ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΑΚΡΑΤΕΙΑ > ΤΥΠΟΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ > Τύποι ακράτειας
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ Τύποι ακράτειας

Τύποι ακράτειας

ΤΥΠΟΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ


sexo a los 70
0 3593

Όλοι οι τύποι ακράτειας.


Ακράτεια από προσπάθεια

Είναι το πιο συνηθισμένο είδος ακράτειας στις γυναίκες, αφορά ακούσια απώλεια ούρων και συμβαίνει μετά από κάθε αύξηση της πίεσης στην κύστη, όπως φτάρνισμα, βήχας, σωματική άσκηση κλπ.  Άλλοι προδιαθετικοί παράγοντες χαλάρωσης των μυών πυελικού εδάφους είναι η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η ηλικία, η επέμβαση του προστάτη κλπ.

Επιτακτική ακράτεια

Αυτό το είδος ακράτειας είναι επίσης γνωστό και ως υπερδραστήρια κύστη και είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία. Συμβαίνει όταν κάποιος νιώθει την επιτακτική ανάγκη να ουρήσει και η κύστη απελευθερώνει ακούσια μια ποσότητα ούρων (διαρροή). Οι κύριες αιτίες γι’ αυτό το είδος ακράτειας είναι νευρολογικά προβλήματα ή αλλοιώσεις (πχ εγκεφαλικό, νόσος Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, τραύματα της σπονδυλικής στήλης), φλεγμονές της κύστης, μολύνσεις κλπ.

Μικτή ακράτεια

Κάποια άτομα, συχνά γυναίκες, πάσχουν από μικτή ακράτεια. Πρόκειται για συνδυασμό ακράτειας από προσπάθεια και επιτακτικής ακράτειας. Όταν συνυπάρχουν και οι δύο μορφές ακράτειας, συχνά η απώλεια ούρων που οφείλεται σε μία από τις δύο μορφές είναι συχνότερη της άλλης.

Ακράτεια από υπερπλήρωση

Είναι η ακούσια απώλεια ούρων που συμβαίνει όταν η ποσότητα των ούρων στην ουροδόχο κύστη ξεπεράσει κατά πολύ το όριο στο οποίο συνήθως αδειάζουμε την κύστη. Τα συμπτώματα είναι:  ελαττωμένη ροή ούρων, συχνουρία, σταγονοειδής απώλεια ούρων μετά το τέλος της κανονικής ούρησης και καθυστέρηση της έναρξης της ούρησης.

Λειτουργική ακράτεια

Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος αδυνατεί να πάει στην τουαλέτα εγκαίρως, εξαιτίας της σωματικής ή πνευματικής αδυναμίας του ν’ ανταποκριθεί άμεσα στην ανάγκη του να ουρήσει. Τέλος, κάποια φάρμακα μπορούν να δημιουργήσουν ακράτεια ούρων. Ανάμεσά τους είναι τα διουρητικά, τα οιστρογόνα, οι βενζοδιαζεπίνες, τα αντικαταθλιπτικά, τα υπνωτικά και τα καθαρτικά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα