ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > Sin categoría > Συμπτώματα εμμηνόπαυσης που δεν τολμάς να συζητήσεις με τον γιατρό σου
Home Sin categoría Συμπτώματα εμμηνόπαυσης που δεν τολμάς να συζητήσεις με τον γιατρό σου

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης που δεν τολμάς να συζητήσεις με τον γιατρό σου

Sin categoría


0 949

Κολπική ξηρότητα, ακράτεια ούρων ή χαμηλή σεξουαλική επιθυμία... αυτά δεν είναι ευχάριστα θέματα για συζήτηση με το γιατρό, όμως ήξερες ότι η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τους;


Η διάγνωση της εμμηνόπαυσης γίνεται αναδρομικά, μετά από 12 μήνες χωρίς περίοδο, και το χαρακτηριστικό της είναι η διακοπή της έκκρισης ορμονών από τις ωοθήκες. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, αλλά εάν τα συζητήσεις με το γιατρό σου και τα αντιμετωπίσεις το καθένα ξεχωριστά, μπορεί να βελτιωθεί η εμπειρία σου σε αυτό το στάδιο της ζωής.

Η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων επηρεάζει άμεσα τον ουρογεννητικό βλεννογόνο, προκαλώντας τη λεγόμενη «ουρογεννητική ατροφία», η οποία μεταφράζεται σε: 

  • Ερεθισμό και ενοχλήσεις στα ούρα και στα γεννητικά όργανα λόγω ξηρότητας.
  • Ανάγκη συχνής ούρησης με αίσθηση επείγοντος. 
  • Επώδυνες σεξουαλικές επαφές λόγω τριβής κατά τη διείσδυση (δυσπαρευνία).

Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία

Όπως είναι λογικό, εάν το σεξ είναι οδυνηρό και όχι ευχάριστο, η σεξουαλική μας διάθεση θα μειωθεί. Η χαμηλή επιθυμία είναι μια πολύ συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία σε αυτό το στάδιο και, αν και είναι αλήθεια ότι η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να την ευνοήσει, προστίθενται και άλλοι παράγοντες όπως:

  • Η επιδείνωση της αυτο-εικόνας ή της αυτο-αντίληψης: η χαμηλή αυτοεκτίμηση που μπορεί να φέρνει μαζί της την παρατήρηση ενός κάπως λιγότερο ελκυστικού γυμνού σύμφωνα με τα πρότυπα της ομορφιάς. 
  • Και η σεξουαλική ανταπόκριση που επιβραδύνεται, δεν υπάρχει η ίδια λίπανση, ή απαιτούνται περισσότερα προκαταρκτικά παιχνίδια για να γίνει πιο ικανοποιητική η συνεύρεση. 

Ακράτεια ούρων

Ένα άλλο από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση είναι η εξασθένιση των μυών του πυελικού εδάφους, που μπορεί να οδηγήσει (ειδικά σε γυναίκες με φυσιολογικούς τοκετούς) σε υπερβολικό βάρος, δυσκολίες στη σωματική δραστηριότητα ή αναπνευστικές παθήσεις, δυσάρεστες απώλειες ούρων από προσπάθεια. 

Επομένως, όταν αισθάνεσαι κολπική ξηρότητα, ακράτεια ούρων ή/και χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, μην διστάσεις να συμβουλευτείς το/τη γιατρό ή το/τη γυναικολόγο σου. Στις μονάδες εμμηνόπαυσης, όλες αυτές οι πτυχές αντιμετωπίζονται και παρακολουθούνται και η έγκαιρη αναγνώρισή τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων. 

Συμβουλές και συστάσεις:

1. Μη διστάσεις να αρχίσεις να χρησιμοποιείς:

  • Ενυδατικά σκευάσματα για την ευαίσθητη περιοχή τακτικά, μετά το καθημερινό ντους ή πριν τον ύπνο. Ο ουρογεννητικός βλεννογόνος θα είναι πιο ενυδατωμένος και το αποτέλεσμα της επανόρθωσης θα ελαχιστοποιήσει τις ενοχλήσεις.
  • Λιπαντικά με βάση το νερό ή σιλικόνη εάν η τριβή είναι πολύ ενοχλητική κατά τη σεξουαλική επαφή.

2. Μπορείς επίσης να σκεφτείς τις θεραπείες συντήρησης (2-3 φορές την εβδομάδα), με κολπικά οιστρογόνα, σε μορφή ενδοκολπικής κρέμας, δισκία, δακτύλιο σταδιακής απελευθέρωσης οιστρογόνων… εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο/η γυναικολόγος σου.

3. Να παίρνεις πρωτοβουλία στις σεξουαλικές επαφές για να διατηρείς μία καλή κολπική υγεία. Η επιθυμία σε αυτό το στάδιο είναι ανταποδοτική, δηλαδή, σε ένα πλαίσιο οικειότητας και συνενοχής, ακόμη και αν το σημείο εκκίνησης είναι «ουδέτερο», θα νιώσεις διέγερση και κατ’ επέκταση επιθυμία, που θα σε ενθαρρύνει να επαναλάβεις τη συνεύρεση.

4. Ενίσχυσε το πυελικό σου έδαφος με ασκήσεις Kegel ή αν το κρίνεις χρήσιμο, πήγαινε σε έναν φυσιοθεραπευτή για να αξιολογήσει τον τόνο, τη δύναμη και την αντοχή των μυών σου και, ταυτόχρονα, να σου διδάξει να εντοπίζεις και να ενδυναμώνεις αυτούς τους μυς. Με αυτό, θα βελτιώσεις σημαντικά τον έλεγχο στις απώλειες ούρων.

Και αν η ακράτεια είναι το πρόβλημά σου, θυμήσου ότι η TENA θέτει στη διάθεσή σου μια πλήρη σειρά προστατευτικών που προσαρμόζονται στις ανάγκες σου, έτσι ώστε να μπορείς να συνεχίζεις τη ζωή σου όπως πάντα. Ζήτησε το δωρεάν δείγμα σου εδώ και τώρα

Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez. Γυναικολόγος.

ΤΕΝΑ συν σε όλα