ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΣΕΞ > Το σεξ στην εμμηνόπαυση
Home ΣΕΞ Το σεξ στην εμμηνόπαυση

Το σεξ στην εμμηνόπαυση

ΣΕΞ


0 1650

Σε αυτό το στάδιο της ζωής μας, εμείς οι γυναίκες πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες του σώματός μας, ώστε η σεξουαλική ζωή μας να μην πέφτει σε αδράνεια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους να βιώνουμε και να απολαμβάνουμε τη σεξουαλικότητα μας.


Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Illegal mix of collations for operation 'in']

Μπορούμε και επιβάλλεται να απολαμβάνουμε τη σεξουαλικότητα σε όλες τις ηλικίες, παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουμε πώς να προσαρμοστούμε στις αλλαγές του σώματός μας. Χρειάζεται να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της εμμηνόπαυσης ώστε η σεξουαλική μας ζωή να μην απειληθεί από αυτήν. Σε αυτό βοηθάει η εξερέυνηση νέων μεθόδων ερωτικής απόλαυσης. Η σημασία των προκαταρκτικών παιχνιδιών παίζει μεγάλο ρόλο στο να γνωρίσουμε καλύτερα το σύντροφό μας, να μάθουμε περισσότερα για τις ερωτογενείς ζώνες και να εκμεταλευτούμε ολόκληρο το σώμα μας. Επιπλέον, ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης πλέον δεν υφίσταται, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τις μεθόδους αντισύλληψης. Αλλαγές στη σεξουαλική ανταπόκριση Σε αυτό το στάδιο, οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αλλαγές στη σεξουαλική μας ανταπόκριση, τις οποίες πρέπει να διαχειριστούμε εάν θέλουμε να διατηρίσουμε την ποιότητα της σεξουαλικής μας ζωής:
  • Έλληψη επιθυμίας για σεξ: μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ειδικού, ωστόσο μπορούμε και οι ίδιες να βοηθηθούμε με τη χρήση μέσων όπως οι ερωτικές ταινίες, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις και τα παιχνίδια ή οι ερωτικές νουβέλες… Πρέπει να έχουμε υπόψιν πάντα ότι η λίμπιντο αλλάζει στις διάφορες φάσεις της ζωής και στην εμμηνόπαυση, η γυναίκα συνήθως είναι αυτή που παράλληλα με τις έντονες αλλαγές που της συμβαίνουν, προσπαθεί ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τη σχεδόν ανέπαφη από την πάροδο της ηλικίας λίμπιντο του συντρόφου.
  • Μειωμένη διέγερση: Αργούμε περισσότερο να φτάσουμε στα ίδια επίπεδα σεξουαλικής διέγερσης, όπως για παράδειγμα τη στιγμή της διείσδυσης. Κατά τη διέγερση, η ροή αίματος προς τα γεννητικά όργανα αυξάνεται, το αιδίο παράγει περισσότερα λιπαντικά υγρά και ταυτόχρονα διογκώνεται, μετατοπίζωντας τη μήτρα ώστε να κάνει χώρο στο πέος. Μετά την εμμηνόπαυση, αυτή η διαδικασία γίνεται πιο αργή, και γι αυτό συστήνεται η περαιτέρω χρήση προκαταρκτικών παιχνιδιών, βοηθημάτων καθώς και η επέκταση της χρονικής διάρκειας της πράξης ώστε να δίνουμε χρόνο στη γεννητική περιοχή να προετοιμαστεί.
  • Μειωμένη λίπανση: Καθώς η παραγωγή λιπαντικού υγρού από το αιδίο μειώνεται αρκετά μετά την εμμηνόπαυση, συχνά οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε ενοχλήσεις κατά τη διείσδυση. Για αυτό είναι καλό να προμηθευτούμε ειδικά λιπαντικά τα οποία θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε τη σεξουαλική πράξη χωρίς ενοχλήσεις.
  • Πιο αδύναμες οργασμικές συσπάσεις και πόνος: Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλειψη λιπανσης της περιοχής καθώς επίσης και στην αποδυνάμωση του πυελικού μας εδάφους. Η φροντίδα του πυελικού εδάφους κατά την εμμηνόπαυση είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς τότε είναι που χάνει τη μυϊκή του μάζα και συχνά εμφανίζεται η ακράτεια ούρων. Καλό είναι να κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης πυελικού εδάφος, ώστε να αποτρέψουμε και τα δύο προβλήματα που η αποδυνάμωση του προκαλεί σε αυτή τη φάση της ζωής μας.
Η πλειονότητα των παραπάνω αλλαγών έρχονται σταδιακά κατα την εμμηνόπαυση. Μόνο σε μια πρόωρη εμμηνόπαυση ή εάν οι ωοθήκες έχουν αφαιρεθεί σε προγενέστερο στάδιο της ζωής μας, τα συμπτώματα είναι έντονα ή εμφανίζονται μαζικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται να συμβουλευτούμε το γιατρό μας ώστε να μας προτείνει μια πιθανή ορμονική θεραπεία που θα μας επιτρέψει μια πιο ομαλή ορμονική αλλαγή και προσαρμογή.   Πηγή: Marta Ibáñez, σεξολόγος

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα