ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ > Καταραμένα οιστρογόνα!
Home ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ Καταραμένα οιστρογόνα!

Καταραμένα οιστρογόνα!

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


0 594

Τα οιστρογόνα είναι κατεξοχήν γυναικεία ορμόνη. Δεν συμβάλλουν μόνο στη γονιμότητά μας, αλλά επίσης έχουν «παράπλευρες επιπτώσεις» σε άλλα όργανα του σώματός μας, και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Όταν φουντώνουν και όταν ξεφουντώνουν... Διότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, οι γυναίκες είμαστε "οιστρογονομανείς".


Η γυναίκα χαρακτηρίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της από την αναπαραγωγική της κατάσταση: Από την εφηβεία, μια περίοδο κατά την οποία οι ωοθήκες ξεκινούν σταδιακά τον κύκλο τους και αρχίζουν να παράγουν οιστρογόνα, μέχρι την εμμηνόπαυση, όταν η εξάντληση των ωοθηκών μειώνει 7 έως 8 φορές τη δημιουργία οιστρογόνων, περνάει από τη γόνιμη ηλικία, κατά την οποία έχουμε ωορρηξία κάθε 28-32 ημέρες λόγω της αύξησης αυτής της ορμόνης στο αίμα.

Υποτίθεται ότι κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου των γυναικών, τα οιστρογόνα μας προστατεύουν, φροντίζουν την οστική μάζα, το καρδιαγγειακό σύστημα… Αλλά αυτά τα ζενίθ της ωορρηξίας και ο επαναλαμβανόμενος εμμηνορροϊκός κύκλος προκαλούν σε πολλές γυναίκες μια πραγματική διαταραχή. Δυσφορία κοιλιακή και μαστών, και, ιδιαίτερα, ψυχολογικές διαταραχές ή / και αλλαγές διάθεσης, είναι τόσο έντονες που μπορεί μέχρι και να εμποδίζουν την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων ή να επιδεινώνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Συμπτώματα του συνδρόμου προεμμηνορροϊκής έντασης

Το 60-75% των γυναικών άνω των 35 ετών εμφανίζουν το σύνδρομο προεμμηνορροϊκής έντασης. Σωματικά συμπτώματα όπως κοιλιακό πρήξιμο, υπερευαισθησία στο στήθος, πονοκέφαλος, μυϊκές κράμπες, έντονοι καρδιακοί παλμοί, βαρύτητα ή πρήξιμο των ποδιών, πυελικός πόνος… Και συναισθηματικά συμπτώματα όπως: δυσανεξία, εχθρότητα, κατάθλιψη, κόπωση, αναποφασιστικότητα… μας κυριεύουν για κάποιες μέρες κάθε μήνα. Πληρώνουμε ακριβά τη διαιώνιση του είδους…

Και μεταξύ 45 και 55 ετών έρχεται η εμμηνόπαυση. Μετά από αυτό, η οριστική παύση της παραγωγής οιστρογόνων, που μας αφήνει ξανά απροστάτευτες. Και εμφανίζονται οι «καταραμένες εξάψεις» επειδή οι νευρώνες στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τις ωοθήκες είναι πολύ κοντά στο κέντρο θερμορύθμισης. Αλλά επίσης πολλές από εμάς υποφέρουμε από ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, άγχος, μελαγχολία, απώλεια συγκέντρωσης, αϋπνία…

Η μείωση στην παραγωγή οιστρογόνων σχετίζεται επίσης στενά με την χαλαρότητα του δέρματός μας μετά από κάποια ηλικία, καθώς και με τη διάταση των μυών του πυελικού εδάφους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί προβλήματα στη σεξουαλική επαφή ή στην ακράτεια ούρων. Εάν συμβαίνει αυτό, ξέρεις ήδη ότι η TENA θέτει στη διάθεσή σου ειδικά σχεδιασμένα απορροφητικά προϊόντα ώστε να μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου όπως πάντα. Μπορείς να παραγγείλεις ένα δωρεάν δείγμα εδώ.

Μετά από όλα αυτά μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας νικήτριες που επιβιώσαμε. Τα καλά νέα είναι ότι μια ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και πολύ νερό μας βοηθούν να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις επιπτώσεις. Αλλά να θυμάστε ότι εάν τα συμπτώματα μας δυσκολεύουν ή διαταράσσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής μας, πρέπει να πάμε στον γυναικολόγο για να μας βοηθήσει να τα μετριάσουμε.

Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez, γυναικολόγος

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα