ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΔΙΑΤΡΟΦΗ > Γιατί παχαίνουμε κατά την εμμηνόπαυση;
Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Γιατί παχαίνουμε κατά την εμμηνόπαυση;

Γιατί παχαίνουμε κατά την εμμηνόπαυση;

ΔΙΑΤΡΟΦΗ


0 3968

Πολλές γυναίκες τείνουν να παίρνουν κιλά όταν το σώμα τους σταματά να παράγει οιστρογόνα. Οι αλλαγές που συνοδεύουν αυτή την απώλεια ορμονών μπορούν να μας ανησυχήσουν και να αποσταθεροποιήσουν τη διατροφή μας. Θέλεις να μάθεις πώς να το ελέγξεις;


Πιστεύεις πως τα επιπλέον κιλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εμμηνόπαυσης; Όχι απαραίτητα. Είναι μάλλον δευτερεύουσα συνέπεια του πώς εμείς διαχειριζόμαστε τις αλλαγές που φέρνει η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων. Νιώθουμε πιο ευερέθιστες και νευρικές, πράγμα που αυξάνει την ένταση και συνεπώς την αίσθηση της πείνας. Επιπλέον, το σώμα μας ξεκινά να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για να συντηρηθεί, παρόλο που εμείς δεν το λαμβάνουμε υπόψιν και συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τις ίδιες θερμίδες όπως και πριν. Παρατηρώντας τις αλλαγές στο σώμα μας και δίνοντας προσοχή στο τί τρώμε μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε μακρυά τα επιπλέον κιλά. Τί πρέπει να κάνουμε; Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου για να δεις εάν όλα έιναι υπό έλεγχο και αν ίσως χρειάζεσαι κάποια θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, εφόσον ο/η ειδικός το κρίνει κατάλληλο στην περίπτωση σου. Έπειτα πρέπει να παρακολουθείς τις αλλαγές στην όρεξη σου και να ελέγχεις το βάρο σου με μια ισορροπημένη διατροφή. Κράτα σημειώσεις:
  • Λίπη: Μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση είναι καλό να μειώσεις την κατανάλωση λιπαρών: πρέπει να αναλογεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των θερμίδων που λαμβάνεις, μειώνοντας κυρίως τα κορεσμένα λιπαρά ζωικής προέλευσης. Έτσι θα καταφέρεις να περιορίσεις όχι μόνο την αύξηση βάρους αλλά και τα επίπεδα χοληστερόλης σου, μιας και έρευνες δείχνουν ότι με την αλλαγή ορμονών, στις γυναίκες αυξάνονται και τα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Ψάρια: Βάλε στη διατροφή σου περισσότερο ψάρι, καθώς είναι πλούσιο σε πολύτιμα ωμέγα 3 λιπαρά, που βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Προτεινόμενα τρόφιμα: γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής, χόρτα, φρούτα, λαχανικά, λευκό κρέας, ξηροί καρποί και παρθένο ελαιόλαδο.
  • Τρόφιμα προς αποφυγή: επεξεργασμένα κρέατα, ζωικά λίπη, ζάχαρη και τηγανητά.
  • Τροφιμα προς κατανάλωση με μέτρο: αυγά, πίτες, κόκκινο κρέας, καφές και αλκοόλ.
  • Ποτά που βοηθούν: το νερό και το πράσινο τσάι έχουν αντιοξιδωτικές ιδιότητες, σε ενυδατώνουν και σου προκαλούν το αίσθημα κορεσμού.
  • Τρόφιμα που σε ηρεμούν: κάποια τρόφιμα υποκαθιστούν φυσικά τη λειτουργία των οιστρογόνων, όπως οι ισοφλαβόνες σόγιας και το ρόδι. Η μπανάνα και η μάυρη σοκολάτα, μεταξύ άλλων, επίσης συστήνονται καθώς περιέχουν ουσίες που προκαλούν την αίσθηση της ηρεμίας. Οι φυτικές ίνες (όπως μια σαλάτα) πριν το κύριο γεύμα επίσης επιδρούν θετικά στο σώμα μας.
  • Σωματική άσκηση: Είναι απαραίτητη μια ήπιας έντασης γυμναστική κατά την εμμηνόπαυση καθώς αυξάνει τους σωματικούς ρυθμούς και μας ανεβάζει τη διάθεση.
Πηγή: Δρ. Conchita Vidales

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα