ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΑΚΡΑΤΕΙΑ > ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ > Εγκυμοσύνη: παράγοντας κινδύνου για την ακράτεια
Home ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εγκυμοσύνη: παράγοντας κινδύνου για την ακράτεια

Εγκυμοσύνη: παράγοντας κινδύνου για την ακράτεια

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


0 746

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, περίπου το 40% των εγκύων γυναικών πάσχουν από ακράτεια ούρων. Η πρόληψη με συγκεκριμένες ασκήσεις από την αρχή της εγκυμοσύνης μειώνει σημαντικά την εμφάνιση της ακράτειας.


Η ίδια η εγκυμοσύνη αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για την ακράτεια ούρων. Επίσης, υπάρχουν οι εξής επιπλέον παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ακράτειας ούρων στο τέλος της εγκυμοσύνης: να γεννάει μια γυναίκα για πρώτη φορά (η πρώτη εγκυμοσύνη είναι η πιο επιβλαβής για το πυελικό έδαφος), η αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη, η ηλικία (άνω των 35 ετών), το οικογενειακό ιστορικό, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περίπου το 40% των εγκύων γυναικών πάσχουν από ακράτεια ούρων. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σοβαρές: πρόκειται για διαρροές ούρων μόνο μετά από προσπάθεια, όπως από βήχα, φτέρνισμα ή άλμα. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ούτε φυσιολογικό, ούτε να υποθέτουμε ότι απλά συνδέεται με την εγκυμοσύνη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες που έχουν ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα την έχουν επίσης και μετά τον τοκετό. Ωστόσο, για πολλές από αυτές θα είναι τρεις φορές πιθανότερο να υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα στην περίοδο μετά τον τοκετό, απ’ ό,τι για όσες δεν έχουν ακράτεια κατά την εγκυμοσύνη. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση του πυελικού εδάφους από την αρχή της εγκυμοσύνης μειώνει σημαντικά την εμφάνιση ακράτειας ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε γυναίκα που είναι έγκυος και θέλει να αποτρέψει την εμφάνιση ακράτειας ούρων στο τέλος της εγκυμοσύνης της θα πρέπει να ξεκινήσει αυτές τις ασκήσεις το συντομότερο δυνατό.

Εάν η εγκυμοσύνη σου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αρχίζεις ήδη να παρατηρείς συμπτώματα ακράτειας ούρων, σου συνιστούμε να χρησιμοποιείς προστατευτικές σερβιέτες ειδικά σχεδιασμένες για την απώλεια ούρων ενώ καλό θα ήταν μετά τον τοκετό να σου κάνουν μια αξιολόγηση του πυελικού σου εδάφους. Υπάρχουν σερβιέτες και σερβιετάκια που θα σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής και φρέσκια όλη μέρα με τη μέγιστη διακριτικότητα. Ζήτησε δωρεάν δείγματα.

Πηγή: Δρ. Carolina Walker

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα