ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ > Τι είναι η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών και γιατί πρέπει να είσαι προσεκτική;
Home ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Τι είναι η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών και γιατί πρέπει να...

Τι είναι η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών και γιατί πρέπει να είσαι προσεκτική;

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


0 478

Η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών συνδέεται στενά με το πυελικό έδαφος. Έως και το 60% των εγκύων γυναικών μπορεί να υποφέρουν από αυτή τη δυσλειτουργία. Όμως, πού οφείλεται αυτό; Μπορείς να μάθεις εδώ.


Η διάσταση είναι ο διαχωρισμός των ορθών μυών στην κοιλιακή χώρα, ενδέχεται να συμβεί τόσο κάτω όσο και πάνω από τον ομφαλό και εμφανίζεται συχνά κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.

Υπάρχει μια δομή ιστού που ονομάζεται «λευκή γραμμή» (linea alba), μια ινώδης δομή που διατρέχει την κοιλιά ορισμένων εγκύων γυναικών. Αυτή συνδέει δύο μυικά στρώματα δεξιά και αριστερά στο κοιλιακό τοίχωμα, κεντρικά και κάθετα, και οι δυο ορθοί μυς από πάνω μέχρι κάτω.

Εάν οι κοιλιακοί σου μυς δεν τονωθούν, οι ορθοί διαχωρίζονται λόγω της πίεσης που ασκεί η ανάπτυξη της μήτρας στο τοίχωμα της κοιλιάς. Δεν είναι κήλη, αλλά αποδυνάμωση της κοιλιακής περιοχής, η οποία εκδηλώνεται μέσω οσφυϊκής δυσφορίας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι έως και το 60% των εγκύων γυναικών στο τρίτο τρίμηνο παρουσιάζουν αυτήν την επέκταση της λευκής γραμμής ή διάσταση. Στο διάστημα μετά τον τοκετό έως και στο 30% των γυναικών παραμένει αυτό το ψεγάδι.

Ωστόσο, δεν είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται μόνο με την εγκυμοσύνη. Το υπερβολικό βάρος, η άσκηση υπερπιεστικών κοιλιακών, η υπερβολική προσπάθεια λόγω χρόνιας δυσκοιλιότητας ή χρόνιου βήχα, χωρίς επαρκή ορθοστατικό έλεγχο και ενεργοποίηση των μυών, θεωρούνται επίσης παράγοντες κινδύνου.

Οι συνέπειες της διάστασης ορθών κοιλιακών δεν είναι μόνο αισθητικές, λόγω της διόγκωσης της κοιλιάς, αλλά και λειτουργικές μεταβάλλοντας τη σταθερότητα των μυών της οσφυϊκής περιοχής, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα:

  • Πεπτική δυσφορία
  • Πόνο στην πλάτη και στο πυελικό έδαφος
  • Πρόπτωση των γεννητικών οργάνων
  • Ακράτεια ούρων

Υπάρχει μια λαϊκή έκφραση που λέει: “μαλακή ή διογκωμένη κοιλιά, μαλακό ή διογκωμένο πυελικό έδαφος.” Επομένως, εάν μόλις γέννησες, είναι πολύ σημαντικό να πας σε έναν φυσιοθεραπευτή για να αξιολογήσει την κατάσταση των πυελικών και κοιλιακών σου μυών.

Εάν έχεις διάσταση ορθών κοιλιακών μυών, πιθανότατα θα σε συμβουλεύσει να κάνεις υποπιεστικές ασκήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των πυελικών μυών σου και θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις τον τόνο της κοιλιάς σου μετά τον τοκετό.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα μετά την εξάσκηση στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων και την ενδυνάμωση των μυών δεν είναι ικανοποιητικά ή αν εντοπιστεί σοβαρό ελάττωμα, η συμβουλή μας είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για πιθανή κοιλιοπλαστική, δηλαδή για μια διαδικασία αισθητικής χειρουργικής κατά την οποία διορθώνονται οι ατέλειες της κοιλιάς.

Εάν η διάσταση σου έχει προκαλέσει ακράτεια ούρων, θυμήσου ότι η TENA σου προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που θα σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής και προστατευμένη. Διαπίστωσέ το από μόνη σου παραγγέλνοντας το δωρεάν δείγμα σου εδώ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα