Σεξ και διαταραχές
ΣΕΞ
Πίσω από πολλά σεξουαλικά προβλήματα και δυσλειτουργίες στη γυναίκα κρύβεται μια ελλιπής παιδεία γύρω από το σεξ με πολλές προκαταλήψεις. Η καλύτερη θεραπεία για να ξεπεραστούν αυτά τα ταμπού είναι οι γυναίκες να γνωρίσουν το ίδιο τους το σώμα και να συμφιλιωθούν με αυτό.
Ανεξάρτητα από το αν είμαστε γυναίκες ή άντρες, στις πιο πολλές περιπτώσεις η σεξουαλική αγωγή που λαμβάνουμε είναι ελλιπής. Επίσης, αυτά τα λίγα που μαθαίνουμε συνήθως είναι γεμάτα μύθους, φόβους και ταμπού. Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες έχουν λάβει μια πιο περιορισμένη ενημέρωση γύρω από το σεξ, που εμπεριέχει ένα κρυφό μήνυμα: ότι δεν είναι σεξουαλικά όντα.
Αυτή η παραπληροφόρηση δεν αφορά μόνο στη σεξουαλική πράξη αλλά και σε ό,τι έχει σχέση με τη λειτουργία του γυναικείου σώματος από τη μέση και κάτω. Σε αυτήν την άγνοια έρχονται να προστεθούν αρνητικές αντιλήψεις στις οποίες η γυναίκα εκτίθεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής της και περιπλέκουν τον τρόπο που σχετίζεται η ίδια με τα γεννητικά της όργανα.
Όταν μια γυναίκα υποστεί μια τραυματική ή επώδυνη σεξουαλική εμπειρία (ιδίως αν είναι νέα), συχνά απαρνείται τα γεννητικά της όργανα για όλη την υπόλοιπη ζωή της. Αυτό είναι κάτι που δεν θα γινόταν με το υπόλοιπο σώμα της. Για να καταλάβουμε πιο ξεκάθαρα τι εννοούμε, ας κάνουμε έναν παραλληλισμό. Ας φανταστούμε μια διαφορετική κατάσταση: μία γυναίκα, που έχει πέσει αρκετές φορές και έχει σπάσει κάποια κόκκαλα, ποτέ δεν θα απαρνιόταν τα πόδια της. Θα τα αποκαθιστούσε, και όταν γίνονταν καλά, θα ζούσε μια χαρά με αυτά. Ωστόσο, αν αυτό που της συμβαίνει είναι ότι έχει επώδυνες σεξουαλικές επαφές ή έχει υποστεί χειρουργικές επεμβάσεις στη μήτρα, τις ωοθήκες ή ακόμα και στην ουροδόχο κύστη ή το ορθό (μέρη που περιλαμβάνονται μέσα σε αυτήν τη «γεννητική» περιοχή που αντιλαμβάνεται ως αφύσικη), το κρύβουν, φτάνοντας μέχρι και να το αρνηθούν.
Όλα αυτά προκαλούν, εκτός από πολλές άλλες συνέπειες, το να υποφέρουν οι γυναίκες από σεξουαλικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της διέγερσης και του οργασμού και από πόνους στη διάρκεια των επαφών. Επίσης οδηγούν σε προβλήματα αυτοεκτίμησης και, επίσης σωματικά, σε ασθένειες και διαταραχές στην πυελική περιοχή, που σε μεγάλο βαθμό προκαλούνται επειδή σταματούν να φροντίζουν αυτό το μέρος του σώματός τους.
Πώς να ξεπεράσουμε αυτά τα ταμπού;
Η κυριότερη θεραπεία πρέπει να βασίζεται στο να αγαπάμε και να φροντίζουμε το ίδιο μας το σώμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες για να συμφιλιωθούμε με το αναπαραγωγικό μας σύστημα και την σεξουαλικότητά μας:
- Να πηγαίνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον γυναικολόγο για να ελέγξουμε τη μήτρα μας, τις ωοθήκες και τον κόλπο.
- Να φροντίζουμε τα γεννητικά μας όργανα πλένοντάς τα με κατάλληλα σαπούνια και ενυδατώνοντάς τα.
- Να προστατευόμαστε από λοιμώξεις και ασθένειες.
- Να γνωρίζουμε το πυελικό μυϊκό μας σύστημα και να το ασκούμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας, την ευεξία και τη σεξουαλικότητά μας.
- Να μιλάμε με τον σύντροφό μας με φυσικότητα σχετικά με όλα όσα περιμένουμε από το σεξ, τους φόβους μας ή τους περιορισμούς μας.
Πηγή: Marta Ibáñez, σεξολόγος