ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ > ΔΙΑΤΡΟΦΗ > Μαγείρευε στον ατμό και κράτα τα κιλά σταθερά
Home ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαγείρευε στον ατμό και κράτα τα κιλά σταθερά

Μαγείρευε στον ατμό και κράτα τα κιλά σταθερά

ΔΙΑΤΡΟΦΗ


0 941

Όταν έρχεται η εμμηνόπαυση, πρέπει να ξανασκεφτούμε τι τρώμε, πώς και πόσο. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να μας κάνουν επιρρεπείς στο πάχος και μια υγιεινή διατροφή θα μας βοηθήσει να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο.


Φαίνεται αναπόφευκτο, όταν φτάνει η εμμηνόπαυση, το σώμα μας τείνει να παχαίνει: χρειάζεται λιγότερες θερμίδες (κάτι για το οποίο δεν έχουμε πάντα πλήρη συνείδηση), γίνεται κατακράτηση περισσότερων υγρών, αισθανόμαστε πιο αγχωμένες και ανήσυχες και η ζυγαριά μπορεί να μας τρομάξει καμιά φορά. Για να εξισορροπήσουμε αυτήν την κατάσταση, εκτός από τη σωματική άσκηση, πρέπει να αλλάξουμε και τον τρόπο σκέψης μας για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Πώς να διασφαλίσεις μια υγιεινή διατροφή; Εξοικειώσου με νέες ρουτίνες. Βρες τρόπους που να σε βοηθούν να παίρνεις λιγότερες θερμίδες, όπως το μαγείρεμα στον ατμό. Το μαγείρεμα των τροφίμων στον ατμό είναι μια πανάρχαια τεχνική από την Ανατολή και μέχρι πρόσφατα άγνωστη σε πολλούς. Το μαγείρεμα στον ατμό είναι πολύ πιο ευεργετικό από το ψήσιμο στη σχάρα ή το τηγάνισμα.

Αυτός ο τύπος μαγειρέματος έχει γίνει μια γαστρονομική τάση, επειδή διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, τονίζοντας τις θρεπτικές τους ιδιότητες και διατηρώντας τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Η πέψη είναι ταχύτερη, οπότε θα αισθανόμαστε λιγότερο φουσκωμένες και βαριές όταν καταναλώνουμε τρόφιμα παρασκευασμένα με αυτόν τον τρόπο.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά:

• Τα τρόφιμα διατηρούν όλο το χρώμα και τη γεύση τους και, κυρίως, τα θρεπτικά συστατικά τους.

• Δεν χρειάζεται κανένα είδος λίπους ή λαδιού για το μαγείρεμα που γίνεται μόνο από τον ατμό του νερού.

• Όλα επιτρέπονται, μπορείς να φτιάξεις τόσο λαχανικά όσο ψάρια ή κρέας.

• Τα τρόφιμα γίνονται πολύ ζουμερά.

• Είναι μια τεχνική μαγειρέματος ισορροπημένη και φθηνή.

Εάν θέλουμε να μαγειρέψουμε στον ατμό, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν τα τρόφιμα: να είναι πολύ φρέσκα. Για να γίνουν πεντανόστιμα τα πιάτα μας, η γεύση πρέπει να ξεκινά από τη φρεσκάδα του προϊόντος. Απαιτείται μόνο νερό και με την επίτευξη πολύ υψηλών θερμοκρασιών μετατρέπεται σε ατμό και μαγειρεύει τα τρόφιμα κατά έναν τρόπο εύκολο και γρήγορο. Η προσθήκη μπαχαρικών επίσης θα προσφέρει επιπλέον γεύσεις και αρώματα.

Τι χρειάζομαι για να μαγειρέψω στον ατμό; 

Υπάρχουν πολλά σύγχρονα και πρακτικά σκεύη. Μπορούμε να επιλέξουμε έναν παραδοσιακό ατμομάγειρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το καπάκι πρέπει να αποτρέπει την πτώση του συμπυκνωμένου ατμού στα τρόφιμα. Οι Ασιάτες χρησιμοποιούν παραδοσιακά ένα καλάθι μπαμπού, που παρέχει μαλακότερο ατμό, προσαρμοσμένο στο μέγεθος της κατσαρόλας ή του γουόκ τηγανιού που χρησιμοποιείται. Αν αυτό δεν μας βολεύει ή δεν μας ικανοποιεί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα καλάθι από σιλικόνη. Υπάρχουν ακόμη και τύποι σκευών που μας επιτρέπουν να μαγειρεύουμε στον ατμό στο φούρνο μικροκυμάτων.

Εάν έχεις ένα Thermomix ή κάτι παρόμοιο, είσαι τυχερή, επειδή αυτές οι μηχανές είναι κατασκευασμένες και γι’ αυτού του είδους μαγειρέματος. Επιπλέον, υπάρχουν και φούρνοι ατμού που έχουν περάσει από τις μεγάλες κουζίνες των εστιατορίων σε αυτές των νοικοκυριών.

Τώρα που γνωρίζεις όλα τα πλεονεκτήματα αυτού του είδους μαγειρέματος, τι περιμένεις για να αρχίσεις να απολαμβάνεις όλα τα οφέλη του;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα