ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Συχνές ερωτήσεις
Συχνές ερωτήσεις
Το πυελικό έδαφος είναι εντελώς άγνωστο σε πολλές γυναίκες, οι οποίες μαθαίνουν για πρώτη φορά για αυτή τη μυϊκή ομάδα στα μαθήματα τοκετού. Άλλες πάλι ανακαλύπτουν τη σπουδαιότητά του στην εμμηνόπαυση, όταν η γήρανση των μυών αλλοιώνει τη λειτουργικότητά του. Αυτή η μυϊκή ομάδα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γυναίκα, γιατί επιδρά άμεσα στην ποιότητα ζωής της. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πυελικό έδαφος; Έχετε αμφιβολίες; Σε αυτήν την ενότητα θα προσπαθήσουμε να διαλύσουμε τις αμφιβολίες σας, απαντώντας στις συχνότερες απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με το πυελικό έδαφος.
 1. Έχω παρατηρήσει απώλεια ούρων. Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ; Αν πιστεύετε ότι παρουσιάζετε κάποιο πρόβλημα στο πυελικό έδαφος, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε γιατρό. Ο παθολόγος ή ο γυναικολόγος σας θα σας εξετάσει και θα σας παραπέμψει είτε σε φυσιοθεραπευτή που ειδικεύεται σε θέματα πυελικού εδάφους είτε σε κέντρο πυελικού εδάφους, το οποίο στελεχώνεται από γυναικολόγο, ουρολόγο, φυσιοθεραπευτή, πρωκτολόγο, ψυχολόγο και διατροφολόγο.
 2. Τι συμβαίνει αν σε κάποιες ασκήσεις δεν προκαλείται ή δεν αισθάνομαι τη σύσπαση του πυελικού εδάφους; Αυτό σημαίνει ότι η άσκηση είναι πολύ έντονη για το πυελικό έδαφος και συνεπώς δεν συνιστάται για την περίπτωσή σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εστιάζετε μόνο σε ασκήσεις κατά τις οποίες έχετε σαφή αίσθηση της σύσπασης του πυελικού εδάφους και καθώς αυτό ενδυναμώνεται θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να κάνετε περισσότερες ασκήσεις.
 3. Αυτές οι ασκήσεις θα βοηθήσουν να σταματήσει η ακράτεια ούρων; Στόχος αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι η αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων αλλά η ενημέρωση και η παροχή συμβουλών για την πρόληψή της. Συνιστούμε σε κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει πρόβλημα απώλειας ούρων να επισκεφτεί ένα εξειδικευμένο κέντρο πυελικού εδάφους όπου θα υποβληθεί σε πλήρη εξέταση και θα της δοθεί η καταλληλότερη θεραπεία.
 4. Δεν ξέρω αν πετυχαίνω τη σωστή σύσπαση των βαθιών κοιλιακών μυών. Πριν από τη σύσπαση αυτών των μυών θα πρέπει να γνωρίζετε πού πρέπει να τους αισθάνεστε και τι πρέπει να αισθάνεστε κατά τη σύσπασή τους. Πρέπει να αισθάνεστε τους βαθιούς κοιλιακούς μυς στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας, κάτω από τον ομφαλό και κοντά στα πλευρικά οστά της λεκάνης. Όταν προσπαθείτε να ρουφήξετε ελαφρώς το κάτω μέρος της κοιλιάς θα αισθανθείτε μια ελαφριά ένταση. Δεν πρόκειται ποτέ να νιώσετε την έντονη σύσπαση που αισθάνεστε όταν γυμνάζετε τους τετρακέφαλους ή τους γλουτιαίους, οι οποίοι είναι μεγάλοι μύες, αλλά μια πολύ ελαφρά σύσπαση. Αν παρατηρήσετε ότι το κάτω μέρος της κοιλιάς διογκώνεται ή αισθανθείτε έντονη σύσπαση, αυτό σημαίνει ότι δεν κάνετε σωστά την άσκηση.
 5. Τι ακριβώς είναι το μασάζ του περινέου; Κάνει καλό; Πρόκειται για μια απλή τεχνική που αυξάνει την ελαστικότητα των ιστών γύρω από τον κόλπο και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ρήξης κατά τον τοκετό και η ανάγκη για περινεοτομή. Βοηθά στην προετοιμασία για το αίσθημα πίεσης και τεντώματος που νιώθει η γυναίκα όταν κατεβαίνει το κεφάλι του μωρού. Είναι καλό να γνωρίζετε αυτό το αίσθημα γιατί σας βοηθά να χαλαρώσετε και να μην σφίγγεστε, διευκολύνοντας έτσι την έξοδο του μωρού κατά τον τοκετό. Τις πρώτες φορές καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε έναν καθρέφτη για να βλέπετε τη θέση του κόλπου και του περινέου (την περιοχή μεταξύ του κόλπου και του ορθού). Πηγαίνετε σε έναν χώρο όπου νιώθετε άνετα, καθίστε αναπαυτικά (χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι) και, χρησιμοποιώντας λάδι αγριοτριανταφυλλιάς, λιπάνετε τον ιστό γύρω από τον κόλπο και τα δάκτυλά σας. Ξεκινώντας από την 35η εβδομάδα της κύησης, κάντε μασάζ για λίγα λεπτά την ημέρα βάζοντας τους αντίχειρες στο εσωτερικό του κόλπου και ασκώντας πίεση προς τα κάτω και προς το πλάι σαν να ανοίγετε ένα πέρασμα. Όσο καλύτερα γνωρίζετε το σώμα και τις αισθήσεις σας τόσο πιο χαλαρή θα μπορείτε να είστε κατά τον τοκετό.
 6. Τι πρέπει να κάνω για να φροντίζω το πυελικό έδαφος; Με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής ξεχνάμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και ξεχνάμε ότι το πυελικό έδαφος είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί από αυτό εξαρτώνται η σεξουαλική ζωή, η ούρηση και η αφόδευση κάθε ανθρώπου. Συνηθίζουμε να κάνουμε τα πάντα βιαστικά και δίνουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στα παιδιά και στην εργασία μας, ξεχνώντας, όμως, ότι η καλή σωματική και ψυχική μας κατάσταση εξαρτάται από κάτι τόσο απλό όπως το να υιοθετούμε συνήθειες υγιεινής ζωής. Το ίδιο ισχύει και για το πυελικό έδαφος. 1. Αποφεύγετε να αφήνετε την ουροδόχο κύστη γεμάτη για μεγάλα χρονικά διαστήματα (ουρείτε περίπου 6 φορές την ημέρα). 2. Όταν πρόκειται να ουρήσετε ή να αφοδεύσετε μην ασκείτε πίεση και μην σπρώχνετε με τους κοιλιακούς. Αφήστε την ουροδόχο κύστη ή το ορθό να κενωθούν από μόνα τους χωρίς να βιάζεστε. 3. Πίνετε αρκετό νερό, αλλά μην καταναλώνετε περισσότερα από 2 λίτρα νερού την ημέρα. 4. Ακολουθείτε σωστή υγιεινή των γεννητικών οργάνων και φροντίζετε τη φυσική χλωρίδα της περιοχής. 5. Ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ίνες, φρούτα και λαχανικά και ασκείστε για να αποφύγετε την παχυσαρκία και τη δυσκοιλιότητα. 6. Γνωρίστε το πυελικό έδαφος του σώματός σας και ενδυναμώστε το τις περιόδους της ζωής σας κατά τις οποίες μπορεί να υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά, όπως είναι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός ή η εμμηνόπαυση.
 7. Φοβάμαι τον τοκετό και τις επιπτώσεις που έχει στο πυελικό έδαφος. Αν κάνω καισαρική τομή θα αποφευχθεί τυχόν βλάβη στο πυελικό έδαφος; Παρότι σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η καισαρική τομή πλέον είναι πολύ συνηθισμένη ώστε να αποφεύγονται οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ένας τραυματικός τοκετός, η καισαρική θεωρείται χειρουργική επέμβαση που ενέχει κινδύνους και ο προγραμματισμός της πριν από τον τοκετό δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν συμπτώματα μετά τον τοκετό. Γι’ αυτό, όσον αφορά το πυελικό έδαφος, αυτή η επέμβαση χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει ήδη προηγούμενη βλάβη στο πυελικό έδαφος, όπως πρόπτωση (ο τράχηλος της μήτρας ή η ουροδόχος κύστη υποχωρούν προς τον κόλπο), σε περιπτώσεις προηγούμενου τραυματικού τοκετού με ρήξη υψηλού βαθμού που έχει επιδιορθωθεί ή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη παρατηρείται στην αρχή της εγκυμοσύνης, όπως είναι η παρουσίαση σοβαρής ακράτειας ούρων με καθημερινή απώλεια και με μόνο μικρή προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας εξηγήσει τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματα.
 8. Αν καταναλώνω λιγότερα υγρά θα μειωθεί η απώλεια ούρων; Όταν πίνουμε λιγότερα υγρά για την αποφυγή της απώλειας ούρων, ουσιαστικά αυτό που επιτυγχάνουμε είναι η αύξηση της συγκέντρωσης των ούρων με αποτέλεσμα να διατρέχουμε κίνδυνο ουρολοιμώξεων ή ερεθισμού της ουροδόχου κύστης. Πρέπει να διατηρείτε το σώμα σας σωστά ενυδατωμένο και να καταναλώνετε τη συνηθισμένη ποσότητα υγρών. Το ιδανικό είναι να μην πίνετε περισσότερα από δύο λίτρα υγρών την ημέρα και να μην καταναλώνετε υγρά πριν από τον ύπνο.
 9. Θα πρέπει να αλλάξω τη διατροφή μου αν παρουσιάζω απώλεια ούρων; Υπάρχει μια μορφή ακράτειας που ονομάζεται επιτακτική ακράτεια και σχετίζεται με απώλεια ούρων που συνδέεται με ερεθισμό του εξωστήρα μυός της ουροδόχου κύστης. Η λειτουργία αυτού του μυός είναι να συσπάται για να κενώνεται η ουροδόχος κύστη όταν αυτή είναι πλήρης και ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την επιθυμία για ούρηση. Όταν αυτός ο μυς συσπάται ακούσια, προκαλείται ακατάσχετη ανάγκη ούρησης και η διαρροή ούρων είναι πλέον αναπόφευκτη. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επισκεφθούμε γιατρό, ωστόσο, ένας βασικός τρόπος μείωσης των συμπτωμάτων είναι να μην καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά, τσάι, καφέ, ανθρακούχα ποτά και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, γιατί αυτές οι ουσίες ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και προκαλούν συχνή ούρηση.
 10. Τα απορροφητικά προϊόντα είναι πράγματι αποτελεσματικά; Η απώλεια ούρων μπορεί να περιορίσει τη φυσιολογική ζωή σας και να σας κάνει να μειώσετε τις δραστηριότητές σας λόγω ανασφάλειας. Τα απορροφητικά προϊόντα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για την έμμηνο ρήση δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς το απορροφητικό υλικό που διαθέτουν δεν έχει την πυκνότητα που απαιτείται για την απορρόφηση των ούρων. Αντίθετα, τα απορροφητικά προϊόντα που προορίζονται για την απώλεια ούρων, όπως είναι τα προϊόντα TENA, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν την οσμή της αμμωνίας των ούρων και σας βοηθούν να αισθάνεστε στεγνή και καθαρή. Έτσι θα μπορείτε να ζείτε τη ζωή σας χωρίς περιορισμούς. Η σειρά TENA Lady σάς προσφέρει μια πλήρη και μεγάλη γκάμα προϊόντων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες ανάλογα με το βαθμό της ακράτειας. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτής της σειράς TENA Lady είναι διακριτικά και πολύ απαλά για το δέρμα. Αν θέλετε να δοκιμάσετε η ίδια κάποιο από τα προϊόντα της σειράς, ζητήστε ένα δωρεάν δείγμα εδώ.
 11. Η καισαρική τομή προλαμβάνει προβλήματα απώλειας ούρων μετά τον τοκετό; Η απώλεια ούρων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και η καισαρική τομή δεν εξαλείφει πλήρως τους κινδύνους. Οι ορμονικές μεταβολές, η αύξηση του σωματικού βάρους, η μη ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους κατά την εγκυμοσύνη, η ηλικία, η δυσκοιλιότητα κ.λπ. αποτελούν παράγοντες που επίσης σχετίζονται με την απώλεια ούρων μετά τον τοκετό και γι’ αυτό το λόγο πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Η καισαρική τομή δεν συνιστάται για τη μείωση του κινδύνου απώλειας ούρων.
 12. Ποια είναι τα οφέλη των ασκήσεων του πυελικού εδάφους για τη σεξουαλική μου ζωή; Η ενίσχυση του μυϊκού τόνου της πυέλου αυξάνει την δυνατότητα λίπανσης και την ευαισθησία του κόλπου. Επιπλέον, επιτυγχάνεται εντονότερη σύσπαση και χαλάρωση των μυών κατά τη σεξουαλική κορύφωση με αποτέλεσμα πιο έντονους και μακράς διάρκειας οργασμούς. Από την άλλη, ελέγχοντας τους μύες του κόλπου, η γυναίκα μπορεί να μάθει νέες τεχνικές που αυξάνουν την ευχαρίστηση και κάνουν μασάζ στο πέος του συντρόφου της κατά τη διείσδυση.
 13. Οι κινεζικές μπάλες είναι αποτελεσματικές για την άσκηση του πυελικού εδάφους; Ναι, οι κινεζικές μπάλες λειτουργούν ως «βάρος» για του μυς που περιβάλλουν τον κόλπο. Αφού τις τοποθετήσετε και σηκωθείτε όρθια επιτυγχάνεται η σύσπαση του πυελικού εδάφους. Κάνοντας αυτήν την άσκηση καθημερινά για 20-30 λεπτά ενδυναμώνετε τους μυς της πυέλου. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό με τον μυϊκό τόνο του εδαφικού πυέλους είναι να ξέρουμε πώς να το ελέγχουμε. Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται να συνδυάζουμε τις κινεζικές μπάλες με ειδικές ασκήσεις. Αν, όμως, υπάρχει προηγούμενο απώλειας ούρων ή δεν αισθάνεστε τη σύσπαση του πυελικού εδάφους, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε προηγουμένως έναν ειδικό που θα αξιολογήσει την κατάστασή σας.
 14. Μπορεί η ακράτεια ούρων να οδηγήσει σε κατάθλιψη; Τα προβλήματα της ακράτειας διαταράσσουν τη ζωή της γυναίκας καθώς την κάνουν να αισθάνεται περιορισμένη και ανήμπορη. Μπορεί, επίσης, να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά η αυτοεκτίμησή της. Είναι σημαντικό να γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα της και τι μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Βέβαια η λήψη μέτρων ή η έναρξη θεραπείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος βελτιώνει σημαντικά την ψυχολογική κατάστασή της. Αν το πρόβλημα δεν της επιτρέπει να ζει φυσιολογικά ή αν η κατάθλιψη διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες, είναι καλό να επισκεφθεί ψυχολόγο.
ΤΕΝΑ συν σε όλα