ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΑΚΡΑΤΕΙΑ > ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ > Γιατί το πυελικό έδαφος είναι τόσο σημαντικό για τη γυναίκα;
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ Γιατί το πυελικό έδαφος είναι τόσο σημαντικό για τη γυναίκα;

Γιατί το πυελικό έδαφος είναι τόσο σημαντικό για τη γυναίκα;

ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ


0 2342

Από αυτόν τον μυ εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό η ποιότητα ζωής των γυναικών. Και παρόλο που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, ωστόσο, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτόν.


Αρκετές γυναίκες ακούνε για πρώτη φορά για το πυελικό έδαφος στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, άλλες ανακαλύπτουν περί τίνος πρόκειται όταν ο γιατρός τους χαρακτηρίζει το πρόβλημά τους ως «ακράτεια». Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα πολλές από εμάς δεν γνωρίζουμε τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην περιοριστεί η ζωή μας εξαιτίας αυτού του μυός: απώλεια ούρων, πόνος στην πλάτη, προπτώσεις, σεξουαλικές δυσλειτουργίες…

Αλλά, τι είναι το πυελικό έδαφος; Είναι μία σύνθετη μυοσκελετική δομή που καλύπτει εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης και έχει την μορφή της κρεμαστής γέφυρας. Αυτή η γέφυρα συγκρατεί τα πυελικά όργανα στην θέση τους, ώστε να λειτουργούν σωστά: ουροδόχος κύστη, μήτρα, κόλπος και ορθό.

Για αυτό, η τόνωση και η ενίσχυση αυτού είναι τόσο σημαντική για την σωματική και ψυχική μας ευεξία.

Γιατί είναι πιο σημαντικό για την γυναίκα;

Υπάρχουν δύο μεγάλες στιγμές στην ζωή της γυναίκας, οι οποίες είναι επιζήμιες για το πυελικό τους έδαφος: η εγκυμοσύνη και ο κολπικός τοκετός και η εμμηνόπαυση.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτός ο μυς πρέπει να αντέξει την αύξηση του βάρους και τις ορμονικές αλλαγές, που τον χαλαρώνουν μειώνοντας την ικανότητά του να συγκρατείται, για αυτό και ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών θα υποφέρει από απώλειες ούρων την περίοδο αυτή.

Όταν φτάσει η μεγάλη στιγμή του τοκετού, αυτός ο μυς πρέπει να τεντωθεί τόσο που χωρίς τους μηχανισμούς άμυνας της ίδιας της εγκυμοσύνης η ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη, αν και οι επιπτώσεις ποικίλουν ανά περίπτωση. Στην περίπτωση που ο τοκετός απαιτεί την χρήση μαιευτικών εργαλείων ή επισιοτομή, τότε η ζημιά είναι μεγαλύτερη.

   Η εγκύμοσυνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση είναι καίριες στιγμές στις οποίες το πυελικό έδαφος μπορεί να εξασθενήσει.

Αργότερα, η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση και οι φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της επηρεάζουν αυτόν τον μυ, κυρίως αν είναι ήδη εξασθενημένος από παλαιότερα. Για αυτό και στην περίοδο αυτή είναι πιο εύκολο να εμφανιστούν, για παράδειγμα, η ακράτεια, οι προπτώσεις… Στις παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να προστεθούν και άλλες αιτίες που συμβάλλουν στην εξασθένηση του πυελικού εδάφους, όπως η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα, ακόμα και η πρακτική κάποιων αθλημάτων.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εξασθένηση του πυελικού εδάφους;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος. Οι ειδικές ασκήσεις, όπως οι πολύ γνωστές ασκήσεις Kegel,  είναι σημαντικές για την ενίσχυσή του. Όσο πιο σύντομα συνειδηποποιήσουμε την σημαντικότητά τους και ξεκινήσουμε να γυμνάζουμε αυτόν τον μυ, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την εξασθένησή του.

Αν θέλουμε να κερδίσουμε σε ποιότητα ζωής πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας και, κυρίως, το πυελικό μας έδαφος, και να το ενισχύουμε σε κάθε ηλικία. Μερικά λεπτά ασκήσεων την ημέρα είναι αρκετά για να τονώσουν το πυελικό έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με το πυελικό σου έδαφος, και αυτό προκαλεί ακράτεια, πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Όμως, στο μεταξύ, και μέχρι να το λύσεις, είναι σημαντικό να εμπιστευτείς ένα κατάλληλα σχεδιασμένο προϊόν, όπως αυτά της σειράς ΤΕΝΑ. Θα αισθανθείς σιγουριά και προστασία. Ζήτησε εδώ το δείγμα σου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα