ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
Γλωσσάριο

Στη συνέχεια θα βρείτε μια λίστα με σημαντικούς όρους που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον δικτυακό τόπο:

 

Ενούρηση: Η ενούρηση είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου ονομάζεται νυκτερινή ενούρηση.

Ακράτεια από προσπάθεια: Πρόκειται για ακράτεια ούρων που προκαλείται από απότομες σωματικές λειτουργίες όπως είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, το σήκωμα βάρους ή η σωματική άσκηση. Συνήθως παρουσιάζεται διαρροή μικρής μόνο ποσότητας και γενικά σχετίζεται με την αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους.

Λειτουργική ακράτεια: Πρόκειται για αδυναμία έγκαιρης πρόσβασης στην τουαλέτα λόγω των δυσκολιών που προκαλεί μια σωματική ή ψυχική ασθένεια.

Μικτή ακράτεια:  Όπως δηλώνει και η ονομασία της, σε αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα ποικίλλουν. Συνήθως αποτελεί συνδυασμό ακράτειας από προσπάθεια και επιτακτικής ακράτειας. Όταν συνυπάρχουν οι δύο αυτές μορφές ακράτειας, συνήθως η μία προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα από την άλλη, οπότε συνιστάται να δίνεται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των συχνότερων συμπτωμάτων.

Ακράτεια από υπερπλήρωση: Πρόκειται για συνεχή ή περιστασιακή ροή ούρων, η οποία συχνά προκαλείται από παρεμπόδιση ή νευρική βλάβη.

Εμμηνόπαυση: Είναι η περίοδος που χαρακτηρίζεται από την οριστική παύση της έμμηνου ρύσης. Ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους: Ασκήσεις σύσπασης και χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους. Στόχος τους είναι η ενδυνάμωση των μυών και η αύξηση της πίεσης σύγκλεισης της ουρήθρας.

Ούρηση: Η πράξη της ούρησης (κένωση της ουροδόχου κύστης).

Μύες της πυέλου: Οι μύες του πυελικού εδάφους σχηματίζουν έναν ευρύ αναρτήρα μεταξύ των ποδιών από το ηβικό οστό έως τη βάση της σπονδυλικής στήλης.

Υποδραστήρια ουροδόχος κύστη:   Υποδραστήρια ονομάζεται η ουροδόχος κύστη που αποθηκεύει μεγαλύτερη από τη φυσιολογική ποσότητα ούρων. Συνεπώς, επειδή δεν καταλαβαίνετε πότε η ουροδόχος κύστη σας είναι πλήρης, σημειώνεται διαρροή μικρών ποσοτήτων ούρων λόγω αυξημένης πίεσης στα τοιχώματά της.

Νευρολογικές διαταραχές της ουροδόχου κύστης: Η παρουσία νευρολογικών βλαβών λόγω κάποιας πάθησης μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και ουροδόχου κύστης. Συνεπώς, δεν είναι δυνατός ο έλεγχος ή η πλήρης κένωση της ουροδόχου κύστης.