει σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν: αυτά που διαβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα, στον τύπο, στις συνομιλίες με το περιβάλλον τους, στους τρόπους αγορών και μαγειρέματος, εφαρμογές που κατεβάζουν στο κινητό… Μπορεί να θεωρηθεί ένας (αρρωστημένος) τρόπος ζωής.

Και, αν και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνο ως διαταραχή συμπεριφοράς, εκεί που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται σοβαρά είναι όταν οι γιατροί και οι ειδικοί συνειδητοποιούν ότι η ορθορεξία είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου με το μεγαλύτερο βάρος για την έναρξη μιας διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς όπως η ανορεξία ή η βουλιμία, όπως επισημαίνει ο Δρ. Miguel Harto, ψυχίατρος που εξειδικεύεται στους εθισμούς και την συννοσηρότητα εξαρτήσεων και ψυχικών διαταραχών. Επίσης προσθέτει: «Τα άτομα με ορθορεξία παρασύρονται από πολλαπλές δίαιτες που πωλούνται ως θαυματουργές, με στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους τους. Μάλιστα, αυτό είναι ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση: το να έχει κάποιος δοκιμάσει περισσότερες από τρεις διαφορετικές δίαιτες σε ένα χρόνο, όλες με στόχο την απώλεια βάρους».

Πρόσεξε αυτά τα συμπτώματα

Ο ειδικός παραθέτει στον λογαριασμό του Instagram μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα με ορθορεξία. Διάβασε προσεκτικά: 

 1. Έχουν εμμονή με τις προσλαμβανόμενες θερμίδες. Μετράνε τις θερμίδες όλων των φαγητών και από τις διατροφικές ετικέτες κατά την αγορά τροφίμων.
 2. Κάνουν δίαιτες χαμηλών θερμίδων και πολύ περιοριστικές, αποφεύγοντας έτσι τον παθολογικό φόβο να πάρουν βάρος. Συνηθίζουν να ακολουθούν θαυματουργές δίαιτες και προϊόντα «αδυνατίσματος».
 3. Περιορίζουν την ποσότητα και το είδος της τροφής που προσλαμβάνουν. Έχουν μια λίστα απαγορευμένων προϊόντων.
 4. Υποφέρουν από σκαμπανεβάσματα στο σωματικό βάρος. Συνήθως παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές βάρους και διατροφικού μοντέλου, αλλά συνήθως επίσης βρίσκονται στο κανονικό βάρος, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση.
 5. Το βάρος επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και τη διάθεσή τους. Υπολογίζουν την προσωπική τους αξία, την επιτυχία τους και τη συναισθηματική τους ευημερία με βάση το μέγεθος, το βάρος και το σχήμα του σώματός τους.

Σε όλα αυτά, προσθέτει: «Όπως και οι περισσότερες ψυχολογικές διαταραχές, συνήθως έχει πολυπαραγοντική προέλευση: χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη ικανοποίησης με το σώμα, συναισθηματική αστάθεια, ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά και τη μεγάλη σημασία που δίνουν στις απόψεις των άλλων.»

Ποιες είναι οι συνέπειες του να ζούμε με ορθορεξία; 

Όποιος περνάει τη ζωή του μετρώντας θερμίδες πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για μια αβλαβή συνήθεια. Το να θέλεις να περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο το φαγητό, απορρίπτοντας ολοκληρωτικά κατηγορίες τροφίμων, να καταφεύγεις σε εντελώς μη ισορροπημένες δίαιτες, είναι λόγος για να αλλάξει ο τρόπος διατροφής, να τρελαθεί η χημεία του εγκεφάλου, να εμφανιστεί το φαινόμενο ακορντεόν, να δημιουργηθούν κύκλοι ελεγκτικών κι ανεξέλεγκτων συμπεριφορών και να τροποποιηθούν τα συναισθήματα και η διάθεση, μεταξύ άλλων.

Η ορθορεξία έχει θεραπεία;

Ναι, και συνήθως επαφίεται στους επαγγελματίες της ψυχολογίας και της διατροφής (συνήθως με τη βοήθεια ψυχιάτρου). Το πιο επείγον σε αυτούς τους ασθενείς είναι να βοηθηθούν να τροποποιήσουν τις δυσλειτουργικές ιδέες που έχουν για το σώμα τους και για τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, δουλεύεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ακαμψία σκέψεων και η πιθανή κοινωνική απομόνωση, τρία προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από ορθορεξία. 

Σύμφωνα με την ψυχολόγο της Κλινικής Origen, το να ζεις ανεβασμένος στη ζυγαριά έχει γίνει πιο συνηθισμένο από ό,τι θα ήταν επιθυμητό, ​​καθώς έχει μπει στο πεδίο των εμμονών και μπορεί να καταλήξει να σχετίζεται με διαταραχές που συνδέονται με την αυτοεκτίμηση και την προσωπική εικόνα.

«Η υπερβολική ανησυχία για το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και το πώς μας βλέπουν οι άλλοι, εξηγεί, έχει πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει είναι τα χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια μάτια που παρατηρούν μέσω των κοινωνικών δικτύων. Αυτή η υπερβολική έκθεση τοποθετεί το άτομο σε ένα σημείο ιδιαίτερης ευπάθειας, καθώς οι αμφιβολίες, τα άγχη και οι φόβοι απόρριψης αυξάνονται εκθετικά ανάλογα με τα διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα όπου ανήκει και τις απόψεις, τα σχόλια και τις αλληλεπιδράσεις σε αυτά», καταλήγει η ειδικός.

Πότε μπορείς να ξεκινήσεις να αθλείσαι μετά τον τοκετό;

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


0 40

Εάν μόλις γέννησες και θέλεις να επιστρέψεις στις αθλητικές σου συνήθειες, πρέπει να γνωρίζεις ότι συνήθως χρειαζόμαστε περίπου 8 εβδομάδες περιθώριο για να επανέλθουμε στην κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη. Λογικά, κάθε έγκυος γυναίκα έχει τις ιδιαιτερότητές της και υπάρχουν πολλοί παράγοντες, τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί, που μπορούν να καθορίσουν τον ρυθμό ανάκτησης του σώματός της.

Σε γενικές γραμμές, η μήτρα επιστρέφει στο φυσιολογικό της μέγεθος μετά από 6 εβδομάδες, αλλά η αποδυνάμωση της μυο-περιτονίας του κοιλιακού και του πυελικού εδάφους που συμβαίνει λόγω της εγκυμοσύνης απαιτεί περισσότερο χρόνο. Επιπλέον, περιπτώσεις όπως το να πρόκειται για πρώτη γέννα μετά την ηλικία των 35 ετών, το υπερβολικό βάρος, η πολλαπλή εγκυμοσύνη, το να χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία στη διάρκεια του τοκετού ή να υπήρξαν συμπτώματα ακράτειας ή πρόπτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν ως επακόλουθο το να απαιτείται αποκατάσταση που ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο δουλειάς πριν να ανακτηθεί η κανονική καθημερινή δραστηριότητα.

Αξιολόγησε το πυελικό σου έδαφος

Ως γενική σύσταση, κάθε γυναίκα πρέπει να αξιολογείται από φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους προτού εξετάσει το ενδεχόμενο να αθληθεί μετά τον τοκετό, ειδικά στις καταστάσεις τις οποίες ήδη αναφέραμε. Είναι το επίπεδο χαλάρωσης ή αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος και του πυελικού εδάφους αυτό που θα καθορίσει το πρωτόκολλο της εποπτευόμενης εργασίας μυϊκής ενίσχυσης που θα χρειαστεί.

Εάν έχεις όρεξη να ξαναρχίσεις τη γυμναστική το συντομότερο δυνατό, θα μπορέσεις να εκτελέσεις σωματικές δραστηριότητες πιο χαλαρές σε συνδυασμό με την ανάκτηση του σώματός σου μετά τον τοκετό, όπως περπάτημα, κολύμπι ή οποιουδήποτε είδους μέτριας άσκησης στο νερό.

Αλλά για να κάνεις ξανά δραστηριότητες υψηλών απαιτήσεων, θα πρέπει να περιμένεις έως ότου εκπαιδεύσεις εκ νέου τη στάση σου, αποκτήσεις μυϊκό τόνο και δύναμη και μάθεις να ενεργοποιείς σωστά την οσφυϊκή-πυελική-κοιλιακή ζώνη σε καταστάσεις προσπάθειας ή αστάθειας. Αυτές οι δραστηριότητες είναι:

 • Τρέξιμο, άλματα ή λήψη κατευθυνόμενων μαθημάτων που να περιλαμβάνουν κινήσεις με απότομες αλλαγές θέσης.
 • Οι παραδοσιακοί κοιλιακοί δεν συνιστώνται διότι αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση και υπερφορτώνουν το πυελικό έδαφος που ακόμα δεν έχει ανακάμψει.
 • Προσπάθεια στα οικιακά, όπως η μετακίνηση επίπλων ή να φορτώνεσαι με υπερβολικό βάρος.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες σχετικά με το πότε να ξαναπιάσεις τον αθλητισμό μετά τον τοκετό λόγω των περιστάσεων και των χαρακτηριστικών της κάθε γυναίκας, ειδικά εάν υπάρχει μια περινεϊκή ουλή που να προκαλεί πόνο και να εμποδίζει τη διαδικασία ανάρρωσης. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι το ποιος τύπος άσκησης ενδείκνυται για το πυελικό έδαφος και η καθολική ανάγκη για ενδυνάμωση σε όλη τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα, ρίξε μια ματιά στα βίντεο ασκήσεων που σου προσφέρουμε, αλλά θυμήσου, να συμβουλεύεσαι πάντα πρώτα έναν ειδικό.

Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez, Γυναικολόγος και συντονίστρια της μονάδας Πυελικού Εδάφους στο Νοσοκομείο Quirónsalud της Μαδρίτης.

Το γυναικείο έμφραγμα δεν είναι όπως το αντρικό

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


0 108

Μία από τις πολλές λειτουργίες των οιστρογόνων είναι να μας προστατεύουν από πιθανές καρδιαγγειακές παθήσεις. Επομένως, όταν φτάνει η εμμηνόπαυση υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφράγματος. Δεδομένου ότι τα συμπτώματά του δεν μοιάζουν με αυτά ενός αντρικού εμφράγματος, εδώ σου μαθαίνουμε πώς να τα αναγνωρίζεις ώστε να είσαι προετοιμασμένη.

Οι επιδράσεις των οιστρογόνων στο σώμα είναι πολλές και διάφορες. Στην καρδιά, πιο συγκεκριμένα, ενεργούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου έως και 40 τοις εκατό για γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Αντιμετωπίζοντας έναν παλιό μύθο, σύμφωνα και με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, θα έπρεπε να τονιστεί ότι οι καρδιακές προσβολές δεν κάνουν διακρίσεις και ότι οι γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να τις πάθουν όπως και οι άνδρες. Αλλά με μια σημαντική διαφορά: τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα για τις γυναίκες παρά για τους άντρες. 

Οι μελέτες δείχνουν ότι την διαφορά την κάνει κάτι απολύτως θεμελιώδες: το να ξέρουμε πώς να αναγνωρίζουμε και να ταυτοποιούμε τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής, το να μάθουμε να ερμηνεύουμε σωστά τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας.

Ζαλάδα, δύσπνοια, κόπωση, δυσπεψία… Τα πιο συχνά συμπτώματα

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα ενός εμφράγματος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά ανάμεσα στα δύο φύλα. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να το πάθουν αν και, ωστόσο, δεν είναι και τόσο αναμενόμενο σε αυτές.

ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΤΡΕΣ:

 • Ιδρώτας.
 • Πόνος και πίεση στο στήθος, τα μπράτσα, το λαιμό, το σαγόνι.
 • Δύσπνοια.
 • Καούρα ή δυσπεψία.

ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

 • Ζαλάδα.
 • Ενοχλητικός πόνος ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
 • Δύσπνοια.
 • Δυσπεψία ή αέρια.
 • Κόπωση χωρίς λόγο.
 • Δυσκολίες στον ύπνο.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε πώς οι γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή προσβολή παρουσιάζουν σημαντική πίεση στο στήθος, τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ένας συνδυασμός λιγότερο αναγνωρισμένων συμπτωμάτων, όπως αυτά που επισημάνθηκαν παραπάνω.

Το ζήτημα είναι ότι είναι λίγο πολύ καθημερινά συμπτώματα και ότι δεν τα συνδέουμε με κάτι σοβαρό. Αυτός είναι ο κίνδυνος! Ποιος δεν υπέφερε από παλινδρόμηση, κόπωση ή δυσκολία στον ύπνο κάποια στιγμή. Τι γίνεται όμως αν δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό;

Η συμβουλή-κλειδί: εντόπισε τα συμπτώματα και δράσε γρήγορα

Για όλα αυτά, οι ιατρικές αναφορές προειδοποιούν ότι πολλές φορές, οι γυναίκες αντί να ζητάνε και να παίρνουν ιατρική βοήθεια, είναι πολύ πιθανό να επιτρέπουν να περάσει περισσότερος χρόνος από ό,τι θα έπρεπε προτού εναποθέσουν τον εαυτό τους στα χέρια ενός γιατρού. Είναι σύνηθες να περιμένουν να εξαφανιστούν αυτά τα “κοινά” συμπτώματα, αλλά οι συνέπειες μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες στη βλάβη της καρδιάς, ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους.

Σύμφωνα με Ιδρύματα Καρδιολογίας, το χρονικό διάστημα που παρέρχεται από τη στιγμή που ο ασθενής με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου εισέρχεται σ’ ένα νοσοκομείο έως ότου του ανοίξουν την αρτηρία που έχει φράξει μέσω μιας επέμβασης αγγειοπλαστικής αποδεικνύεται απολύτως κρίσιμο για την επιβίωση του ασθενούς και δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 90 λεπτά.

Επομένως, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε πώς να ανιχνεύουμε και να αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα τα σημάδια καρδιακής προσβολής. Τόσο τα μέλη της οικογένειας όσο και το ευρύτερο περιβάλλον. Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές δεν είναι και τόσο απλό, καθώς τα συμπτώματα ενός εμφράγματος συνδέονται ενίοτε και με άλλα προβλήματα υγείας. Αλλά αξίζει να αναρωτηθούμε για τα πάντα. Και σε περίπτωση αμφιβολίας, καλύτερα να δράσουμε.

Να αποφύγουμε την αυτοδιάγνωση και να δώσουμε βάση στην πρόληψη

Το πιο σημαντικό: πρέπει να αποφύγουμε την αυτοδιάγνωση. Σε περίπτωση οποιουδήποτε φόβου ή αβεβαιότητας, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να καλέσουμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης ή να μεταβούμε γρήγορα σε ένα δωμάτιο ιατρικής περίθαλψης για να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας στα χέρια των ειδικών. Κάθε λεπτό μετράει όταν πρόκειται για την αξιολόγηση της πιθανότητας καρδιακής προσβολής. Εν τω μεταξύ, τίποτα καλύτερο από το να ζεις μια ζωή με πρόληψη. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν παράγοντες – ηλικία, φύλο, οικογενειακό ιστορικό – που δεν μπορούν να αλλάξουν όσο κι αν θέλουμε. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πράγματι εξαρτώνται από τις συνήθειές μας: η αποφυγή καπνίσματος, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η αποφυγή καθιστικού τρόπου ζωής, η υγιεινή διατροφή, η παρακολούθηση του άγχους… Περισσότερο από ποτέ, η πρόληψη είναι θεραπεία.

Διατήρηση ιδανικού βάρους στην εμμηνόπαυση: γίνεται ή είναι επιστημονική φαντασία;

ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης


0 277

Η εμμηνόπαυση χτυπά με απρόβλεπτους τρόπους. Μερικές γυναίκες έχουν πολλές εξάψεις, άλλες παθαίνουν κατάθλιψη, υπάρχουν και άλλες που σέρνουν την κούραση τους σαν ψυχή που δεν μπορεί να βρει ανάπαυση… Και έπειτα υπάρχουν και άλλες που παίρνουν βάρος ενώ φωνάζουν ψηλά στον ουρανό: «Τι έχω κάνει για να αξίζω κάτι τέτοιο; Γιατί παχαίνω ενώ τρώω ακριβώς τα ίδια;» Λοιπόν, πολύ απλό: παράγεις λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνες, γεγονός που σε κάνει να χάνεις περισσότερη μυϊκή μάζα από πριν και να συσσωρεύεις λίπος. 

Όλα αυτά, και κάτι ακόμα, είναι αυτό που κάνει το 75% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών να παχαίνουν από 5 έως 10 κιλά. Εντάξει, γνωρίζουμε ότι το να μιλάς για απώλεια βάρους αν βρίσκεσαι στην εμμηνόπαυση μπορεί να σου φαίνεται σαν κάτι αδύνατο. Το βλέπεις σαν ένα βουνό από σαπούνι όπου γλιστράς ξανά και ξανά. Αλλά μην πανικοβάλλεσαι: μπορείς να αδυνατίσεις… και θα νιώσεις υπέροχα!

Πώς να χάσεις βάρος κατά την εμμηνόπαυση; Ακολούθησε τον κανόνα του πιάτου

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι ιδανικές για την απώλεια βάρους και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του λίπους της κοιλιάς. Αλλά επίσης οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι δεν χρειάζεται καν να εξαλείψουμε εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας. Ότι δεν είμαστε εδώ για να υποφέρουμε.

Εάν έχεις πρόβλημα να επιλέξεις τι να φας, μάθε τον κανόνα του πιάτου. Είναι κάτι σαν ρύθμιση στη διάσημη (και αποτελεσματική) μεσογειακή διατροφή και κάτι πολύ οπτικό. Πρόκειται για το διαχωρισμό του πιάτου σε τρία μέρη: 50% λαχανικά, 25% πρωτεΐνες και το άλλο 25% υδατάνθρακες. Θα έχεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι στις σωστές αναλογίες.

Δώσε προτεραιότητα στην κατανάλωση ψαριών, πουλερικών, οσπρίων και ξηρών καρπών όσον αφορά στις πρωτεΐνες. Ανάμεσα στους υδατάνθρακες μπορείς να επιλέξεις πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά. Και για τα χόρτα και τα λαχανικά, οι καλύτερες επιλογές είναι ντομάτα, σπανάκι, καρότα, πιπεριές ή μπρόκολο. Και το νεράκι για να πίνεις θα είναι πάντα ό,τι καλύτερο. Αλλά βεβαίως, μια στις τόσες βραδιές δώσε στον εαυτό σου τη χαρά να πιεις ένα ποτηράκι κρασί μετά από ένα ωραίο δείπνο.

Συμβουλές διατροφής που λειτουργούν πραγματικά

Εδώ σου δίνουμε μερικές συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος κατά την εμμηνόπαυση (ή σε οποιαδήποτε ηλικία) με αποδεδειγμένα οφέλη:

 • Να τρως πολλές πρωτεΐνες: θα αυξήσεις το μεταβολικό ρυθμό και θα μειώσεις την απώλεια μυϊκής μάζας ενώ χάνεις βάρος.
 • Να ψάχνεις για χορταστικά τρόφιμα όπως αβγά, φακές, κινόα, μια χούφτα αμύγδαλα ή μήλα. Επειδή ο ορμονικός χορός σου ξυπνά την όρεξη και το άγχος, προσπάθησε να τρως πράγματα που σου δίνουν την αίσθηση ότι είσαι γεμάτη.
 • Να περιλαμβάνεις γαλακτοκομικά στη διατροφή σου: αντίο στους μύθους, παραδώσου στη δύναμη των γαλακτοκομικών για να διατηρήσεις τη μυϊκή μάζα.
 • Να καταναλώνεις διαλυτές ίνες από λιναρόσπορους, λαχανάκια Βρυξελλών, αβοκάντο και μπρόκολο για να αυξήσεις την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να μειώσεις την όρεξη και να προωθήσεις την απώλεια βάρους.
 • Να πίνεις πράσινο τσάι: περιέχει τις ενώσεις της καφεΐνης και γαλλικού οξέος για να καίει τα καταραμένα λίπη.
 • Να κοιτάζεις τις ετικέτες των προϊόντων: μην εμπιστεύεσαι ό,τι σου πουλάνε. Προσοχή στα lightπροϊόντα και τα κρυμμένα σάκχαρα.
 • Λαϊκή αγορά πριν από το σούπερ μάρκετ: να καταναλώνεις φρέσκα προϊόντα όσο μπορείς. Και να πηγαίνεις έχοντας κάνει ήδη τη λίστα αγορών για να αποφεύγεις τον “αυτοσχεδιασμό”.
 • Να εξασκείς τη συνειδητή διατροφή που θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος, να απολαμβάνεις τα γεύματα και να τρως λιγότερο.

Και τέλος: υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή. Άφησε πίσω σου τους ανθυγιεινούς τρόπους ζωής και ακολούθησε νέες ρουτίνες. Θα είναι υπέροχες για το σώμα και το μυαλό. Και θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις το βάρος σου! Για παράδειγμα:

 • Πάρε έναν πραγματικά αναζωογονητικό ύπνο: απόκτησε μια υγιεινή ύπνου που να περιλαμβάνει ελαφριά δείπνα, να πηγαίνεις στο κρεβάτι χαλαρή και να κοιμάσαι στο απόλυτο σκοτάδι. Ο ύπνος αδυνατίζει!
 • Δοκίμασε τον βελονισμό: μην φοβάσαι να αφεθείς στα χέρια μιας νέας πρακτικής. Μία μελέτη έδειξε ότι η χρήση βελονισμού μείωσε τη συχνότητα εξάψεων κατά 36,7% σε διάστημα έξι μηνών.
 • Ανακούφισε το άγχος σου: δούλεψε για την οργάνωση της ζωής σου και την εξάλειψη των τοξινών. Να φτάνεις μέχρι εκεί που μπορείς. Ήρθε η στιγμή να πάρεις τον έλεγχο και να δώσεις μια κλωτσιά στο άγχος, το οποίο οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, κάτι που σχετίζεται άμεσα με το αυξημένο κοιλιακό λίπος.
 • Ανακάλυψε τη γιόγκα: είναι μια από τις πρακτικές που περισσότερο συστήνεται επειδή δουλεύει σώμα και μυαλό. Επιπλέον, μπορείς να την κάνεις με παρέα. Ανακουφίζει το άγχος, δουλεύεις τους μυς και κοινωνικοποιείσαι.
 • Κάνε γυμναστική, αλλά χωρίς να υποφέρεις: όχι μόνο θα ελέγχεις τα κιλά, αλλά επίσης θα σου ανεβάζει τη διάθεση, θα νιώθεις καλύτερα και θα προστατεύεις τόσο τους μυς όσο και τα οστά. Εάν αρχίσεις από το μηδέν, ξεκίνησε με 20 λεπτά και στη συνέχεια αύξησε σταδιακά το χρόνο για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη. Μέχρι εκεί που μπορείς!
 • Ανάγκασε τον εαυτό σου να ενεργοποιηθεί: κατέβα από το λεωφορείο μία στάση πριν τη δική σου, ανέβα με τις σκάλες στο σπίτι, κάνε ραντεβού με τις φίλες σου για περπάτημα… Να μην υπάρχουν δικαιολογίες.

Η εμμηνόπαυση, γεμάτη συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα

ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης


0 18300

Δεν κάνεις τίποτε άλλο παρά να παρακολουθείς βίντεο με γατάκια. Σχεδιάζεις δάκρυα στο παράθυρο κάθε φορά που βρέχει. Τη μια μέρα αγαπάς τη φιλενάδα του γιου σου και την επόμενη θα της πέταγες μια τούρτα στο κεφάλι. Κλαις όταν βλέπεις μια αγκαλιά στην τηλεόραση. Ένα κόκκινο φανάρι ξυπνά τον ψυχοπαθή μέσα σου που ούτε ήξερες ότι υπάρχει… Αναθεματισμένα οιστρογόνα!

Η μείωση αυτών των επιπέδων ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι σε μία συνεχή κατάσταση προεμμηνοροϊκού συνδρόμου. Και αυτό περιλαμβάνει συμπτώματα που δεν μπορείς να ελέγξεις: ευερεθιστότητα, θλίψη, αποθάρρυνση, άγχος, ευθιξία, επιθετικότητα, κόπωση, αλλαγές στη διάθεση… Είναι συναισθήματα που δεν σου αρέσουν, που σε κάνουν να αντιδράς σε καθετί ελάχιστο, που προκαλούν πράξεις που μετά μετανιώνεις. Τι να κάνεις;

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να ξέρεις. Το πρώτο, πόσο σημαντικό είναι να αποδεχτείς ότι έχεις την εμμηνόπαυση. Αναγνώρισέ το. Συνειδητοποίησε ότι αυτή η κούρσα με τα τόσα σκαμπανεβάσματα οδηγείται από τα απαίσια οιστρογόνα. Και μόλις εντοπιστεί η αιτία (επειδή συνήθως εσύ δεν είσαι έτσι) πρέπει να την δουλέψεις.

Λυπημένη και ευερέθιστη; Το πρώτο που χρειάζεται είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου

Εάν αισθάνεσαι ευερέθιστη και λυπημένη μετά την ηλικία των 45 ετών, είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με την εμμηνόπαυση (ή την κλιμακτήριο ή την μετεμμηνόπαυση), αν και είναι επίσης αλήθεια ότι τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι αναγκαίο να σχετίζονται μόνο με την απώλεια οιστρογόνων. Έτσι, μπορεί να υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους έχεις κακή διάθεση, ανεξάρτητα από το εάν βρίσκεσαι σε εμμηνόπαυση ή όχι.

Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να πας στο γιατρό σου. Αυτός ή αυτή θα ξέρει τι πρέπει να ενοχοποιηθεί. Και αν πρόκειται για την εμμηνόπαυση, απάνω της! Διότι όταν τα επίπεδα ορμονών αρχίζουν να μειώνονται, όπως συμβαίνει κατά τους μήνες (και χρόνια) πριν την εμμηνόπαυση, όλα τα συστήματα που έχουν αυτούς τους υποδοχείς ορμονών καταγράφουν μια αλλαγή, και αυτό περιλαμβάνει τον εγκέφαλό σου. Ανάλαβε δράση, πάρε τον έλεγχο των συναισθημάτων σου.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις συναισθηματικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης;

Η ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα της θλίψης είναι τα πιο κοινά συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ίσως να είσαι η τελευταία που τα παρατήρησε. Και μπορεί να είσαι η πρώτη που θα τα αρνηθεί όταν κάποιος σου τα επισημάνει. Αλλά λάβε υπόψη σου αυτό: συχνά μπορείς να ελέγχεις τα συναισθηματικά σου σκαμπανεβάσματα κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Για παράδειγμα, μαθαίνοντας τρόπους ζωής, χαλάρωσης και μείωσης του στρες. Παραδείγματος χάριν:

 • Να κάνεις γυμναστική και να τρως υγιεινά: η επιστήμη δείχνει ότι αυτά τα δύο σε κάνουν πιο ευτυχισμένη.
 • Να εξασκείσαι στη γιόγκα, στο διαλογισμό ή στη συνειδητή αναπνοή για να έρθει σε επαφή το μυαλό με το σώμα.
 • Να αποφεύγεις τα ηρεμιστικά και το αλκοόλ.
 • Αναζήτησε κίνητρα που να αποτελούν πρόκληση.
 • Να στηρίζεσαι σε αυτούς που αγαπάς. Να τους λες πώς νιώθεις.
 • Επανενεργοποίησε τις κοινωνικές σχέσεις.

Ξέφυγε από την κατάθλιψη, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σου

Αν και η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί άμεσα την κατάθλιψη, είναι αλήθεια ότι ορισμένες γυναίκες έχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλές από τις μη ικανοποιητικές καταστάσεις που ζεις μπορεί να σε οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Και περισσότερο όταν βρίσκεσαι τόσο εκτεθειμένη και με εξασθενημένες τις άμυνες του οργανισμού. Και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι. Ανάλαβε δράση πριν η θλίψη ή η μελαγχολία φτάσει σε άλλο επίπεδο. Πήγαινε στον ψυχολόγο. Μια συναισθηματική επανεκκίνηση δεν βλάπτει ποτέ κανέναν.

Μπορεί η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών να σε βοηθήσει;

Η σύγχρονη επιστήμη έχει αναλάβει να προειδοποιήσει για τη θετική επίδραση που έχει η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών σε γυναίκες που πλήττονται περισσότερο από την εμμηνόπαυση. Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν επίσης τη χρησιμότητά της από ψυχολογική άποψη. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθηματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, δεν είναι λιγότερο αλήθεια ότι από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της πιο σοβαρής κατάθλιψης. Όπως πάντα, ο γιατρός είναι αυτός που θα σου δώσει την καλύτερη συμβουλή.

Ακράτεια; Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε μένα!

ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης


0 14718

Το πέρασμα των χρόνων φέρνει αλλαγές στον οργανισμό μας και απώλεια φυσικών ικανοτήτων. Σε αντάλλαγμα, οι άνθρωποι γινόμαστε σοφότεροι. Και γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτήν την γνώση που αποκτήσαμε για να αντιμετωπίσουμε ανώμαλες καταστάσεις και να βρούμε ομαλές λύσεις; Δηλαδή, να παραδεχτούμε ένα πρόβλημα και να βρούμε μια εύκολη αντιμετώπιση γι’ αυτό. “Έχω ακράτεια… ε και;

Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι η ακράτεια συχνά δεν χρήζει προσοχής και αντιμετώπισης αν και επηρεάζει κατά σημαντικό τρόπο την ευημερία και την ποιότητα της ζωής μας. Ένα στα τρία άτομα που πάσχουν από αυτήν δεν πηγαίνει στο γιατρό και επιλέγει να τη ζήσει στη σιωπή και με (κακές) φυσικές θεραπείες. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να είναι έτσι.

Φτιάξε για τον εαυτό σου ένα μπλουζάκι που να έχει αυτό το μήνυμα: “Ο γιατρός είναι φίλος μου.” Έχει συνηθίσει να βλέπει τέτοια περιστατικά καθημερινά και δεν πρόκειται να σε κρίνει. Και θα σε βοηθήσει πολύ σε όλα τα επίπεδα γιατί, φυσικά, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία πολύ αποτελεσματικών λύσεων στη διάθεσή σου.

Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και για πολλούς λόγους

Κανένας δεν είναι απολύτως σίγουρος ότι θα αποφύγει την ακράτεια. Μπορεί να συμβεί στην κόρη σου και στον γείτονά σου. Στον πρόεδρο της χώρας και την διευθύντρια μιας πολυεθνικής. Στον αγαπημένο σου ηθοποιό και στον καλύτερο σου φίλο. Και σε σένα. Και δεν τρέχει τίποτα. Στο 85% των περιπτώσεων υπάρχει λύση.

Η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής κυρίως εάν το πρόβλημα δεν αναγνωριστεί και δεν ζητηθεί η γνώμη του ειδικού. Εάν αυτό γίνει (δηλαδή, γίνει η παραδοχή ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να λυθεί και γίνει η επίσκεψη στο γιατρό), οι λύσεις είναι πολύ εύκολες και θα αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα σε 6 εβδομάδες: Ασκήσεις για την ενίσχυση του πυελικού εδάφους, βελτίωση των συνηθειών της ζωής, φαρμακολογία, μέχρι και χειρουργικές λύσεις. Ένα κάρο πόροι.

Για ποιο λόγο λοιπόν η ντροπή; Γιατί δύο στα τρία άτομα με ακράτεια παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα σχεδόν ταμπού; Γιατί να χάσεις τόσα υπέροχα πράγματα που μπορείς να ζήσεις; Επειδή η πραγματικότητα είναι ότι εάν δεν γίνει αποδεκτή και δεν επιλυθεί, η ακράτεια μπορεί να σε εμποδίσει να συνεχίσεις κανονικά την καθημερινή σου ζωή.

Δεν κυριαρχεί ο φόβος, αλλά η ανακούφιση… γιατί υπάρχει λύση

Το επίπεδο ντροπής και σιωπής που δημιουργεί η ακράτεια ούρων είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό της κατάθλιψης και του καρκίνου. Είναι η στιγμή να μηδενίσουμε το κοντέρ!

Το να έχουμε ακράτεια δεν μας κάνει σε καμία περίπτωση “κατρουλιάρες”. Στην πραγματικότητα, η ακράτεια ούτε καν διακρίνει το φύλο. Επηρεάζει το ίδιο τους άνδρες και τις γυναίκες. Καθόλου στίγμα, καθόλου προκατάληψη.

Χρειάζεσαι μια υπεύθυνη φωνή για να σε πείσει ότι όλα πρέπει να παρατηρούνται με φυσικότητα και ότι όλα μπορούν να πάνε καλύτερα με εμφανή βελτίωση; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βγαίνει στο προσκήνιο για να σου πει: «Όταν δίνεται η κατάλληλη προσοχή σε κάποιον με ακράτεια, η πιο τυπική αντίδραση δεν είναι ο φόβος ή η δυσπιστία, αλλά η ανακούφιση».

Ξέχασε τις σερβιέτες για την περίοδο

Η μη αναγνώριση του συμπτώματος έχει συνέπειες. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι περίπου το 40% των ατόμων που χρησιμοποιούν προϊόντα για την ακράτεια δεν χρησιμοποιούν αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Για να εξηγηθούμε καλύτερα: οι σερβιέτες για την περίοδο δεν κάνουν. Δεν είναι κατάλληλες για το pH ή την πυκνότητα των ούρων, και ακόμα λιγότερο για να εξουδετερώσουν τη μυρωδιά της αμμωνίας που εκπέμπεται.

‘Ασε την ντροπή στην άκρη και, μέχρι να αντιμετωπίσεις για τα καλά την ακράτεια, χρησιμοποίησε ειδικά προστατευτικά για διαρροές ούρων. Η TENA διαθέτει μια μεγάλη σειρά με σερβιέτες για την ακράτεια σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και επίπεδα απορρόφησης, έτσι ώστε να αισθάνεσαι προστατευμένη και άνετη κάθε λεπτό. Μπορείς να ζητήσεις το δωρεάν δείγμα σου εδώ.

Ένας μικρός οδηγός για τη ζωή “χωρίς ντροπή”

Φτάνοντας σε αυτό το σημείο, γιατί δεν γινόμαστε πρακτικές; Επομένως, το καλύτερο είναι να φτιάξουμε έναν οδηγό σωστών στάσεων και συμπεριφορών για να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα και, το πιο σημαντικό, για να είμαστε πιο ευτυχισμένες:

 1. Πρόσεξε τα συμπτώματα.
 2. Αναγνώρισε το πρόβλημα.
 3. Αντιμετώπισέ το με φυσικότητα.
 4. Συζήτησέ το με τους ανθρώπους που αγαπάς με απόλυτη ειλικρίνεια.
 5. Συμβουλεύσου το γιατρό σου.
 6. Χρησιμοποίησε τα καλύτερα προϊόντα.
 7. Κάνε ασκήσεις για να ενισχύσεις το πυελικό σου έδαφος.
 8. Να είσαι ευτυχισμένη.

Έρχεται η εμμηνόπαυση… λέμε αντίο στο σεξ;

ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης


0 248

Σαν να μην ήταν αρκετά ενοχλητική η εμμηνόπαυση, φτάνουμε στο σημείο να μας έχει στερήσει ακόμη και τη χαρά του σεξ. Η όρεξη που είχες ήταν πάντα εκεί και ποτέ δεν σου έλειψε η επιθυμία… μέχρι τώρα. Ήρθε αυτή η καταραμένη εποχή, σου έφυγε η επιθυμία και αναρωτιέσαι τι έγινε. Καμία σχέση με το πώς ήσουν πριν! Είναι πολύ απλό: κάτι άλλαξε μέσα σου. Η λίμπιντο μειώθηκε και δυσκολεύεσαι να μπεις στο παιχνίδι. Μπορεί να αισθάνεσαι πόνους όταν κάνεις σεξ, ή μπορεί να σου είναι αδύνατον να φτάσεις στο ζενίθ. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση αισθάνονται ανικανοποίητες με το σεξ και αποφεύγουν εντελώς να έρθουν κοντά με τον σύντροφό τους. Λάθος!

Η Δρ. Marjorie Green, κλινική εκπαιδεύτρια γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το εξηγεί καταπληκτικά: “Η φύση δεν σκόπευε να είμαστε σεξουαλικά ενεργές μετά την εμμηνόπαυση, οπότε πρέπει να το δουλέψουμε το θέμα και να είμαστε δημιουργικές.” Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε την δουλειά.

Για να κάνεις ξανά σεξ, αύξησε τη λίμπιντό σου

Η έλλειψη επιθυμίας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και καθόλου εύκολο να επιλυθεί. Στις γυναίκες, τόσο τα οιστρογόνα όσο και η τεστοστερόνη μπορούν να συμβάλουν στη λίμπιντο. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών είναι αποτελεσματική όχι μόνο στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, αλλά και στην ευκολία επίτευξης του οργασμού. Συμβουλεύσου το γιατρό σου, ίσως η λύση να είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις.

Άσε τη θλίψη σου, βρες τη χαρά σου

Η κατάθλιψη και η πεσμένη διάθεση είναι άλλα δύο κοινά συμπτώματα στην εμμηνόπαυση και αναμφίβολα μειώνουν σημαντικά την επιθυμία για σεξ. Από την άλλη πλευρά, οι φαρμακολογικές θεραπείες για την καταπολέμησή τους τείνουν επίσης να μειώσουν την ικανότητά μας για σεξουαλική ανταπόκριση. Αλλά ας μην επικρατήσει πανικός! Απάντησε στην πρόκληση και δείξε μια άλλη στάση ζωής. Ξεκίνα το πρωί έτοιμη να αλλάξεις τα πράγματα και να δημιουργήσεις θετικά ερεθίσματα. Αυτό θα σε βοηθήσει να σε βρει η νύχτα με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και όρεξη να την δείξεις.

Βάλε νέα συναισθήματα στη ζωή σου

Η ρουτίνα επίσης δεν συμβάλλει στην αύξηση της λίμπιντο και της επιθυμίας σου, σε καμία περίπτωση. Ίσως ήρθε η ώρα να βάλεις νέα συναισθήματα και νέες ιδέες στη (σεξουαλική) ζωή σου. Γιατί δεν απελευθερώνεσαι και δεν κάνεις όλα όσα ποτέ δεν τόλμησες; Σεξουαλικά παιχνίδια, χρησιμοποιώντας ερωτικά βοηθήματα, εκπληρώνοντας φαντασιώσεις διατηρημένες πολύ καιρό στο συρτάρι της επιθυμίας σου… Μια μελέτη του 2016 εργάστηκε με γυναίκες που είχαν δυσκολία να ερεθιστούν ή να φτάσουν στον οργασμό και τα δύο τρίτα από αυτές πέτυχαν να αυξήσουν την κολπική λίπανση και την ευκολία να φτάσουν στον οργασμό μετά τη χρήση ενός δονητή για τρεις μήνες. Καθαρά επιστημονικά δεδομένα. Και να θυμάσαι: η διείσδυση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να κάνεις σεξ.

Αντιμετώπισε τον πόνο

Δεν είσαι μόνη: Η δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή) επηρεάζει περίπου τις μισές γυναίκες στην μετεμμηνόπαυση και είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες αποφεύγουν το σεξ. Μπορεί να οφείλεται σε κολπική ατροφία, κολπικές και ουρολογικές λοιμώξεις ή θεραπείες για πόνο στην πλάτη, προβλήματα ισχίου κ.λπ. Λοιπόν, υπάρχει λύση, αγαπητή μου: η φυσιοθεραπεία, με τη μορφή ασκήσεων και μασάζ για να χαλαρώσεις και να τεντώσεις τους ιστούς της πυελικής περιοχής, ασκήσεις που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες.

Βρες λύσεις για την ξηρότητα του κόλπου

Είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά στη σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και του σεξ. Παρά το γεγονός ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 51 και 60 ετών παρουσιάζουν κολπική ξηρότητα, μόνο το 7% την αντιμετωπίζει με κάποιον τρόπο. Οι γυναίκες απλά δεν το λένε στους γιατρούς τους και ούτε οι γιατροί ρωτούν τις ασθενείς τους. Και πάλι: ο γιατρός είναι ο καλύτερος σου φίλος. Εντάξει, μετά από τον σύντροφό σου…

Βάλε στο παιχνίδι και τον σύντροφό σου

Εντάξει, πολλές φορές ο σύντροφός σου μοιάζει περισσότερο με εχθρό παρά με φίλο. Ούτε σε καταλαβαίνει ούτε φαίνεται να θέλει να το κάνει. Αλλά έχεις σκεφτεί ότι ίσως κι εσύ ευθύνεσαι κατά κάποιον τρόπο γι’ αυτό; Είναι η στιγμή να τον πλησιάσεις περισσότερο και να δουλέψετε μαζί για να βελτιώσετε το σεξ. Η Δρ. Marjorie Green δηλώνει ότι «η επικοινωνία με τον σύντροφο είναι το θεμέλιο μιας υγιούς σεξουαλικής σχέσης». Να είσαι πολύ ξεκάθαρη μαζί του, μην του κρύβεις κανένα πρόβλημα είτε της λίμπιντο είτε πιθανό πόνο κατά τη συνουσία. Ανανεώστε τους όρκους σας ως εραστές.

Εξάψεις; Έχεις το λόγο μας: υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές καλύτερες από την βεντάλια

ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης


0 473

Δεν είσαι σε καμία περίπτωση αναγκασμένη να υπομένεις στωικά τα αποτελέσματα της εμμηνόπαυσης. Και ακόμα λιγότερο τις εξάψεις. Ας υποφέρουν άλλοι. Η σωστή στάση είναι να τις αντιμετωπίσουμε και, εννοείται, να αναζητήσουμε λύσεις. Βρες αυτές που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σου και βελτίωσε την ποιότητα ζωής σου. Γιατί το αξίζεις.

1. Θεραπεία αντικατάστασης ορμονών

Παραδοσιακά, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις εξάψεις είναι τα συμπληρώματα με οιστρογόνα και ιδιαίτερα η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών. Πρέπει να ξεπεράσεις τον φόβο, διότι είναι μια αποδεδειγμένη λύση εάν οι εξάψεις και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης έχουν κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Συμβουλεύσου το γιατρό σου, θα σου δώσει την καλύτερη συμβουλή.

2. Ισοφλαβόνες σόγιας

Μπορεί να σου φαίνεται μια ιδιόρρυθμη λύση, αλλά πραγματικά αυτό πολύ απέχει από την αλήθεια. Η σόγια περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτοοιστρογόνων, χημικές ουσίες που δρουν σαν οιστρογόνα στο σώμα. Και όπως η σόγια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ισοφλαβόνες, αυτές συνδέονται με τους υποδοχείς οιστρογόνων και μπορούν να σε βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων. Δεν χάνεις τίποτα δοκιμάζοντάς το.

3. Σιμισιφούγκα (black cohosh)

Μια άλλη μαγική θεραπεία: η σιμισιφούγκα (black cohosh) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα για την αντιμετώπιση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Θα το βρεις σε οποιοδήποτε κατάστημα βοτάνων. Εάν το πάρεις, συνδέεται με τους υποδοχείς οιστρογόνων και διεγείρει τους υποδοχείς σεροτονίνης. Αλλά ακριβώς όπως και με άλλα συμπληρώματα, να ρωτήσεις το γιατρό σου πριν το πάρεις.

4. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Τώρα το πιο σημαντικό είσαι εσύ. Οι εξάψεις μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι πιο συχνές σε περιόδους άγχους. Οι τεχνικές μείωσης του στρες μπορούν να μειώσουν και τη συχνότητα των εξάψεων. Έχεις σκεφτεί να κάνεις γιόγκα ή διαλογισμό; Ή απλά να βγεις για μια βόλτα στη φύση και να οξυγονώσεις τον οργανισμό σου

5. Κόψε το κάπνισμα και άλλες επιβλαβείς συνήθειες

Ίσως ήρθε η ώρα και κάποιος θα έπρεπε να σου το πει: κόψε το κάπνισμα. Είναι ένα από τα πράγματα που επιδεινώνει περισσότερο την επίδραση και τη συχνότητα των εξάψεων. Το να κόψεις αυτήν τη συνήθεια μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τη σοβαρότητα αυτού του συμπτώματος και σε πολλά περισσότερα: μικρότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και μιας μεγάλης ποικιλίας καρκίνων. Και πίστεψέ μας: Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Αγάπα τη ζωή (ακόμα και με εμμηνόπαυση)!

6. Να ελέγχεις το βάρος σου

Ναι, γνωρίζουμε ότι είναι πολύ εύκολο να το λες, αλλά βασικά είναι η καθαρή αλήθεια. Τα επιπλέον κιλά προωθούν τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων. Μην παρασύρεσαι και πρόσεξε το βάρος σου. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις μια διατροφή μόνο με άγνωστους σπόρους και μπρόκολο, αλλά μην αφήνεις και τον εαυτό σου στο έλεος. Ακολούθα μια λογική, στο περίπου, διατροφή χωρίς να πρέπει να απαρνηθείς κάποιες απολαύσεις που σε κάνουν τόσο ευτυχισμένη. 

7. Να έχεις πάντα νερό κοντά σου

Η κατανάλωση κρύου νερού ή ο ψεκασμός του προσώπου και των καρπών σου μπορεί να σε βοηθήσει να δροσίσεις γρήγορα το σώμα σου στη διάρκεια των εξάψεων. Εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις ένα κρύο ντους για να μειώσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου ακόμα πιο γρήγορα. Επίσης μην ξεχνάς να παραμένεις ενυδατωμένη συνεχώς.

8. Ένας ανεμιστήρας κοντά

Ένας ανεμιστήρας είναι πολύ καλύτερος από την βεντάλια επειδή δεν δροσίζει μόνο ένα μέρος του σώματος, αλλά ολόκληρο τον χώρο που βρίσκεσαι. Και αυτό είναι πραγματικά αποτελεσματικό. Εξέτασε το ενδεχόμενο να βάλεις έναν μικρό ανεμιστήρα τη νύχτα σε μια χαμηλή ρύθμιση για να μην κάνει θόρυβο και να διατηρείς το δωμάτιό σου δροσερό. Γιατί το μόνο που σου λείπει είναι να ξενυχτήσεις με τα μάτια ορθάνοιχτα και να σου ‘ρχεται να βάλεις φωτιά στο σπίτι.  

9. Πάνω απ’ όλα, πολλή ψυχραιμία

Πώς να μην το καταλάβεις εάν είσαι γυναίκα: η ένταση των εξάψεων μπορεί να προκαλέσει μία αίσθηση πανικού που μόνο οδηγεί στην ενίσχυση των συμπτωμάτων. Κράτα την ψυχραιμία σου, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να αναπνεύσει, βρες μια υγρή πετσέτα και μείωσε τη θερμοκρασία του σώματός σου. Διώξε τα άγχη.

10. Ο γιατρός, αυτός ο φίλος μας

Στην αναζήτησή σου για λύσεις, ο γιατρός είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου. Θα καταλάβει τι σου συμβαίνει, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος των συμπτωμάτων σου και να σου δώσει πάντα την καλύτερη συμβουλή. Είναι ο νέος καλύτερος φίλος σου στη διάρκεια αυτής της περιόδου (που, πίστεψέ μας, θα περάσει).

Καλώς την εμμηνόπαυση… και καλώς την αϋπνία!

ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης


0 470

Συχνά βιώνεις νύχτες κατά τις οποίες τα μάτια σου κοιτούν επίμονα το ταβάνι καθώς το τικ τακ του ρολογιού σου τη δίνει στα νεύρα. Επιπλέον, έχεις ήδη χάσει τον αριθμό όλων των προβάτων που έχουν πηδήξει τον φράχτη. Εν τω μεταξύ, σου έρχεται πονοκέφαλος, εμφανίζονται οι καταραμένες εξάψεις και η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Τι εφιάλτης.

Γιατί έτσι είναι: ήξερες ότι θα ερχόταν η εμμηνόπαυση, αλλά αυτό που κανείς δεν σου είπε από πριν είναι ότι δεν θα μπορούσες να κοιμηθείς. Είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα αυτής της ζωτικής περιόδου, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι δεν θα είναι αιώνιο και ότι μπορείς να βρεις λύσεις. Πάνω απ ‘όλα, πολλή ψυχραιμία…

Η αλήθεια είναι ότι η κακή ποιότητα της ανάπαυσης και οι διαταραχές του ύπνου είναι πιθανώς οι λιγότερο γνωστές αλλαγές σε αυτό το στάδιο της ζωής, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ συχνές. Τα προβλήματα ύπνου αρχίζουν ήδη να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου, την περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση, όταν τα ορμονικά επίπεδα και οι περίοδοι εμμήνου ρύσεως χάνουν τη σειρά τους. Και τότε όλα χειροτερεύουν και θέλεις να ξεριζώσεις τα μαλλιά σου. Μην το κάνεις! Τουλάχιστον όχι μέχρι να ολοκληρώσεις την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Εμμηνόπαυση, αϋπνία και εξάψεις

Η αϋπνία που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση συνδέεται συχνά με τις ίδιες τις εξάψεις. Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση ακραίας θερμότητας μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας… ή της νύχτας. Και αποδεικνύεται ότι οι νυχτερινές εξάψεις συχνά συνδυάζονται με απροσδόκητα ξυπνήματα που καταλήγουν σε αυτά τα τεράστια ανοιχτά μάτια, σαν των λαγών που μόλις είδαν τα μακρινά φώτα του αυτοκινήτου. 

Η εμμηνόπαυση προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν σε εξάψεις, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν την αίσθηση της θερμότητας και τη διακοπή του ύπνου. Συμβαίνει και αυτό ακόμη, το ότι κάποιες γυναίκες στην εμμηνόπαυση ομολογούν ότι από τη μια δεν έχουν ακριβώς διαταραχές ύπνου, αλλά από την άλλη ότι δεν μπορούν να ξεκουραστούν καλά.

Και υπάρχουν και άλλα: κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, μπορεί επίσης να αναπτυχθούν διαταραχές όπως η άπνοια ύπνου, που μπορεί να προέλθει από τη μείωση της παραγωγής αναπαραγωγικών ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Αλλά και πάλι: δεν είσαι μόνη. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να διατηρείς μια θετική στάση, να συνειδητοποιείς ότι όλα αυτά θα περάσουν και, εν τω μεταξύ, να προσπαθείς να βρεις μία «θεραπεία» που να μην συνδέεται απαραίτητα με τη λήψη χαπιών, επειδή έχεις στη διάθεσή σου έναν μεγάλο αριθμό πόρων.

Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για την καταπολέμηση της αϋπνίας λόγω εμμηνόπαυσης

Ναι λοιπόν, είναι πολλές οι φυσικές θεραπείες που έχεις στη διάθεσή σου για να αντιμετωπίσεις αυτές τις νύχτες αϋπνίας που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση. Εδώ σου δίνουμε μερικές ιδέες:

 • Καθιέρωσε υγιεινές συνήθειες για τον ύπνο: Να κοιμάσαι πάντα στο σκοτάδι για να ρυθμίζεις καλύτερα το εσωτερικό κιρκαδικό ρολόι σου και να προετοιμάζεις το σώμα σου για τη νυχτερινή ξεκούραση. Όχι καφές ούτε διεγερτικά μετά το μεσημέρι και δείπνο πάντα δύο ώρες πριν πας στο κρεβάτι για να μπορέσεις να κάνεις καλά τη χώνεψη. Και, για παν ενδεχόμενο, κάνε μια χαλαρωτική δραστηριότητα πριν τον ύπνο. Όχι ταινίες τρόμου ούτε συζητήσεις με την πεθερά σου!
 • Δοκίμασε βαλεριάνες: Ναι, ήδη γνωρίζουμε ότι είναι πολύ κοινότοπο, αλλά πραγματικά λειτουργεί. Η ρίζα της βαλεριάνας χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των διαταραχών του ύπνου και του ήπιου άγχους. Αυτό το φυτικό «γιατρικό» έχει από καιρό συσχετιστεί με έναν ξεκούραστο ύπνο λόγω της αλληλεπίδρασής του με το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), έναν νευροδιαβιβαστή που ηρεμεί τη νευρική δραστηριότητα και δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης. Δοκίμασε να την πάρεις μισή ώρα πριν πας για ύπνο.
 • Αύξησε τα επίπεδα μαγνησίου σου: Θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το βιολογικό δίκτυο που είναι υπεύθυνο να σε βοηθά να νιώθεις ήρεμη και χαλαρή. Αυξάνει επίσης το GABA. Μπορείς να δοκιμάσεις με συμπληρώματα ή να προσθέσεις στη διατροφή σου τρόφιμα με μαγνήσιο (ψωμί ολικής άλεσης, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, όσπρια…).
 • Συμβουλεύσου τον/την γυναικολόγο σου: Αυτή είναι η καλύτερη φυσική θεραπεία που υπάρχει. Τίποτα καλύτερο από τον/την επαγγελματία με την “άσπρη μπλούζα” για να σε συμβουλεύσει για το τι να κάνεις με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ιδιαίτερα με τα προβλήματα του ύπνου. Και ξεπέρασε τον φόβο να ρωτήσεις για την επιλογή της θεραπείας ορμονικής αντικατάστασης. Ίσως είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.

Πώς επηρεάζει η ενδομητρίωση το πυελικό έδαφος;

ΥΓΕΙΑ


0 126

Οι ρίζες της λέξης «ενδομητρίωση» είναι ελληνικές και αυτή η λέξη σημαίνει «ανάπτυξη της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας (δηλαδή του ενδομητρίου), έξω από αυτήν». Η ετυμολογία της λέξης είναι: «ενδο» (μέσα), «μήτρα» και κατάληξη   «-ωση» (ασθένεια). Μιλάμε για μια όλο και πιο γνωστή γυναικολογική ασθένεια.

Πρόκειται για μια περίπλοκη ασθένεια, καθώς είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την προέλευσή της και τις αιτίες που την προκαλούν. Πρέπει να της δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να τείνει προς μια κακοήθη συμπεριφορά. Είναι χρόνια και εξαρτάται από τα οιστρογόνα. Τα δύο κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και η υπογονιμότητα ή η αδυναμία σύλληψης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζει το 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, το 20-40% των γυναικών με υπογονιμότητα και το 5-20% των γυναικών με χρόνιο πυελικό πόνο.

Προσοχή αν υπάρχει πόνος

Η πιο κοινή μορφή πόνου στην ενδομητρίωση είναι η δυσμηνόρροια (πόνος κατά την εμμηνόρροια) ή ο χρόνιος πυελικός πόνος, που προκαλείται από αυτό που ονομάζουμε εμφυτεύσεις αυτού του ενδομητρίου στην πυελική κοιλότητα, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές σε σημεία του περιτοναίου και σε όργανα κοντά στη λεκάνη.

Αναφερόμαστε στην ενδομητρίωση ως σιωπηλή ασθένεια επειδή ανάλογα με το πού βρίσκονται οι εμφυτεύσεις ή εστίες ενδομητρίωσης, μπορεί σταδιακά να βλάψει τα όργανα γύρω από αυτήν. Δεν μιλάμε μόνο για το εσωτερικό αναπαραγωγικό σύστημα, αλλά και για το έντερο, το ουροποιητικό σύστημα και τις νευρικές απολήξεις, τους συνδέσμους και τους ιστούς περιτονίας που επικαλύπτουν τους μυς του πυελικού εδάφους. Αυτή η σιωπηλή ζημιά εκδηλώνεται με τη μορφή “προσκολλήσεων”, οι οποίες είναι ζώνες κολλαγόνου που μπορούν να “κολλήσουν” τις δομές μεταξύ τους ή μέρος αυτών.

Πυελικό έδαφος

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πυελικό έδαφος, το «στήριγμα» που υποστηρίζει όλα τα πυελικά μας όργανα (ουροδόχος κύστη και ουρήθρα, μήτρα και κόλπο και ορθό), είναι ένα από τα κύρια σημεία που επηρεάζονται από την ενδομητρίωση.

Αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει κυρίως δύο συμπτώματα:

 • Τον σχηματισμό βαθιών ουλών γύρω από τις περιτονίες (τους συνδετικούς ιστούς) των μυών του πυελικού εδάφους που προκαλούνται από την ενδομητρίωση, που μπορεί να είναι αιτία πόνου.
 • Το πυελικό έδαφος προσπαθεί να προστατευθεί από αυτόν τον πόνο με κάτι που είναι γνωστό ως αντιαλγική μυϊκή συστολή, η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση χρόνιου πόνου. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό μπορεί να παρουσιάσουν υπερτονία (υπερβολικό τόνο) στο πυελικό έδαφος και στο βαθύ πυελικό μυϊκό διάφραγμα επίσης.

Πώς θα μπορούσαμε να παρέμβουμε στο πυελικό έδαφος για να βελτιώσουμε τον πόνο σε αυτήν την ασθένεια;

Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του πόνου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση είναι οι εκτάσεις της περιτονίας των μυών. Οι ελιγμοί που εκτελούνται από φυσιοθεραπευτές ειδικευμένους στο πυελικό έδαφος επιδιώκουν να απελευθερώσουν συσπασμένους ιστούς, να μειώσουν την ένταση μεταξύ των επιφανειών που επηρεάζονται από τις ενδομητριωτικές εμφυτεύσεις και να «κινητοποιήσουν» αυτούς τους ιστούς που έχουν επηρεαστεί, βελτιώνοντας την κατάσταση και μειώνοντας τον πόνο.

Οι ελιγμοί είναι εσωτερικοί, μέσω του κόλπου και μπορούν να συμπληρωθούν με επιφανειακούς ελιγμούς (κοιλιά, ηβική περιοχή, πλάτη…). Προς αυτόν τον σκοπό, δεν χρησιμοποιείται μόνο μηχάνημα ψηφιακού μασάζ, αλλά και συσκευές τύπου παρακέντησης, εφαρμογή θερμότητας…

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η φυσιοθεραπεία δεν γιατρεύει την ενδομητρίωση, αλλά μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, επιβραδύνοντας τη δημιουργία αυτού του νέου ιστού.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: οι επώδυνες περίοδοι δεν είναι οπωσδήποτε φυσιολογικές. Σε περίπτωση συμπτωμάτων πόνου, επισκέψου το γιατρό σου για την πιο κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία και απόκλεισε πιθανές επιπλοκές.

Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez, Γυναικολόγος και συντονίστρια της Μονάδας Πυελικού Εδάφους του Νοσοκομείου Quirónsalud Μαδρίτης

Τι είναι η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών και γιατί πρέπει να είσαι προσεκτική;

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


0 147

Η διάσταση είναι ο διαχωρισμός των ορθών μυών στην κοιλιακή χώρα, ενδέχεται να συμβεί τόσο κάτω όσο και πάνω από τον ομφαλό και εμφανίζεται συχνά κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.

Υπάρχει μια δομή ιστού που ονομάζεται «λευκή γραμμή» (linea alba), μια ινώδης δομή που διατρέχει την κοιλιά ορισμένων εγκύων γυναικών. Αυτή συνδέει δύο μυικά στρώματα δεξιά και αριστερά στο κοιλιακό τοίχωμα, κεντρικά και κάθετα, και οι δυο ορθοί μυς από πάνω μέχρι κάτω.

Εάν οι κοιλιακοί σου μυς δεν τονωθούν, οι ορθοί διαχωρίζονται λόγω της πίεσης που ασκεί η ανάπτυξη της μήτρας στο τοίχωμα της κοιλιάς. Δεν είναι κήλη, αλλά αποδυνάμωση της κοιλιακής περιοχής, η οποία εκδηλώνεται μέσω οσφυϊκής δυσφορίας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι έως και το 60% των εγκύων γυναικών στο τρίτο τρίμηνο παρουσιάζουν αυτήν την επέκταση της λευκής γραμμής ή διάσταση. Στο διάστημα μετά τον τοκετό έως και στο 30% των γυναικών παραμένει αυτό το ψεγάδι.

Ωστόσο, δεν είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται μόνο με την εγκυμοσύνη. Το υπερβολικό βάρος, η άσκηση υπερπιεστικών κοιλιακών, η υπερβολική προσπάθεια λόγω χρόνιας δυσκοιλιότητας ή χρόνιου βήχα, χωρίς επαρκή ορθοστατικό έλεγχο και ενεργοποίηση των μυών, θεωρούνται επίσης παράγοντες κινδύνου.

Οι συνέπειες της διάστασης ορθών κοιλιακών δεν είναι μόνο αισθητικές, λόγω της διόγκωσης της κοιλιάς, αλλά και λειτουργικές μεταβάλλοντας τη σταθερότητα των μυών της οσφυϊκής περιοχής, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα:

 • Πεπτική δυσφορία
 • Πόνο στην πλάτη και στο πυελικό έδαφος
 • Πρόπτωση των γεννητικών οργάνων
 • Ακράτεια ούρων

Υπάρχει μια λαϊκή έκφραση που λέει: “μαλακή ή διογκωμένη κοιλιά, μαλακό ή διογκωμένο πυελικό έδαφος.” Επομένως, εάν μόλις γέννησες, είναι πολύ σημαντικό να πας σε έναν φυσιοθεραπευτή για να αξιολογήσει την κατάσταση των πυελικών και κοιλιακών σου μυών.

Εάν έχεις διάσταση ορθών κοιλιακών μυών, πιθανότατα θα σε συμβουλεύσει να κάνεις υποπιεστικές ασκήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των πυελικών μυών σου και θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις τον τόνο της κοιλιάς σου μετά τον τοκετό.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα μετά την εξάσκηση στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων και την ενδυνάμωση των μυών δεν είναι ικανοποιητικά ή αν εντοπιστεί σοβαρό ελάττωμα, η συμβουλή μας είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για πιθανή κοιλιοπλαστική, δηλαδή για μια διαδικασία αισθητικής χειρουργικής κατά την οποία διορθώνονται οι ατέλειες της κοιλιάς.

Εάν η διάσταση σου έχει προκαλέσει ακράτεια ούρων, θυμήσου ότι η TENA σου προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που θα σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής και προστατευμένη. Διαπίστωσέ το από μόνη σου παραγγέλνοντας το δωρεάν δείγμα σου εδώ.

Μυστικά για να τονώσεις εκ νέου το δέρμα σου μετά την εμμηνόπαυση

ΟΜΟΡΦΙΑ


0 251

Αν και αποτελεί ανέκαθεν μια ανησυχία, μόλις πριν από είκοσι χρόνια οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν για το τι συμβαίνει στο δέρμα με τον ερχομό της εμμηνόπαυσης. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα που βγήκε ήταν ότι με την πάροδο του χρόνου το δέρμα γίνεται όλο και πιο λεπτό: αυτό ήταν κάτι το οποίο ήδη υποψιάζονταν, ένα σύμπτωμα αναμεμειγμένο με άλλα σημάδια γήρανσης – όπως κηλίδες, απώλεια σφριγηλότητας, ρυτίδες και έλλειψη φωτεινότητας – αλλά που μέχρι τότε δεν είχε κατονομαστεί, ότι το δέρμα λεπταίνει.

Όταν τα πρώτα εργαστήρια άρχισαν να διερευνούν αυτήν την έννοια της απώλειας πυκνότητας (την οποία θα εξηγήσουμε αργότερα για ποιο λόγο συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσουμε) το έκαναν χρησιμοποιώντας ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούσαν οι δερματολόγοι: οι ρυτίδες του ύπνου και η αργή ή η ταχεία εξαφάνισή τους. Μπορείς σίγουρα να κάνεις τη δοκιμή στο ίδιο σου το πρόσωπο ενώ διαβάζεις αυτό το άρθρο.

Αυτό που πρότειναν – και προτείνουν και σήμερα – είναι να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση: Πόσο χρόνο χρειάζεται το δέρμα σου για να σβήσει τα σημάδια που αφήνει το μαξιλάρι στο πρόσωπό σου; Όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να επιστρέψεις στην φυσιολογική όψη σου, τόσο πιο λεπτό είναι το δέρμα σου. Αυτά τα σημάδια, τα οποία συνήθως εξαφανίζονται πριν ακόμη κλείσουμε το ξυπνητήρι όταν είμαστε νέοι, παίρνουν αρκετούς καφέδες για να σβήσουν καθώς πλησιάζουμε τα 50.

Και λέμε 50 χρόνια τρόπος του λέγειν αφού, όπως ξέρεις, έως ότου η περίοδος δεν κάνει ένα χρόνο συνεχόμενο να εμφανιστεί, δεν αποδεικνύεται ότι η εμμηνόπαυση ήρθε για να μείνει. Αλλά το δέρμα μπορεί να αρχίσει να υφίσταται αλλαγές από την κλιμακτήριο, τη φάση μετάβασης, που  μπορεί να διαρκέσει έως τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Έχουμε ήδη μιλήσει σε άλλες περιπτώσεις για το τι συμβαίνει στο δέρμα κατά την εμμηνόπαυση. Σήμερα θα επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι με την ορμονική αλλαγή, το δέρμα γίνεται πιο εύθραυστο, γίνεται λεπτότερο και χάνει την ελαστικότητα, ιδιαίτερα στην περιοχή του λαιμού, της γνάθου και των μάγουλων.

“ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΛΕΠΤΑΙΝΕΙ”

Τι σημαίνει ότι το δέρμα γίνεται λεπτότερο, ότι χάνει πυκνότητα; Είναι εύκολο να γίνει κατανοητό με αυτήν την περιγραφή: Φαντάσου ότι το δέρμα είναι ένα στρώμα κρεβατιού στο οποίο οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης είναι τα ελατήρια που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Όταν είναι πρόσφατα αγορασμένο, είναι σταθερά τα ελατήρια και ελαστικά, αλλά με το πέρασμα του χρόνου χαλαρώνουν και συμπιέζονται και το στρώμα παύει πλέον να είναι ελαστικό και μαλακό και χάνει το σχήμα του.

Λοιπόν, με το δέρμα συμβαίνει το ίδιο. Καθώς είναι τα οιστρογόνα αυτά που ευνοούν τη δημιουργία κολλαγόνου, με τη μείωση της παραγωγής τους, αρχίζει η διαδικασία απώλειας πυκνότητας. Με λιγότερο κολλαγόνο (και κακής ποιότητας), το δέρμα γίνεται πιο λεπτό. Όπως συμβαίνει και στο στρώμα.

ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Εάν με την ηλικία χάνουμε σιγά σιγά βασικά συστατικά του δέρματος, πρέπει να προσπαθήσουμε να τα αντικαταστήσουμε με την καθημερινή μας αισθητική φροντίδα με καλλυντικά. Ας μην θεωρήσουμε ότι έχουμε χάσει τη μάχη.

«Το 65-70% των γυναικών περνούν την εμμηνόπαυση μεταξύ των 45 και 55 ετών. Μόνο 5-10% μετά τα 55. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το προσδόκιμο όριο ζωής των γυναικών στις ανεπτυγμένες κοινωνίες είναι τα 85 χρόνια ή περισσότερο, ο χρόνος που απομένει για να ζήσει μια γυναίκα από το τέλος της έμμηνης ρύσης και μετά αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο της ύπαρξής της», δηλώνει η Δρ. Aurora Guerra, δερματολόγος μέλος της Ισπανικής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (AEDV). Οπότε πρέπει να αναλάβουμε δράση.

Σε ένα δέρμα με ανεπάρκεια οιστρογόνων (το οποίο συνίσταται σε μικρότερο πάχος του δέρματος και της επιδερμίδας) του γίνεται επίθεση σε δύο μέτωπα: την ημέρα και τη νύχτα. Τη μέρα χρειάζεται προστασία και τη νύχτα αποκατάσταση.

Αναζήτησε κρέμες και σέρουμ ημέρας που να περιέχουν θρεπτικά συστατικά, ενυδατικά και αντιοξειδωτικά. Το υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους καθίσταται απαραίτητο για την αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος. Οι βιταμίνες C και E είναι εξαιρετικές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Τη νύχτα, προτίμησε κρέμες και σέρουμ με συστατικά που να αναγεννούν και να αναζωογονούν. Καθώς η εμμηνόπαυση και οι αλλαγές της αφήνουν το λιπιδικό φράγμα ασθενές, ευάλωτο και ανοιχτό σε εξωτερικές επιθέσεις, είναι βολικό να ενσωματώνονται συστατικά που να βελτιώνουν την λειτουργία φραγμού, όπως τα προβιοτικά. Επίσης, τα κεραμίδια-λιπίδια και το υαλουρονικό οξύ – μαζί δημιουργούν ένα ισχυρό φράγμα – είναι απαραίτητα για την αποφυγή ερυθρότητας και αφυδάτωσης. Σε θέματα αποκατάστασης, οι βασιλιάδες είναι το ρετινοϊκό οξύ και το γλυκολικό οξύ (ως ισχυρά διεγερτικά του κολλαγόνου).

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ

Η έννοια “τόνωση εκ νέου” είναι πολύ αόριστη και ορίζεται ως οποιαδήποτε θεραπεία που επιδιώκει να διορθώσει και να αποτρέψει τη γήρανση του δέρματος ενεργοποιώντας τις λειτουργίες των κυττάρων του δέρματος, που επιτυγχάνει βελτίωση στην υφή, τη φωτεινότητα, την ελαστικότητα και την ενυδάτωση. Οι καλύτερες τεχνικές για αυτό είναι: κλασματικό λέιζερ, διείσδυση συγκεκριμένου υαλουρονικού οξέος και εκπομπή μικρο-εστιασμένου υπερήχου.

Κλασματικό λέιζερ: Προκαλεί μια σειρά μικροτραυματισμών που προκαλούνται με ελεγχόμενο τρόπο που αναγκάζει το δέρμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο με φυσικό τρόπο (όπως όταν τραυματίζεται). Πετυχαίνει μια ολική αναζωογόνηση και ενίσχυση της στήριξης του «στρώματος».

Διεισδύσεις υαλουρονικού οξέος: Πρόκειται για μικροεγχύσεις που έχουν σχήμα βεντάλιας ανάμεσα στο επιφανειακό δέρμα και το ενδιάμεσο δέρμα. Αυτό που εγχέεται είναι ένα υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους, όχι διασταυρωμένο, σχεδόν το ίδιο με αυτό που παράγεται από το σώμα μας. Δεν έχει επίδραση αύξησης όγκου, αυτό που κάνει είναι να ενεργοποιήσει τις λειτουργίες του δέρματος, το οποίο αρχίζει να παράγει περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, επιτυγχάνοντας την επιθυμητή τόνωση εκ νέου. Συνιστώνται τρεις συνεδρίες (σε απόσταση είκοσι ημερών) και, παρόλο που τα αποτελέσματα φαίνονται από την πρώτη ένεση, βελτιώνονται με την επανάληψη επειδή έχει αθροιστικό αποτέλεσμα.

Λίφτινγκ χωρίς χειρουργική επέμβαση: Η μικρο-εστιασμένη υπερηχητική ενέργεια που εκπέμπεται από μια συσκευή που έχουν ήδη πολλοί αισθητικοί γιατροί είναι σε θέση να φτάσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, καταφέρνοντας να ανανεώσει το κολλαγόνο. Το αποτέλεσμα μιας και μόνης συνεδρίας 60 λεπτών είναι ένα πολύ πιο σφριγηλό πρόσωπο. Είναι γνωστό ως το νέο μη χειρουργικό λίφτινγκ και τα αποτελέσματά του διαρκούν μεταξύ ενός και ενάμιση έτους.

6 ασκήσεις Πιλάτες που θα βελτιώσουν το πυελικό σου έδαφος χωρίς να βγεις από το σπίτι

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


0 300

Θυμήσου ότι πάντα πρέπει να φροντίζεις το πυελικό σου έδαφος, ιδιαίτερα από την εμμηνόπαυση και μετά, γιατί στηρίζει τα πυελικά όργανα (ουροδόχο κύστη, μήτρα, ορθό) και η τόνωσή του έχει ως αποτέλεσμα να πούμε αντίο στην ακράτεια και να βελτιώσουμε τη σεξουαλική λειτουργία.

Έτσι λοιπόν βρες τον καλύτερο σύμμαχό σου στο Πιλάτες και ανάλαβε δράση. Αυτές είναι οι καλύτερες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις από την άνεση του σπιτιού σου:

Άσκηση 1: ψαλίδια 

Γιατί: Είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να ξεκινήσεις να συνδέεις το πυελικό σου έδαφος με τους πλατείς μυς ενώ ασκείς τη διαφραγματική αναπνοή.

Πως να την κάνεις:

1. Ξάπλωσε ανάσκελα στο στρωματάκι και δίπλωσε τους γοφούς σου για να φέρεις τα πόδια σου προς τον κορμό σου.

2. Λύγισε τη σπονδυλική σου στήλη μέχρι τα πόδια σου να είναι παράλληλα με το πάτωμα.

3. Ανύψωσε τους γοφούς σου, σηκώνοντας τα πόδια σου προς τον ουρανό και βάλε τα χέρια σου πάνω στη βάση της πλάτης σου, στο ύψος των πλευρών σου.

4. Κάν’ το σε δύο χρόνους: ενώ αφήνεις το ένα πόδι στο στρωματάκι πρέπει να φέρεις το άλλο πόδι προς το κεφάλι σου.

5. Εισπνοή για να επιστρέψεις στη φυσική θέση.

6. Άλλαξε πόδι και κάνε εναλλάξ 10 επαναλήψεις με κάθε πόδι.

Ενδεικτική φωτογραφία

Άσκηση 2: γέφυρα ώμων

Γιατί: σηκώνει τους γοφούς επιτρέποντας στη βαρύτητα να αφαιρέσει ένα μέρος της πίεσης από την περιοχή της πυέλου, διευκολύνοντας την ενεργοποίηση της περιοχής.

Πως να την κάνεις:

1. Ξάπλωσε ανάσκελα με μια ελαφριά φυσική καμπύλη κάτω από τη μέση σου και τα πόδια λυγισμένα και χωρισμένα στην απόσταση των γοφών.

2. Εισπνοή.

3. Εκπνοή, χρησιμοποίησε τους γλουτούς σου για να σηκώσεις ελαφρώς τους γοφούς σου έως ότου οι ώμοι και τα γόνατά σου να σχηματίσουν μια ευθεία γραμμή.

4. Κράτησε το βάρος σου στις φτέρνες και προσπάθησε να μην σπρώχνεις προς τα πάνω τους ώμους και το λαιμό.

5. Εισπνοή ενώ κρατάς αυτήν τη θέση.

6. Εκπνοή για να χαμηλώσεις την πλάτη και να επιστρέψεις στην αρχική θέση.

7. Κάνε 10-15 επαναλήψεις.

Ενδεικτική φωτογραφία

Άσκηση 3: το στρείδι

Γιατί: δουλεύοντας τους εξωτερικούς μυς του ισχίου, που σχετίζονται άμεσα με το πυελικό έδαφος, ενισχύεται η περιοχή, ενδυναμώνονται οι γλουτοί και ενεργοποιούνται οι γοφοί.

Πως να την κάνεις:

1. Ξάπλωσε στο πλάι με το κεφάλι σου να υποστηρίζεται από ένα μαξιλάρι.

2. Στηρίξου πάνω στον αγκώνα σου  και τοποθέτησε το άλλο χέρι πάνω από το γοφό σου, στη μέση σου.

3. Λύγισε τα γόνατά σου 90 μοίρες, και τα δύο μαζί το ένα πάνω στο άλλο.

4. Πάντα με τα δύο γόνατα ενωμένα εισπνοή, στην εκπνοή άνοιξε το ένα γόνατο για να το ανεβάσεις πάνω.

5. Επιστροφή στην αρχική θέση.

6. Κάνε 10-15 επαναλήψεις με κάθε πόδι.

Άσκηση 4: προβολές ποδιών (ή lunge)

Γιατί: Οι προβολές ποδιών είναι επίσης γνωστές ως lunge στο Πιλάτες και είναι μια εξαιρετική λειτουργική άσκηση που εμπλέκει το πυελικό έδαφος.

Πως να την κάνεις:

1. Σήκω όρθια με τα χέρια σου στη μέση και τα πόδια σου ελαφρώς χωρισμένα.

2. Εισπνοή.

3. Κάνε ένα βήμα προς τα μπρος με τον κορμό σου όσο το δυνατόν πιο ίσιο και κάθετο στο έδαφος.

4. Κατά τη διάρκεια του βήματος, το πόδι που κινείται προς τα εμπρός δεν πρέπει να λυγίζει περισσότερο από 90 μοίρες στο ύψος του γονάτου.

5. Πάτησε με ολόκληρο το πέλμα στο έδαφος με το πόδι που πάει μπροστά.

6. Λύγισε το πόδι που μένει πίσω μέχρι σχεδόν να αγγίξει το έδαφος με το γόνατο, αλλά χωρίς να το ακουμπήσει.

7. Το πόδι πίσω παραμένει στην αρχική θέση και θα λυγίζει σιγά σιγά μέχρι να στηρίζεται μόνο στη μύτη του.

8. Εκπνοή και επιστροφή στην αρχική θέση.

9. Κάνε 10-15 επαναλήψεις σε κάθε πόδι.

Ενδεικτική φωτογραφία

Άσκηση 5: η γάτα

Γιατί: είναι πολύ απλή άσκηση και για όλες τις ηλικίες. Αρθρώνει τη σπονδυλική στήλη και τεντώνει όλους τους μυς της πλάτης.

Πως να την κάνεις:

1. Στεκόμαστε υποστηριζόμενες στα τέσσερα άκρα.

2. Ξεχώρισε τους καρπούς σου μεταξύ τους και με λίγο περισσότερο άνοιγμα από το πλάτος των ώμων.

3. Τώρα ξεχώρισε τα γόνατά σου μεταξύ τους στο πλάτος των γοφών περίπου.

4. Η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι απολύτως ίσια.

5. Άρθρωσε τη σπονδυλική σου στήλη σηκώνοντας την πλάτη προς τα πάνω σε μια καμάρα που μας θυμίζει τις γάτες όταν είναι θυμωμένες.

6. Νιώσε πώς τεντώνονται οι μυς στο κάτω μέρος της πλάτης σου.

7. Επίστρεψε αργά στην αρχική θέση.

Ενδεικτική φωτογραφία

Άσκηση 6: η σειρήνα

Γιατί: Τεντώνεις τα πλευρά του σώματος, τους γοφούς και τη λεκάνη για να βελτιώσεις την έκταση των μυών του θώρακα και του πυελικού εδάφους.

Πως να την κάνεις:

1. Κάθισε με τα πόδια σου σε θέση σειρήνας: με το ένα προς τα εμπρός και το άλλο προς τα πίσω.

2. Ίσιωσε την πλάτη σου με το βλέμμα σου ευθεία μπροστά.

3. Σήκωσε το ένα χέρι προς τα πάνω και με το άλλο χέρι πιάσε το γόνατο που είναι πιο κοντά για να στηριχτείς πάνω του.

4. Φέρε το μπράτσο που είχες σηκώσει προς την αντίθετη πλευρά πάνω από το κεφάλι σου, κάνοντάς το να λυγίσει στα δύο και να τεντωθεί ελαφρώς η πλάτη σου.

5. Επίστρεψε στην αρχική θέση.

6. Κάνε την ίδια άσκηση από την άλλη πλευρά.

7. Κάνε 5 επαναλήψεις από την κάθε πλευρά.

Ενδεικτική φωτογραφία

Θυμήσου να κάνεις όλες αυτές τις ασκήσεις πάντα υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ενός επαγγελματία εξειδικευμένου στο Πιλάτες.

Ποτέ μη λες «είναι αργά πια»

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ


0 282

Μερικές φορές βλέπουμε τη ζωή μας ως περιόδους που έκλεισαν, οπότε όταν παρέρχεται μία από αυτές πιστεύουμε ότι πλέον δεν μπορούμε να ανακτήσουμε τις στιγμές που πέρασαν. Η κοινωνία και το περιβάλλον μας μας λένε πότε είναι η ώρα να επιλέξουμε τι να κάνουμε, πότε να μάθουμε ένα επάγγελμα ή πότε να σπουδάσουμε αυτό που μας αρέσει και διανοητικά προσαρμοζόμαστε σε αυτά τα σχήματα. Δυστυχώς, πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας ή τους ανθρώπους γύρω μας να μας λένε «είναι πολύ αργά για…».

Στάσου μια στιγμή να το σκεφτείς. Ίσως να ενεργείς με βάση τις πεποιθήσεις που σιγά σιγά στέριωσαν μέσα σου. Μας έδειξαν έναν χάρτη και σκεφτήκαμε ότι αυτά ήταν τα στάδια και ο δρόμος που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Ενώ, στην πραγματικότητα, αν το αποφασίσεις, εσύ μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου και να καθορίσεις ποια θέλεις να είσαι, τι θέλεις να κάνεις, πότε και πώς.

Εσύ μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου και να αποφασίσεις ποια θέλεις να είσαι αυτήν τη στιγμή

Σου προτείνουμε μια άσκηση: πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε σε δύο στήλες: τι πράγματα ήθελες πάντα να κάνεις ή να μάθεις και τα ανέβαλες συνεχώς επειδή «δεν ήταν η ώρα», «δεν είχες χρόνο» ή «σε κανέναν άλλο δεν άρεσε η ιδέα» και τι όνειρα, μελλοντικά πρότζεκτ και σχέδια έχεις συχνά στο μυαλό σου και δεν έχεις τολμήσει να τα γράψεις με σταθερό χέρι στο χαρτί.

Ξεκίνα με αυτό που σου κοστίζει τη λιγότερη προσπάθεια και σου δίνει μεγαλύτερο κίνητρο. Μπορεί από εκεί να προκύψουν νέα πρότζεκτ και, ποιος ξέρει, μπορεί να αλλάξει εντελώς η ζωή σου και να πετύχεις να ασχοληθείς με αυτό. Υπάρχουν γυναίκες που πήγαν στο πανεπιστήμιο όταν είχαν ήδη μεγαλώσει τα παιδιά τους και δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να κάνουν αυτό που πραγματικά ήθελαν.

Επίσης, ήξερες ότι, για παράδειγμα, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ωφελεί τον εγκέφαλο κατά τη διαδικασία της γήρανσης; Σύμφωνα με μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Neurology, βοηθά στην καθυστέρηση της άνοιας.

Τόλμα, σκέψου πάνω απ’ όλα τον εαυτό σου και ξεκίνα αυτό που πάντα ήθελες. Ποτέ δεν είναι αργά..!

Πηγή: Alicia Jiménez, ψυχολόγος

Δυσπαρευνία και πυελικό έδαφος

ΣΕΞ


0 156

Γνωρίζατε ότι ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να σχετίζεται άμεσα με τους πυελικούς μύες και τη λειτουργία τους; Αλλά το κύριο πρόβλημα που εμποδίζει την επίλυσή του είναι ότι εξακολουθεί να είναι ένα ταμπού για το οποίο δεν μιλάμε. Ορισμένες γυναίκες το αναφέρουν κατά τη διάρκεια των γυναικολογικών εξετάσεών τους, ειδικά εάν αισθάνονται επίσης πόνο όταν ο γιατρός χρησιμοποιεί το μητροσκόπιο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν μιλάει.

Οι μυϊκοί σπασμοί του πυελικού εδάφους, η ένταση στους μύες ή το περιτονικό διάφραγμα μπορεί να είναι η αιτία αυτού του προβλήματος

Σε γυναίκες που είχαν προηγουμένως τοκετό, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και ένα χρόνο μετά την πρώτη τους γέννα. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να οφείλεται σε ένταση στις περινεϊκές ουλές, που προκαλούνται από μια επισιοτομία ή ένα σχίσιμο, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς κάποιου από τους μύες του πυελικού εδάφους.

Οι μυϊκοί σπασμοί μπορούν να συμβούν όταν ο μυς τεθεί υπό μέγιστη ένταση, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες που χωρίς να είχαν ποτέ τοκετό υποφέρουν πάντα από πόνο κατά τη διάρκεια της διείσδυσης. Οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να προκληθούν:

 • Μετά από μια οδυνηρή σεξουαλική εμπειρία
 • Μετά από έντονη κολπική λοίμωξη
 • Λόγω φόβου διείσδυσης
 • Μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση

Κατά συνέπεια, υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει αλλά μπορεί να υποφέρουν από έντονο πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Αξιολόγηση του πυελικού εδάφους

Εκτός από τους σπασμούς, είναι πιθανόν ότι η ίδια η διαμόρφωση των μυών που περιβάλλουν τον κόλπο, καθώς και τα περιφερικά χωρίσματα που διαχωρίζουν ορισμένα όργανα από άλλα, μπορεί να έχουν την ευθύνη για το ότι μια νεαρή γυναίκα χωρίς κανένα σχετικό ιστορικό (τοκετούς, εγκυμοσύνες…) ή κάποιο προηγούμενο τραύμα, αισθάνεται πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Το θέμα είναι ότι εάν δεν επιλυθεί, η γυναίκα θα αρχίσει να φοβάται τις επαφές και θα κλείνει από μόνη της όλο και περισσότερους μύες κάθε φορά που προσπαθεί να έχει ξανά σεξουαλικές σχέσεις. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να επηρεάσει τη σχέση της με τον σύντροφό της και να έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες: άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση…

Έτσι, εάν έχεις πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ξεπέρασε το ταμπού και συμβουλεύσου τον γιατρό σου. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια σωστή αξιολόγηση όλων των δομών του πυελικού σου εδάφους για να αποκλειστεί ότι δεν είναι η αιτία του προβλήματος. Σε αυτήν την εκτίμηση, πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση της έντασης καθενός από τα επίπεδα μυών του πυελικού εδάφους, εάν υπάρχουν συσπάσεις, στενές ζώνες, ίνωση ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή.

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ο γιατρός θα καθορίσει την πιο κατάλληλη θεραπεία. Μπορείς επίσης να πας ή να ζητήσεις να σε παραπέμψουν στη Μονάδα Πυελικού Εδάφους ενός νοσοκομείου, έτσι ώστε ένας ειδικός σε αυτό το μυϊκό σύστημα να μπορέσει να σε αξιολογήσει. Σε κάθε περίπτωση, σου συστήνουμε να αναζητήσεις τη λύση.

Πηγή: Δρ. Carolina Walker

Μετά τον τοκετό ανάκτησε το σώμα σου… και τον εαυτό σου

ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ


0 194

Είτε μόλις γέννησες και έχεις ήδη το μωρό σου μαζί σου είτε αν το περιμένεις ακόμα, θέλουμε πρώτα απ’ όλα να σε συγχαρούμε για αυτήν την τόσο ξεχωριστή στιγμή της ζωής σου.

Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα, και πρέπει επίσης να είμαστε ρεαλιστές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το στάδιο που ξεκινήσαμε με όλα τα όνειρα και την προσμονή… και με πολλές αβεβαιότητες.

Τι είναι συνηθισμένο να αισθανόμαστε σωματικά και συναισθηματικά; Μπορεί να εκπλαγείς με ξαφνικές συναισθηματικές αλλαγές καθώς οι ορμόνες σου «ενεργοποιούνται» και, ακριβώς τη στιγμή που θέλεις να γελάσεις σου έρχεται και να κλάψεις. Δεν καταφέρνεις να αισθανθείς άνετα στο ίδιο σου το σώμα, το οποίο περνά από μια διαδικασία αλλαγής προσπαθώντας να ανακάμψει. Ακόμα αισθάνεσαι τις συνέπειες που σου έχει αφήσει ο τοκετός, και σέρνεις την κόπωση και την προσπάθεια που κατέβαλες. Υπάρχουν στιγμές ανασφάλειας σχετικά με τις ανάγκες του μωρού σου. Ακόμα είσαστε σε φάση να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον και δεν είναι ξεκάθαρα όλα τα σημάδια.

Οι πρώτοι μήνες της μητρότητας είναι σκληροί: Τείνουμε να θεωρούμε το μωρό ως το απόλυτο κέντρο της ζωής μας και εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας ως γυναίκες. Ναι, είναι ένα ορμονικό και βιολογικό ζήτημα, αλλά παρόλο που αυτή η κατάσταση μας παρασύρει, μπορούμε (και πρέπει) να βρούμε λίγο χρόνο καθημερινά για τον εαυτό μας.

Εδώ σου δίνουμε ορισμένες συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις:

 • Βρες μικρές στιγμές για να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν και για τα οποία έχεις διάθεση πέρα από το ρόλο σου και την αφοσίωσή σου ως μητέρα. Μείνε ήσυχη, το μωρό σου θα είναι μια χαρά!
 • Να θυμάσαι ότι είσαι μητέρα, αλλά εξακολουθείς να είσαι γυναίκα. Κράτα στιγμές τρυφερότητας και χαδιών με τον σύντροφό σου.
 • Να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου. Το σώμα σου θα χρειαστεί χρόνο (τουλάχιστον 9 με 12 μήνες) για να ανακάμψει. Μετά τον τοκετό, πρέπει να μάθουμε να τα πηγαίνουμε καλά με το σώμα μας.
 • Χωρίς πίεση! Το να θέλεις να επιστρέψεις στον “παλιό” σου εαυτό παραλείποντας τα ενδιάμεσα στάδια το μόνο που θα σου φέρει θα είναι απογοήτευση και άγχος.
 • Φρόντισε τον εαυτό σου και δες πάνω σου αυτό που σου αρέσει, εκμεταλλεύσου αυτό που σε κάνει να είσαι ο εαυτός σου. Μπορεί να είναι τα μάτια σου, τα μαλλιά σου… κάνε τα να ξεχωρίσουν!
 • Συμβουλεύσου το γιατρό σου για τις ασκήσεις που σου ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε στιγμή της ανάκαμψής σου.
 • Όσον αφορά στη σωματική μας ανάκαμψη, δεν πρέπει να φροντίζουμε μόνο όσα μπορούμε να δούμε. Είναι σημαντικό να δώσεις προσοχή στο πυελικό σου έδαφος, μην το αφήσεις για αργότερα!
 • Φρόντισε την αυτοεκτίμησή σου. Το να σε αποδεχέσαι δεν σημαίνει να ακολουθείς τη λογική «τα ανέχομαι όλα», στην περίοδο μετά τον τοκετό δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψεις τον εαυτό σου. Εάν φροντίζεις τη διατροφή σου, ασκείσαι και προσπαθείς να έχεις μια καλή εμφάνιση, σίγουρα η συναισθηματική σου κατάσταση θα βελτιωθεί. Θα νιώσεις πιο ανεβασμένη και καλύτερα με εσένα την ίδια.
 • Σίγουρα έχεις άτομα γύρω σου που θέλουν να σε βοηθήσουν. Δεν χρειάζεται να μπορείς να φροντίζεις τα πάντα μόνη σου. Ζήτα βοήθεια και άφησε να σε βοηθήσουν.
 • Να παίρνεις ανάσα συχνά και να συνειδητοποιείς όλα όσα έχεις. Θα σε βοηθήσει να απολαμβάνεις τα θετικά της μητρότητας πέρα ​​από το πόσο εξοντωτική μπορεί να γίνει σε πολλές στιγμές. Επικεντρώσου στις στιγμές ευεξίας.

Με λίγα λόγια, κοίτα τον εαυτό σου με στοργή και να έχεις υπομονή με εσένα την ίδια, μην ξεχνάς να σε αγαπάς!

Πηγή: Alicia J. Castellot. Ψυχολόγος

Ακράτεια; Αντιμετώπισέ την και συνέχισε τη ζωή σου

ΑΚΡΑΤΕΙΑ


0 351

Είναι πιθανό ότι ακόμα προκαλεί έκπληξη η ύπαρξη της γιορτής αυτής της μέρας, αλλά αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ακράτεια ούρων κατέχει την πέμπτη θέση όσον αφορά στις παθολογίες που επηρεάζουν την ευημερία μας*, ίσως θα μπορούσαμε να καταλάβουμε καλύτερα την αναγκαιότητά της. Έχεις νιώσει ποτέ ανακούφιση επειδή υπάρχει κοντά μια τουαλέτα; Οι σεξουαλικές σου σχέσεις δεν λειτουργούν όπως θα σου άρεσε; Ντρέπεσαι να πεις την εμπειρία σου στον ειδικό ή την οικογένειά σου; Συνέχισε να διαβάζεις, επειδή αυτό το πρόβλημα πλήττει 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και το μέγεθός του θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της προοδευτικής γήρανσης του πληθυσμού.

*Σύμφωνα με την κλίμακα του Nottingham Health Profile

Σύμφωνα με μία μελέτη που εκπονήθηκε από την ΤΕΝΑ το 40% των γυναικών ηλικίας 50-65 ετών είναι δύσκολο να ζει μια απολύτως κανονική ζωή λόγω του φόβου ότι θα έχει απώλειες ούρων. Επίσης, το 37,5% αναγνωρίζει ότι θα προτιμούσε να έχει κοντά μια τουαλέτα στην οποία να μπορεί να καταφύγει σε μια στιγμή επείγουσας ανάγκης.

Συνέχισε τη ζωή σου

Δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι αυτή η έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστης μάς επηρεάζει τόσο σε σωματικό επίπεδο, όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό. Αισθανόμαστε ανασφαλείς κατά τη στιγμή της εκτέλεσης των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, όπως είναι η γυμναστική, η έξοδος για να πιούμε κάτι με τους φίλους μας ή απλώς μια βόλτα για περπάτημα. Η προαναφερθείσα μελέτη αποκαλύπτει ότι το 27% των γυναικών που ρωτήθηκαν έχουν προβλήματα αϋπνίας και ένα 23% υποστηρίζει ότι αυτό το σύνδρομο επηρεάζει τις σεξουαλικές τους σχέσεις.

Ποια άλλα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας; Σύμφωνα με τη Δρ. GemaGarcía Gálvez – γυναικολόγο, εκπρόσωπο της TENA – «εκτός από τις εγκυμοσύνες, τους τοκετούς ή το υπερβολικό βάρος, η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης επηρεάζει άμεσα το πυελικό μας έδαφος, ευνοώντας την εμφάνιση απώλειας ούρων, την πρόπτωση των γεννητικών οργάνων και δυσκολίες στη σεξουαλικότητά μας. Αυτά είναι συμπτώματα που επηρεάζουν πολύ σοβαρά την ποιότητα της ζωής των γυναικών».

Αντιμετώπισε την ακράτεια

Ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητά του, το 42% των γυναικών που πάσχουν ισχυρίζονται ότι δεν πάνε στο γιατρό από ντροπή ή άγνοια. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μειωθεί η κοινωνική μας ζωή ή να επηρεαστεί η αυτοεκτίμησή μας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να ξεπεράσουμε τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με αυτό το πρόβλημα. Σου συνιστούμε, πριν εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα, να ζητήσεις από τον ειδικό να πραγματοποιήσει μια αξιολόγηση της κατάστασης του πυελικού σου εδάφους και να σε συμβουλεύσει πώς να το φροντίσεις και να το ενδυναμώσεις.

Η γυναικολόγος García Gálvez λέει ότι «γύρω στα 50 χρόνια μας πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα και την πρόληψη των διαταραχών του πυελικού εδάφους. Η σωματική άσκηση αυξάνει σημαντικά την ποιότητα ζωής μετά τα 50. Πράγματι, η αποκατάσταση με φυσιοθεραπεία πυελικού εδάφους μπορεί να βελτιώσει την ακράτεια ούρων στις γυναίκες στο 70% των περιπτώσεων».

Και μέχρι να λυθεί το πρόβλημά σου, θυμήσου ότι είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι το κατάλληλο προϊόν. Δεν είναι όλα το ίδιο χρήσιμα, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς απορροφητικά προϊόντα συγκεκριμένα για το pH και την πυκνότητα των ούρων, που θα σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής και προστατευμένη. Έχεις δοκιμάσει την TENA; Μπορείς να ζητήσεις το δωρεάν δείγμα σου εδώ.

Τα καλύτερα τρόφιμα για την καταπολέμηση της εαρινής κόπωσης

Λάμψε την άνοιξη με την ΤΕΝΑ


0 18533

Έρχεται η άνοιξη και μαζί της η εαρινή κόπωση που τόσο μας φοβίζει. Συναισθηματικές διαταραχές, αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, εξάντληση… Συμπτώματα που επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και την μετεμμηνόπαυση. Αλλά θυμήσου: τα τρόφιμα είναι επίσης σύμμαχοί σου.

Δεν αφορά μονάχα στην αποφυγή του καφέ και των διεγερτικών ποτών, που μόνο θα σου δώσει μια προσωρινή και απατηλή αίσθηση εκ νέου ενεργοποίησης, αλλά και στην προτίμηση τροφών γεμάτων ενέργεια που θα σε αναζωογονήσουν και θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους της ημέρας.

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα για την καταπολέμηση της εαρινής κόπωσης:

1. Καρπούζι, η πιο ισχυρή ενυδατική κρέμα

Τι είναι: Ένα φρούτο πλούσιο σε νερό και φυσικά σάκχαρα.

Γιατί να το επιλέξουμε: Δεν πίνουμε πάντα το νερό που χρειαζόμαστε για να διατηρούμε το σώμα μας ενυδατωμένο και ενεργοποιημένο. Και πρέπει να ξέρεις ότι το καρπούζι αποτελείται από 90% νερό.

Πώς να το πάρουμε: Απόφυγε την πλήξη και δοκίμασε να το κόψεις σε μικρά κομμάτια και να το περάσεις από το μίξερ ή το μούλτι, προσθέτοντας λίγο νερό εάν είναι απαραίτητο για να μαλακώσεις την υφή του. Θα πετύχεις έναν εντυπωσιακό χυμό καρπουζιού. Και αν του βάλεις και ψιλοκομμένα φυλλαράκια μέντας, είναι πια ποτό πολυτελείας.

2. Λιπαρά ψάρια, χορταστικά και εύπεπτα

Τι είναι: Πηγή υγιών λιπαρών οξέων.

Γιατί να τα επιλέξουμε: Υπάρχουν τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, που χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για την πέψη, κάτι που προκαλεί κόπωση και βαρυστομαχιά μετά από ένα γεύμα. Αλλά η άπαχη πρωτεΐνη, όπως αυτή που βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, είναι εύπεπτη και θα σε βοηθήσει να αισθανεσαι γεμάτη ενέργεια και καλή διάθεση.

Πώς να τα πάρουμε: προσπάθησε να τα κάνεις στη σχάρα ή στον φούρνο γιατί γίνεται γρηγορότερα η πέψη από ό,τι όταν είναι τηγανητά ή με σάλτσα.

3. Γλυκοπατάτες, πηγή υδατανθράκων και καλίου

Τι είναι: Στενός συγγενής της πατάτας.

Γιατί να τις επιλέξουμε: Δεν περιέχουν μόνο πολλούς υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αλλά και πολύ κάλιο. Εξισορροπούν τους ηλεκτρολύτες σου, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να μετριάσεις την κούρασή σου.

Πώς να τις πάρουμε: Μπορείς να τις κάνεις στο φούρνο με λίγη ρίγανη, λάδι και αλάτι. Απλά ακαταμάχητες.

4. Αβγά, πρωτεΐνες για τους μυς σου

Τι είναι: Ένα φτηνό και νόστιμο φαγητό που μπορεί να ετοιμαστεί με πολλούς τρόπους

Γιατί να τα επιλέξουμε: είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνών που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ενέργεια και να ενισχύσεις τους μυς σου.

Πώς να τα πάρουμε: πρόσθεσε ένα βραστό μελάτο αυγό σε μια φέτα του τοστ ολικής άλεσης για βραδινό. Θα σε προετοιμάσει με τον καλύτερο τρόπο για μία καλή ξεκούραση.

5. Καρύδια, ο μαγικός αναζωογονητικός καρπός

Τι είναι: Ένας ξηρός καρπός που έγινε σούπερ τροφή

Γιατί να τα επιλέξουμε: περιέχει υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών και φυτικών ινών, καθώς και μερικούς από τους ηλεκτρολύτες που μπορεί να χαθούν από την άσκηση. Εάν επωφεληθείς από την άφιξη του καλού καιρού για να ενεργοποιηθείς και να ανακτήσεις τη φυσική σου κατάσταση, μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου καρύδια.

Πώς να τα πάρουμε: Στην προσπάθειά σου να ανακτήσεις δυνάμεις, ο συνδυασμός τους με ζυμαρικά μπορεί να είναι ένα ασυναγώνιστο κοκτέιλ. Δοκίμασε να φτιάξεις μερικά μακαρόνια με καρύδια και μανιτάρια. Ιδανικό πιάτο για όλη την οικογένεια.

6. Σπόροι Κία (Chia), η πιο ευέλικτη επιλογή

Τι είναι: Το αστέρι σούπερ τρόφιμο του φυτικού ωμέγα-3 λιπαρά.

Γιατί να τους επιλέξουμε: Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι είναι γεμάτοι με τις περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ανά κουταλιά σούπας, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τη φλεγμονή των μυών.

Πώς να τους πάρουμεΜπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, για πρωινό, μεσημεριανό, σνακ ή δείπνο. Μπορείς να κάνεις μια απλή πουτίγκα με σπόρους κία συνδυάζοντάς τους με γάλα βρώμης και φρούτα. Ή επίσης πρόσθεσέ τους σε γιαούρτι, smoothies και σαλάτες.

7. Βρώμη, η καλύτερη επιλογή για πρωινό

Τι είναι: Ένα υπέροχο φαγητό για να ξεκινήσει καλά η μέρα.

Γιατί να το επιλέξουμε: Θα σε χορτάσει και ταυτόχρονα θα σου προσφέρει αρκετή ενέργεια μέχρι να έρθει η ώρα για το μεσημεριανό γεύμα καθώς είναι γεμάτο με πρωτεΐνες, βιταμίνη Β και μαγνήσιο. Χορταίνει και δεν παχαίνει.

Πώς να το πάρουμε: Πάρε ένα μπολ, βάλε τέσσερις κουταλιές της σούπας βρώμης, πρόσθεσε γνήσιο ελληνικό γιαούρτι και από πάνω toppings της αρεσκείας σου για να γίνει πιο διασκεδαστικό. Ένα σούπερ πρωινό.

Άνοιξη: η ώθηση που χρειάζεται η λίμπιντό σου

Λάμψε την άνοιξη με την ΤΕΝΑ


0 242

Οι στατιστικές δεν κάνουν λάθος: ο χειμώνας είναι η εποχή του χρόνου με τη λιγότερη σεξουαλική δραστηριότητα (28%). Υπάρχει λιγότερο φως και κάνει περισσότερο κρύο. Αλλά έρχεται η άνοιξη, με περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας, καλύτερες θερμοκρασίες και αυτή τη νέα λάμψη που προσφέρει η ημέρα. Βασικά υπάρχει επιθυμία να απολαύσουμε τη ζωή και τις ηδονές της.

Εάν η λίμπιντό σου παρέμεινε υπό του μηδενός λόγω των δυσκολιών του χειμώνα, ή λόγω του ορμονικού σου σκαμπανεβάσματος, ή λόγω του συνδυασμού και των δύο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις ένα βήμα μπροστά και να πάρεις φόρα. Ναι, είναι καιρός να επωφεληθείς από την ώθηση που προσφέρει η ευλογημένη άνοιξη. 

Επιστημονικά αποδεδειγμένο: υπάρχει ο “πυρετός της άνοιξης” 

Η νέα εποχή σε αναστατώνει; Αλλάζει η διάθεσή σου; Αντιδράς έντονα (για καλό ή για κακό); Δεν είσαι η μόνη.

Αποδεικνύεται ότι ο λεγόμενος “πυρετός της άνοιξης” είναι μια πραγματική ασθένεια και οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι υπάρχουν σημαντικές και ουσιαστικές ψυχολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την αλλαγή της εποχής.

Είναι μια κατάσταση διάθεσης και ενέργειας που συχνά μας βάζει σε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Και ας μη μιλήσουμε για όταν αναμιγνύεται με την εμμηνόπαυση. Γιατί να μην απολαύσουμε τα “χάι” μας πριν να έρθουν τα “ντάουν” μας; Μην αφήνεις ανεκμετάλλευτες τις στιγμές της ευφορίας σου, αξιοποίησέ τες για να τολμήσεις νέα πράγματα. Γιατί να μην αγοράσεις σέξι εσώρουχα; Ή κάποιο “διασκεδαστικό” αξεσουάρ; Ή να οργανώσεις ένα τρελό σχέδιο;

Το βιολογικό μας ρολόι περιστρέφεται γύρω από τον καιρό

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών, οι συνήθειες ζευγαρώματος των ζώων σχετίζονται άμεσα με την αλλαγή των εποχών. Είναι γεγονός: είμαστε συντονισμένοι με τα βιολογικά μας ρολόγια.

Είναι σαν το σώμα μας να γνωρίζει ότι τα ποσοστά επιβίωσης των μωρών μας αυξάνονται όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός, τα τρόφιμα είναι άφθονα και κανείς δεν παγώνει μέχρι θανάτου. Δηλαδή: όταν φτάνει η άνοιξη και φτάνουν αυτές οι γλυκές μέρες, ο βιολογικός συναγερμός μας για ζευγάρωμα αρχίζει να χτυπάει.

Δύο τρίτα των γυναικών δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ όταν ο καιρός γίνεται πιο ζεστός και σχεδόν τα τρία τέταρτα βεβαιώνουν ότι αισθάνονται πιο σέξι κατά τις θερμότερες εποχές. Γιατί να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη αυτήν την ώθηση στην αυτοεκτίμηση που μας δίνει η άνοιξη;

Διοχέτευσε τη σεξουαλική σου ενέργεια που μόλις ανακάλυψες ξανά και δώσε ώθηση στις σεξουαλικές σου σχέσεις εάν διαπιστώνεις ότι έχουν βαλτώσει. Θυμήσου: η έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης είναι η νούμερο ένα αιτία των αποτυχημένων γάμων. Χρησιμοποίησε τη φυσική αλλαγή της εποχής ως υπενθύμιση για να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή με τον σύντροφό σου.

Να βγαίνεις έξω, να αποζητάς την επαφή 

Έχουν περάσει πολλοί μήνες τηλεοπτικών μαραθωνίων και συνομιλιών από το κινητό. Αλλά έχεις όρεξη να βγεις ξανά, να δεις κόσμο. Αυτό το απλό γεγονός θα τροφοδοτήσει την επιθυμία σου να αναζητήσεις σεξουαλική επαφή. Επειδή ο εγκλεισμός δεν είναι κάτι το φυσικό, ανεξαρτήτως του πόσο Covid υπάρχει.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό Timeοι άνθρωποι δεν είμαστε “σχεδιασμένοι” για να είμαστε κλεισμένοι όλη την ημέρα. Μας τρελαίνει. Κυριολεκτικά. Γι’ αυτό είναι φυσικό να πιστεύουμε ότι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε όταν θέλουμε να βγούμε από το σπίτι είναι η ανθρώπινη επαφή. Οπτική και αισθησιακή.

Τι θα έλεγες να βγεις από το σπίτι για να επωφεληθείς και να κάνεις κάποιες έξυπνες αγορές; Για παράδειγμα, αφροδισιακές τροφές όπως μαύρη σοκολάτα ή στρείδια. Ή ίσως ένα σέξι εσώρουχο που θα σε κάνει ακαταμάχητη.

Η άνοιξη μας ανεβάζει την διάθεση

Το φως και η αλλαγή της εποχής ευνοούν την απελευθέρωση της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης ή της νορεπινεφρίνης, όλες ουσίες που σχετίζονται με την ευτυχία και την ανακούφιση από το άγχος.

Όταν έχεις παγιδευτεί στην κλεισούρα του χειμώνα βλέποντας γκρίζες ημέρες από το παράθυρό σου, δεν παίρνεις τη βιταμίνη D που χρειάζεσαι. Σύμφωνα με την Psychology Today, αυτό το έλλειμμα σχετίζεται άμεσα με την κατάθλιψη. Αλλά μόλις επιστρέψουμε στους δρόμους και στον ήλιο, αποκτούμε βιταμίνη D και η διάθεσή μας βελτιώνεται. Μας προδιαθέτει για στοργή, χαμόγελο, άγγιγμα, χάδι… Μην αφήσεις την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη!

Ας μιλήσουμε για την κόπωση της άνοιξης

Λάμψε την άνοιξη με την ΤΕΝΑ


0 13516

Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού πάσχει από την εαρινή κόπωση που τόσο μας τρομάζει. Διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες κατά μέσο όρο και προέρχεται από τον υποθάλαμο, έναν αδένα που βρίσκεται στον εγκέφαλο και ρυθμίζει θέματα όπως τη θερμοκρασία, τη δίψα, την όρεξη, τον ύπνο και την επαγρύπνηση. Διαταράσσεται με την αλλαγή της ώρας, του φωτός και πάνω απ’ όλα με την αλλαγή του καιρού.

Το να διάγουμε μια υγιή ζωή είναι η βάση για την ενίσχυση του σώματός μας και της άμυνάς του, αποτρέποντας έτσι τους εξωτερικούς παράγοντες που υπονομεύουν τη σωματική και ψυχική μας ενέργεια. Εδώ σου προσφέρουμε διάφορες συμβουλές για την καταπολέμηση της εαρινής κόπωσης που τόσο μας φοβίζει:

1. Ακολούθησε μια υγιεινή, ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή

Το να τρεφόμαστε καλά συνίσταται στο να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Οι πιο σίγουρες επιλογές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά σε συνδυασμό με ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια και πατάτες.

Και μην ξεχνάς αυτά τα τρόφιμα που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, της λεγόμενης ορμόνης της ευτυχίας, που τόσο συχνά λείπει στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και την μετεμμηνόπαυση. Θα την βρεις, για παράδειγμα, σε δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια ή ξηρούς καρπούς.

2. Κράτησε το σώμα σου ενυδατωμένο

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείς το σώμα σου ενυδατωμένο είναι να πίνεις περίπου δύο λίτρα νερό την ημέρα. Μπορείς επίσης να επιλέξεις αφεψήματα και φυσικούς χυμούς φρούτων. Αυτούς τους τελευταίους με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Η ενυδάτωση ενισχύει την ευεξία του εγκεφάλου βελτιώνοντας τη διάθεση και μειώνοντας τις κακοδιάθετες στιγμές και τα προβλήματα συγκέντρωσης.

3. Να αποφεύγεις το αλκοόλ

Σίγουρα έχουμε όρεξη για μια μπυρίτσα αυτήν την εποχή του χρόνου, αλλά το υπερβολικό αλκοόλ οδηγεί σε αίσθημα ληθάργου και βλάπτει τη σωματική και ψυχική ευελιξία. Και πολλά περισσότερα: καταστρέφοντας το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνει επίσης την κυτταρική οξυγόνωση και ιδιαίτερα του εγκεφάλου.

4. Προσπάθησε να κοιμάσαι καλά

Είναι αλήθεια ότι μια ορμονική διαταραχή επηρεάζει πάντα τον ύπνο. Και αντίστροφα. Και η κακή ανάπαυση μας κάνει να είμαστε κακοδιάθετες και ευερέθιστες. Προσπάθησε να κοιμάσαι καλύτερα με μία καλή υγιεινή ύπνου: να πηγαίνεις την ίδια ώρα κάθε νύχτα για ύπνο, ελαφριά δείπνα, σκοτάδι, να «παρκάρεις» το κινητό μία ώρα πριν πας για ύπνο, ασκήσεις αναπνοής πριν την ανάπαυση…

5. Να έχεις έναν οργανωμένο ρυθμό ζωής

Οι ρουτίνες είναι απαραίτητες και υγιεινές. Το σώμα μας τις λατρεύει! Είναι επειδή κάποιες σταθερές συνήθειες δημιουργούν μια ιδιαίτερη αρμονία, τόσο σωματική όσο και ψυχική, που μας βοηθά να χαλαρώνουμε. Κράτα ένα σταθερό ωράριο, να πηγαίνεις την ίδια ώρα κάθε βράδυ στο κρεβάτι για ύπνο και να ξυπνάς μία συγκεκριμένη ώρα το πρωί. Σταθερό ωράριο και για φαγητό ή άσκηση.

6. Μείωσε τον καφέ και τα διεγερτικά

Φρόντιζε τον εγκέφαλό σου και τα άγχη σου. Ξεκίνα μειώνοντας την πρόσληψη καφέ και άλλων διεγερτικών ποτών για λίγο καιρό. Παρέχουν μια ψευδαίσθηση δύναμης που σύντομα μετατρέπεται σε υπνηλία και απάθεια. Και θα θέλεις όλο και περισσότερο…

7. Να ασκείσαι περισσότερο

Επωφελήσου από τον καλό καιρό που έρχεται για να κάνεις γυμναστική. Με μόλις 30 λεπτά την ημέρα – απλά περπάτημα ή και κάτι ακόμα – θα απελευθερώνεις ήδη ντοπαμίνη και σεροτονίνη, ορμόνες που σχετίζονται με την ευτυχία και το αίσθημα του κορεσμού. Και ενίσχυσε το συναίσθημα ακούγοντας μουσική ταυτόχρονα για να αδειάζεις το μυαλό σου ή βγαίνοντας με παρέα να περπατάς.

8. Εξάλειψε τα επεξεργασμένα και βιομηχανικά αρτοσκευάσματα

Τώρα πια όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουμε ότι τα βιομηχανικά και επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα είναι επιβλαβή για τα πάντα. Και πολύ περισσότερο σε περιόδους εαρινής κόπωσης. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο συνδυασμός από σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και ραφιναρισμένα άλευρα τείνει να προκαλεί μια αίσθηση γενικευμένης κούρασης και βαρύτητας, επιτείνοντας αυτήν την έλλειψη ενέργειας που σχετίζεται με αυτήν την εποχή του χρόνου.

ΤΕΝΑ συν σε όλα