ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΑΚΡΑΤΕΙΑ > Τι είναι η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη;
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ Τι είναι η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη;

Τι είναι η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη;

ΑΚΡΑΤΕΙΑ


0 7208

Νιώθετε συχνά πίεση για ούρηση ενώ κάθε φορά η ποσότητα των ούρων είναι μικρή; Είναι πιθανό να έχετε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα συμπτώματα και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.


Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Illegal mix of collations for operation 'in']

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο που βρίσκεται στην πύελο, ακριβώς πίσω από το ηβικό οστό. Η λειτουργία του είναι να αποθηκεύει και να εκκενώνει κατά διαστήματα τα ούρα βάσει του αντανακλαστικού της ούρησης. Η ούρηση δεν είναι μια τόσο εύκολη διαδικασία όσο μπορεί να φαίνεται, καθώς απαιτεί επαρκή νευρολογικό έλεγχο και υγιεινές συνήθειες.

Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι:

• δεν αρκεί να ουρείτε λίγες φορές την ημέρα, διατηρώντας την ουροδόχο κύστη γεμάτη, ούτε βέβαια να ουρείτε περισσότερες από οκτώ φορές την ημέρα·
• η ούρηση ρυθμίζεται από την ψυχολογική μας κατάσταση·
• η δυνατότητα συγκράτησης των ούρων και η εκκένωση της ουροδόχου κύστης συνήθως αλλάζουν με την ηλικία·
• τα ανθρακούχα και τα αλκοολούχα ποτά καθώς και τα διεγερτικά αφεψήματα, όπως ο καφές ή το τσάι, διαταράσσουν την ισορροπία και οδηγούν σε αύξηση της συχνότητας της ούρησης και του αισθήματος της πίεσης για ούρηση·
• το αντανακλαστικό της ούρησης λαμβάνει χώρα στο μυελό, αλλά μπορούμε να εκπαιδεύσουμε την ουροδόχο κύστη μέσω του εκούσιου ελέγχου.

Καθώς προχωρά η ηλικία, μειώνεται η ικανότητα αποθήκευσης ούρων στην ουροδόχο κύστη και συχνά νιώθουμε αίσθημα πίεσης για ούρηση παρότι υπάρχει μικρή μόνο ποσότητα ούρων στην κύστη. Αυτό το αίσθημα πίεσης είναι το βασικό σύμπτωμα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Σύμφωνα με μελέτες, εκτιμάται ότι το 22% των ατόμων ηλικίας άνω των 40 παρουσιάζει πρόβλημα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.
Αν νιώθετε αίσθημα πίεσης για ούρηση, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται ή μη από απώλεια ούρων, και ουρείτε συχνά, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία), είναι πιθανό να πάσχετε από υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό;

1. Αν η κοινωνική και προσωπική σας ζωή περιορίζεται σε χώρους όπου υπάρχει κοντά τουαλέτα.
2. Αν έχετε σταματήσει να καταναλώνετε υγρά γιατί φοβάστε για διαρροή ούρων πριν από το αίσθημα πίεσης για ούρηση.
3. Αν έχετε περιορίσει τη σεξουαλική σας ζωή γιατί φοβάστε ότι το σεξ θα οδηγήσει σε αίσθημα πίεσης για ούρηση.
4. Αν χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα για να νιώθετε μεγαλύτερη προστασία από την απώλεια ούρων.
5. Αν χρησιμοποιείτε σκουρόχρωμα ρούχα ή έχετε μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα όταν βγαίνετε έξω.
6. Αν περνάτε πολύ χρόνο στο σπίτι και περιορίζετε τις εξόδους και τα ταξίδια σας. Αν απομονώνεστε από τους άλλους.

Υπάρχουν κατάλληλα κέντρα (κέντρα ειδικής φυσιοθεραπείας, μονάδες πυελικού εδάφους κ.λπ.) όπου μαθαίνετε πώς να αποκτήσετε υγιεινές συνήθειες, πώς να εκπαιδεύσετε την ουροδόχο κύστη σας και να ενδυναμώσετε το πυελικό έδαφος για να μειώσετε το αίσθημα πίεσης για ούρηση και τη συχνότητα της ούρησης.

Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, συχνά ο γιατρός σας μπορεί να αρχίσει φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία όπως η ηλεκτροδιέγερση ή η έγχυση τοξίνης αλλαντίασης στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης.
Αν έχετε ατίθαση κύστη, εκπαιδεύστε την, μην απομονώνεστε. Και μην ξεχνάτε ότι εντωμεταξύ μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικά απορροφητικά προϊόντα για το pH και την πυκνότητα των ούρων, όπως είναι τα προϊόντα της σειράς TENA, τα οποία σας προσφέρουν σιγουριά και προστασία. Δοκιμάστε δωρεάν δείγματα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα