ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΣΕΞ > Δυσπαρευνία και πυελικό έδαφος
Home ΣΕΞ Δυσπαρευνία και πυελικό έδαφος

Δυσπαρευνία και πυελικό έδαφος

ΣΕΞ


0 223

Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Όμως, αν και εφόσον συμβαίνει, είναι σημαντικό ένας ειδικός να αξιολογήσει σε τι κατάσταση βρίσκονται όλες οι δομές του πυελικού εδάφους και να αποκλείσει ότι δεν είναι αυτή η ομάδα μυών που προκαλεί τον πόνο.


Γνωρίζατε ότι ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να σχετίζεται άμεσα με τους πυελικούς μύες και τη λειτουργία τους; Αλλά το κύριο πρόβλημα που εμποδίζει την επίλυσή του είναι ότι εξακολουθεί να είναι ένα ταμπού για το οποίο δεν μιλάμε. Ορισμένες γυναίκες το αναφέρουν κατά τη διάρκεια των γυναικολογικών εξετάσεών τους, ειδικά εάν αισθάνονται επίσης πόνο όταν ο γιατρός χρησιμοποιεί το μητροσκόπιο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν μιλάει.

Οι μυϊκοί σπασμοί του πυελικού εδάφους, η ένταση στους μύες ή το περιτονικό διάφραγμα μπορεί να είναι η αιτία αυτού του προβλήματος

Σε γυναίκες που είχαν προηγουμένως τοκετό, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και ένα χρόνο μετά την πρώτη τους γέννα. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να οφείλεται σε ένταση στις περινεϊκές ουλές, που προκαλούνται από μια επισιοτομία ή ένα σχίσιμο, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς κάποιου από τους μύες του πυελικού εδάφους.

Οι μυϊκοί σπασμοί μπορούν να συμβούν όταν ο μυς τεθεί υπό μέγιστη ένταση, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες που χωρίς να είχαν ποτέ τοκετό υποφέρουν πάντα από πόνο κατά τη διάρκεια της διείσδυσης. Οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να προκληθούν:

  • Μετά από μια οδυνηρή σεξουαλική εμπειρία
  • Μετά από έντονη κολπική λοίμωξη
  • Λόγω φόβου διείσδυσης
  • Μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση

Κατά συνέπεια, υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει αλλά μπορεί να υποφέρουν από έντονο πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Αξιολόγηση του πυελικού εδάφους

Εκτός από τους σπασμούς, είναι πιθανόν ότι η ίδια η διαμόρφωση των μυών που περιβάλλουν τον κόλπο, καθώς και τα περιφερικά χωρίσματα που διαχωρίζουν ορισμένα όργανα από άλλα, μπορεί να έχουν την ευθύνη για το ότι μια νεαρή γυναίκα χωρίς κανένα σχετικό ιστορικό (τοκετούς, εγκυμοσύνες…) ή κάποιο προηγούμενο τραύμα, αισθάνεται πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Το θέμα είναι ότι εάν δεν επιλυθεί, η γυναίκα θα αρχίσει να φοβάται τις επαφές και θα κλείνει από μόνη της όλο και περισσότερους μύες κάθε φορά που προσπαθεί να έχει ξανά σεξουαλικές σχέσεις. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να επηρεάσει τη σχέση της με τον σύντροφό της και να έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες: άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση…

Έτσι, εάν έχεις πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ξεπέρασε το ταμπού και συμβουλεύσου τον γιατρό σου. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια σωστή αξιολόγηση όλων των δομών του πυελικού σου εδάφους για να αποκλειστεί ότι δεν είναι η αιτία του προβλήματος. Σε αυτήν την εκτίμηση, πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση της έντασης καθενός από τα επίπεδα μυών του πυελικού εδάφους, εάν υπάρχουν συσπάσεις, στενές ζώνες, ίνωση ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή.

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ο γιατρός θα καθορίσει την πιο κατάλληλη θεραπεία. Μπορείς επίσης να πας ή να ζητήσεις να σε παραπέμψουν στη Μονάδα Πυελικού Εδάφους ενός νοσοκομείου, έτσι ώστε ένας ειδικός σε αυτό το μυϊκό σύστημα να μπορέσει να σε αξιολογήσει. Σε κάθε περίπτωση, σου συστήνουμε να αναζητήσεις τη λύση.

Πηγή: Δρ. Carolina Walker

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα