ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης > Έρχεται η εμμηνόπαυση… λέμε αντίο στο σεξ;
Home ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης Έρχεται η εμμηνόπαυση… λέμε αντίο στο σεξ;

Έρχεται η εμμηνόπαυση… λέμε αντίο στο σεξ;

ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης


0 503

Έφτασε η εμμηνόπαυση και έχεις τα πάντα (εξάψεις, δυσκολίες στον ύπνο, κακή διάθεση...) εκτός από χαρά στο κρεβάτι. Ούτε καν έχεις όρεξη. Αυτό σημαίνει αντίο στο σεξ; Ποτέ!


Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Illegal mix of collations for operation 'in']

Σαν να μην ήταν αρκετά ενοχλητική η εμμηνόπαυση, φτάνουμε στο σημείο να μας έχει στερήσει ακόμη και τη χαρά του σεξ. Η όρεξη που είχες ήταν πάντα εκεί και ποτέ δεν σου έλειψε η επιθυμία… μέχρι τώρα. Ήρθε αυτή η καταραμένη εποχή, σου έφυγε η επιθυμία και αναρωτιέσαι τι έγινε. Καμία σχέση με το πώς ήσουν πριν! Είναι πολύ απλό: κάτι άλλαξε μέσα σου. Η λίμπιντο μειώθηκε και δυσκολεύεσαι να μπεις στο παιχνίδι. Μπορεί να αισθάνεσαι πόνους όταν κάνεις σεξ, ή μπορεί να σου είναι αδύνατον να φτάσεις στο ζενίθ. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση αισθάνονται ανικανοποίητες με το σεξ και αποφεύγουν εντελώς να έρθουν κοντά με τον σύντροφό τους. Λάθος!

Η Δρ. Marjorie Green, κλινική εκπαιδεύτρια γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το εξηγεί καταπληκτικά: “Η φύση δεν σκόπευε να είμαστε σεξουαλικά ενεργές μετά την εμμηνόπαυση, οπότε πρέπει να το δουλέψουμε το θέμα και να είμαστε δημιουργικές.” Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε την δουλειά.

Για να κάνεις ξανά σεξ, αύξησε τη λίμπιντό σου

Η έλλειψη επιθυμίας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και καθόλου εύκολο να επιλυθεί. Στις γυναίκες, τόσο τα οιστρογόνα όσο και η τεστοστερόνη μπορούν να συμβάλουν στη λίμπιντο. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών είναι αποτελεσματική όχι μόνο στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, αλλά και στην ευκολία επίτευξης του οργασμού. Συμβουλεύσου το γιατρό σου, ίσως η λύση να είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις.

Άσε τη θλίψη σου, βρες τη χαρά σου

Η κατάθλιψη και η πεσμένη διάθεση είναι άλλα δύο κοινά συμπτώματα στην εμμηνόπαυση και αναμφίβολα μειώνουν σημαντικά την επιθυμία για σεξ. Από την άλλη πλευρά, οι φαρμακολογικές θεραπείες για την καταπολέμησή τους τείνουν επίσης να μειώσουν την ικανότητά μας για σεξουαλική ανταπόκριση. Αλλά ας μην επικρατήσει πανικός! Απάντησε στην πρόκληση και δείξε μια άλλη στάση ζωής. Ξεκίνα το πρωί έτοιμη να αλλάξεις τα πράγματα και να δημιουργήσεις θετικά ερεθίσματα. Αυτό θα σε βοηθήσει να σε βρει η νύχτα με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και όρεξη να την δείξεις.

Βάλε νέα συναισθήματα στη ζωή σου

Η ρουτίνα επίσης δεν συμβάλλει στην αύξηση της λίμπιντο και της επιθυμίας σου, σε καμία περίπτωση. Ίσως ήρθε η ώρα να βάλεις νέα συναισθήματα και νέες ιδέες στη (σεξουαλική) ζωή σου. Γιατί δεν απελευθερώνεσαι και δεν κάνεις όλα όσα ποτέ δεν τόλμησες; Σεξουαλικά παιχνίδια, χρησιμοποιώντας ερωτικά βοηθήματα, εκπληρώνοντας φαντασιώσεις διατηρημένες πολύ καιρό στο συρτάρι της επιθυμίας σου… Μια μελέτη του 2016 εργάστηκε με γυναίκες που είχαν δυσκολία να ερεθιστούν ή να φτάσουν στον οργασμό και τα δύο τρίτα από αυτές πέτυχαν να αυξήσουν την κολπική λίπανση και την ευκολία να φτάσουν στον οργασμό μετά τη χρήση ενός δονητή για τρεις μήνες. Καθαρά επιστημονικά δεδομένα. Και να θυμάσαι: η διείσδυση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να κάνεις σεξ.

Αντιμετώπισε τον πόνο

Δεν είσαι μόνη: Η δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή) επηρεάζει περίπου τις μισές γυναίκες στην μετεμμηνόπαυση και είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες αποφεύγουν το σεξ. Μπορεί να οφείλεται σε κολπική ατροφία, κολπικές και ουρολογικές λοιμώξεις ή θεραπείες για πόνο στην πλάτη, προβλήματα ισχίου κ.λπ. Λοιπόν, υπάρχει λύση, αγαπητή μου: η φυσιοθεραπεία, με τη μορφή ασκήσεων και μασάζ για να χαλαρώσεις και να τεντώσεις τους ιστούς της πυελικής περιοχής, ασκήσεις που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες.

Βρες λύσεις για την ξηρότητα του κόλπου

Είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά στη σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και του σεξ. Παρά το γεγονός ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 51 και 60 ετών παρουσιάζουν κολπική ξηρότητα, μόνο το 7% την αντιμετωπίζει με κάποιον τρόπο. Οι γυναίκες απλά δεν το λένε στους γιατρούς τους και ούτε οι γιατροί ρωτούν τις ασθενείς τους. Και πάλι: ο γιατρός είναι ο καλύτερος σου φίλος. Εντάξει, μετά από τον σύντροφό σου…

Βάλε στο παιχνίδι και τον σύντροφό σου

Εντάξει, πολλές φορές ο σύντροφός σου μοιάζει περισσότερο με εχθρό παρά με φίλο. Ούτε σε καταλαβαίνει ούτε φαίνεται να θέλει να το κάνει. Αλλά έχεις σκεφτεί ότι ίσως κι εσύ ευθύνεσαι κατά κάποιον τρόπο γι’ αυτό; Είναι η στιγμή να τον πλησιάσεις περισσότερο και να δουλέψετε μαζί για να βελτιώσετε το σεξ. Η Δρ. Marjorie Green δηλώνει ότι «η επικοινωνία με τον σύντροφο είναι το θεμέλιο μιας υγιούς σεξουαλικής σχέσης». Να είσαι πολύ ξεκάθαρη μαζί του, μην του κρύβεις κανένα πρόβλημα είτε της λίμπιντο είτε πιθανό πόνο κατά τη συνουσία. Ανανεώστε τους όρκους σας ως εραστές.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα