Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Illegal mix of collations for operation 'in']

ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ > Το ταμπού της Θεραπείας Ορμονικής Αντικατάστασης
Home ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ Το ταμπού της Θεραπείας Ορμονικής Αντικατάστασης

Το ταμπού της Θεραπείας Ορμονικής Αντικατάστασης

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


0 332

Η εμμηνόπαυση προκαλεί συμπτώματα σε περισσότερες από το 80% των γυναικών. Η θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πρόληψη ασθενειών μακροπρόθεσμα.


Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση δημιουργούν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε περισσότερες από το 80% των γυναικών. Όμως, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό, περίπου το 6-7% των γυναικών στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί ορμονική θεραπεία σε αυτό το στάδιο, γιατί; Ο κύριος λόγος προέρχεται βασικά από τη στάση πολλών επαγγελματιών υγείας (συμπεριλαμβανομένων και γυναικών) που πιστεύουν ότι είναι ένα φυσικό γεγονός που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ότι η έλλειψη οιστρογόνων δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις γυναίκες.

Ωστόσο, άλλοι γιατροί, βασισμένοι σε ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα, πιστεύουν ότι τα μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα της θεραπείας ορμονικής αντικατάστασης προλαμβάνουν ή μειώνουν κινδύνους όπως την οστεοπόρωση, την αρτηριοπάθεια και το Αλτσχάιμερ. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Επιπλέον, η θεραπεία βελτιώνει την ποιότητα ζωής των γυναικών εξαλείφοντας βραχυπρόθεσμα τις δυσάρεστες εξάψεις και παρέχει μια καλή κατάσταση της κολπικής υγείας που έχει θετικό αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα.

Σε ποιες γυναίκες ενδείκνυται η θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης;

  • Σε συμπτωματικές γυναίκες στις οποίες η εμμηνόπαυση έχει επιπτώσεις μεγάλης έντασης όπως: εξάψεις, κατάθλιψη, αϋπνία, ευερεθιστότητα, ξαφνικές μεταβολές της διάθεσης, αδικαιολόγητη κόπωση, πόνο στα οστά και τους μυς και, με την πάροδο του χρόνου, ατροφία των γεννητικών και ουροποιητικών οργάνων, πρόπτωση των γεννητικών οργάνων και ατροφία του δέρματος. Για αυτές τις γυναίκες τα αποτελέσματα της θεραπείας ορμονικής αντικατάστασης είναι άμεσα.
  • Γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση, στάδιο γνωστό και ως κλιμακτήριος, και που έχουν συχνές διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, αιμορραγία ή μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς περίοδο, γεγονός που τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης χρησιμεύει επίσης στη ρύθμιση του κύκλου της περιόδου.
  • Μια άλλη σημαντική ομάδα αποτελείται από γυναίκες που χρειάζονται πρόληψη επειδή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως εκείνες που μπορεί να πάσχουν από αρτηριοπάθεια: γυναίκες καπνίστριες, υπερτασικές, διαβητικές… Και εδώ επίσης θα περιλαμβάνονταν όσες επιδημιολογικά διατρέχουν τον κίνδυνο να πάθουν οστεοπόρωση: αδύνατες, με ανοιχτόχρωμο δέρμα, με καθιστική ζωή, που καταναλώνουν πολύ καφέ κ.λπ.
  • Η χειρουργική εμμηνόπαυση, λόγω της αφαίρεσης και των δύο ωοθηκών, και η πρώιμη εμμηνόπαυσηείναι δύο κλασικές ενδείξεις για θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι πολύ υψηλός.
  • Σήμερα η χρήση της θεραπείας ορμονικής αντικατάστασης είναι αποδεκτή σε γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού, υπό την προϋπόθεση να έχουν περάσει τουλάχιστον 5 χρόνια χωρίς ενδείξεις ασθένειας, με την επίβλεψη του ογκολόγου και του γυναικολόγου τους.
  • Μια γυναίκα καλά ενημερωμένη σχετικά με την οστεοπόρωσητην αρτηριοπάθεια και το Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεκινήσει θεραπεία για την πρόληψη αυτών των ασθενειών μακροπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση να έχει συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της και να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις.

Η θεραπεία πρέπει πάντα να είναι εξατομικευμένη και να παρακολουθείται από έναν ειδικό, ο οποίος θα ελέγχει τους πιθανούς κινδύνους: όγκους που μπορεί να αναπτυχθούν λόγω της δράσης των οιστρογόνων (μαστού, ενδομητρίου), σοβαρής ηπατικής νόσου ή θρόμβωσης. Οι περισσότερες θεραπείες χορηγούνται διαδερμικά (επιθέματα δέρματος), αλλά μπορούν επίσης να χορηγηθούν από το στόμα και, σε περιπτώσεις σημαντικής ατροφίας του ουρογεννητικού συστήματος, κολπικά.

Επομένως, μην ζεις χωρίς ποιότητα ζωής στην εμμηνόπαυση λόγω ταμπού ή φόβου. Συμβουλεύσου έναν ειδικό και εφάρμοσε μια θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου.

Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα