ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΑΚΡΑΤΕΙΑ > ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ > Αναπνευστικές ασθένειες και πυελικό έδαφος
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ Αναπνευστικές ασθένειες και πυελικό έδαφος

Αναπνευστικές ασθένειες και πυελικό έδαφος

ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ


0 883

Αλλεργίες, άσθμα, ιγμορίτιδα, κάπνισμα... πολλές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο βήχα ή φτερνίσματα. Η γυναίκα που πάσχει πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή γιατί, εκτός από το ότι είναι συμπτώματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενέχουν σοβαρό κίνδυνο εξασθένησης των πυελικών μυών της.


Υποφέρεις από κάποια ασθένεια που σου προκαλεί συνεχή φτερνίσματα ή χρόνιο βήχα; Προσοχή, είσαι η τέλεια υποψήφια για προβλήματα πυελικού εδάφους, όπως ακράτεια ούρων, σεξουαλική δυσλειτουργία, πόνο στην πλάτη ή πρόπτωση.

Τι μπορεί να προκαλέσει βήχα ή φτερνίσματα; 

Και τα δύο είναι αντιδράσεις του αναπνευστικού συστήματος και πολλοί παράγοντες μπορούν να τα προκαλέσουν: φλεγμονές ή λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, παλινδρόμηση του στομάχου, ορισμένα φάρμακα, αλλεργίες ή αλλαγές στη θερμοκρασία… Συνήθως σχετίζονται με μια συγκεκριμένη πάθηση. Οι κύριες αιτίες είναι:

  • Βρογχικό άσθμα: Μία από τις κύριες αιτίες χρόνιου βήχα.
  • Διαταραχές ρινικής οδού (ιγμορίτιδα, ρινίτιδα…): Το μεταρινικό καταρροϊκό σύνδρομο δημιουργεί την αίσθηση ότι κάτι υπάρχει στο λαιμό, το οποίο μάλιστα επιδεινώνεται μόλις ξαπλώνουμε.
  • Χρόνια βρογχίτιδα: Η χρήση καπνού είναι η κύρια προέλευση αυτής της πάθησης, η οποία μπορεί να έχει επεισόδια χρόνιου βήχα που διαρκούν αρκετούς μήνες.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Το οξύ από το στομάχι προκαλεί διέγερση των νευρικών υποδοχέων στον οισοφάγο που προκαλούν βρογχόσπασμο ή επίσης συμβαίνει επειδή το οξύ εισέρχεται απευθείας στις αναπνευστικές οδούς. Συνήθως εμφανίζεται όταν ξαπλώνουμε ή τρώμε.
  • Αλλεργίες: Η υπερευαισθησία των αναπνευστικών οδών σε ορισμένους πνευμονοαλλεργικούς παράγοντες (ακάρεα, γύρη, δέρμα ζώων, ορισμένες χημικές ουσίες…) προκαλούν ερεθισμό.


Εάν κάποια από αυτές τις παθήσεις έχει ήδη αποδυναμώσει το πυελικό σου έδαφος και έχει προκαλέσει ακράτεια, δώσε βάση σε αυτές τις συμβουλές:

Πώς να ελέγξουμε την ακράτεια ούρων; 

Όταν αισθανόμαστε ότι πλησιάζει μια κρίση βήχα, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την επίδρασή του στο πυελικό έδαφος σφίγγοντας τους πυελικούς μυς τη στιγμή του βήχα ή του φτερνίσματος. 

Αξιολόγηση από ειδικό: Εάν πάσχεις από χρόνιο βήχα, είναι σημαντικό ένας ειδικός να αξιολογήσει την κατάσταση του πυελικού σου εδάφους. Ανάλογα με τον βαθμό αδυναμίας του, θα προτείνει μια σειρά ασκήσεων για την ενίσχυση των πυελικών μυών, θα σε παραπέμψει σε εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή ή θα προτείνει χειρουργική θεραπεία για τον έλεγχο του προβλήματος.

Πρόληψη: Για να αποφύγεις την επιδείνωση του πυελικού σου εδάφους από τη συνεχιζόμενη επίδραση που δημιουργεί αυτό το σύμπτωμα, σου συνιστούμε να κάνεις ασκήσεις ενδυνάμωσης τακτικά. Απόφυγε τα αθλήματα που ίσως εντείνουν αυτήν την τάση. Και έλεγξε τη διατροφή σου για να αποφύγεις το υπερβολικό βάρος και τη δυσκοιλιότητα που επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Θεραπεία: Το πιο σημαντικό είναι να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου στα χέρια ενός ειδικού ουρογυναικολογίας για να σου υποδείξει την πιο κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σου, η οποία μπορεί να αποτελείται από φυσιοθεραπεία ή, εάν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, χειρουργική επέμβαση.

Ενώ γίνεται προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, σου θυμίζουμε ότι η χρήση απορροφητικών προϊόντων ειδικών για το pH και την πυκνότητα των ούρων, όπως η σειρά TENA Lady, θα σε κάνει να νιώθεις ασφαλής και προστατευμένη. Θέλεις περισσότερες πληροφορίες;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα