ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
Home #ΜένουμεΑσφαλείς με την ΤΕΝΑ Έτοιμη για τη «νέα» κοινωνική ζωή;

Έτοιμη για τη «νέα» κοινωνική ζωή;

#ΜένουμεΑσφαλείς με την ΤΕΝΑ

0 123

Μετά τον περιορισμό στο σπίτι, πολλοί κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν. Σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να επιστρέψεις στην κανονικότητα με ηρεμία και τη σιγουριά ότι ενεργείς σωστά.


WordPress database error: [Illegal mix of collations for operation ' IN ']

Ήταν μια υπερβολικά μεγάλη καραντίνα… Τώρα, περισσότερο από ποτέ, νιώθουμε την ανάγκη να βγούμε ξανά και να συναντηθούμε με όλους όσους αγαπάμε. Κι επίσης να απολαύσουμε τα ψώνια. Ή να προγραμματίσουμε τις διακοπές μας  σε έναν προορισμό με παραλία. Όμως, ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις και τι είδους ασφάλεια θα έχουμε;

Η εξίσωση είναι εξαιρετικά απλή: ο κίνδυνος μετάδοσης εξαρτάται από το χρόνο, το περιβάλλον, τον τόπο και τους ανθρώπους. Στη συνέχεια σου παρουσιάζουμε διάφορες καταστάσεις στις οποίες συχνά μπορεί να βρεθείς και διάφορες συμβουλές για να προσαρμοστείς στη νέα κοινωνική ζωή.

1. Μια συγκέντρωση στην ύπαιθρο: ζήτημα ευθύνης

Έχοντας δυνατότητα επιλογής, πάντα είναι καλύτερος ο υπαίθριος παρά ο εσωτερικός χώρος. Και όσο λιγότερα άτομα, τόσο το καλύτερο. Η συνάντηση σε έναν ευρύχωρο υπαίθριο χώρο με μια μικρή ομάδα δεν ενέχει πολλούς κινδύνους. Το πιο σημαντικό είναι η ευθύνη του καθενός, να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε υγιείς. Φυσικά, να θυμάσαι ότι το ίδιο το φαγητό δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο το να αγγίζει κανείς κοινόχρηστα πιάτα ή σκεύη.

2. Φαγητό στον εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου: διάλεξε καλά 

Αυτήν τη στιγμή είναι μία από τις δραστηριότητες υψηλότερου κινδύνου. Πρώτον, επειδή ο χρόνος έκθεσης είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι δεν μας αρέσει να πηγαίνουμε για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο βιαστικά και γρήγορα. Επιπλέον η συζήτηση και οι ομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιου είδους απελευθέρωσης του ιού.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις καλά το εστιατόριο, για να είσαι σίγουρη ότι έχει λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα. Πρέπει να μειώσουν τα καθίσματα και να αφήσουν χώρο ανάμεσα στα τραπέζια, να απαιτούν από τους σερβιτόρους να φορούν μάσκες και να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο πλύσιμο των χεριών. Το καλύτερο είναι να καθόμαστε στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου, εφόσον έχει τραπέζια έξω.

3. Παραλία ή πισίνα: χωρίς φόβο!

Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να κρατάμε τις κοινωνικές αποστάσεις, το να είμαστε στην παραλία ή στην πισίνα είναι μία από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε.

Το ίδιο το νερό δεν αποτελεί κίνδυνο. Το αντίθετο: ένας μεγάλος όγκος νερού αραιώνει τον ιό. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή με τα πλήθη στα σημεία εισόδου και στις τουαλέτες. Να διατηρείς πάντα την κοινωνική απόσταση. Να πηγαίνεις νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν έχει λιγότερο κόσμο.

4. Γάμοι και γλέντια: προσοχή στο συνωστισμό

Όταν υπάρχει πολύς κόσμος και γενικώς “νταβαντούρι”, έχουμε την τάση να αφαιρούμαστε και να ξεχνάμε κάποια πράγματα. Όσο περισσότερο οι άνθρωποι γλεντάνε και πίνουν, η κοινωνική απόσταση δεν φαίνεται και τόσο εύκολη, έτσι δεν είναι;

Ο κίνδυνος ποικίλλει κι εξαρτάται από το μέγεθος της συγκέντρωσης και το πόσο κοντά βρίσκονται οι άνθρωποι. Αν σκέφτεσαι ποιους θα προσκαλέσεις, προσπάθησε να είσαι προσεκτική και να βάλεις περιορισμούς στην επιλογή των καλεσμένων, ειδικά με τους ηλικιωμένους.

5. Χρήση μπάνιων: πρώτα απ’ όλα, πολλή υγιεινή

Η χρήση τουαλετών σε δημόσιους χώρους δεν θα έπρεπε να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Το μυστικό είναι να βεβαιωθούμε ότι συμμορφώνονται στο μέγιστο βαθμό με τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και, φυσικά, να μπαίνει ένα άτομο τη φορά. Και αν είναι μεγάλες και ευρύχωρες, να κρατάμε την κοινωνική απόσταση περιμένοντας στην ουρά. Επίλεξε μπάνια που βλέπεις ότι είναι καθαρά, με άφθονο χαρτί για τα χέρια, σαπούνι και χαρτί υγείας.

6. Εκδρομή σε ένα εξοχικό σπίτι μαζί με μια άλλη οικογένεια: με ηρεμία 

Η ενοικίαση μιας αγροτικής κατοικίας ή ενός εξοχικού διαμερίσματος με μια άλλη οικογένεια είναι μια πολύ καλή επιλογή για το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εάν και οι δύο οικογένειες τήρησαν την καραντίνα και περιόρισαν την έκθεσή τους σε άλλους.

Το καλύτερο είναι να βρίσκεται το κατάλυμα σε ένα φυσικό περιβάλλον, απομονωμένο και μακριά από άλλα σπίτια. Για παράδειγμα, μία αγροτική κατοικία πλήρους ενοικίασης. Εάν θέλεις να είσαι ιδιαιτέρως προσεκτική, μπορείς να καθαρίσεις τις κύριες επιφάνειες της αγροικίας κατά την άφιξή σου.

7. Διαμονή σε ξενοδοχείο: ξέχασε το φόβο 

Εάν ξέρεις να διαλέγεις, δεν πρέπει να φοβάσαι να βρίσκεσαι σε ένα ξενοδοχείο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να περιορίσεις το χρόνο σου σε κοινόχρηστους χώρους όπως το λόμπι, το γυμναστήριο, το εστιατόριο ή το ασανσέρ, όπου ο κίνδυνος έκθεσης είναι μεγαλύτερος.

Και αν το επιθυμείς, πάρε μαζί σου απολυμαντικά μαντηλάκια για να καθαρίσεις, για παράδειγμα, το τηλεχειριστήριο του κλιματιστικού και τις κοινόχρηστες επιφάνειες. Φυσικά ποτέ δεν είναι περιττό να ρωτήσεις για την πολιτική καθαριότητας του ξενοδοχείου, καθώς πολλά έχουν νέα πρωτόκολλα για τον COVID-19.

8. Κούρεμα μαλλιών: με πολλή προσοχή

Το να πάμε σε ένα κομμωτήριο οδηγεί σε στενή επαφή και κοντινή αναπνοή για αρκετά λεπτά με τον κομμωτή ή την κομμώτρια. Και ήδη γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Είναι ζωτικής σημασίας και η κομμώτρια και η πελάτισσα να φορούν μάσκες. Και θυμήσου: δεν είναι ο πιο κατάλληλος τόπος και χρόνος για συνομιλίες.

9. Έξοδος για ψώνια: ο κίνδυνος είναι σε σένα

Η ποσότητα και η συχνότητα της έκθεσης στον έξω κόσμο είναι άμεσα ανάλογες με τον κίνδυνο μετάδοσης και ήδη γνωρίζουμε πόσος κόσμος υπάρχει σε ένα εμπορικό κέντρο. Προσπάθησε να επιλέξεις ώρες με λιγότερο κόσμο. Και να πηγαίνεις με ένα σκοπό, όχι απλώς και μόνο για την απόλαυση του “να δεις τι υπάρχει”. Το καλύτερο θα ήταν: να ενημερωθείς για το πού θα βρεις αυτό που θέλεις, να πας στοχευμένα και να το πάρεις. 

10. Νυχτερινά κέντρα και νυχτερινή ζωή: υψηλός κίνδυνος

Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες για πολλούς λόγους που ήδη γνωρίζουμε. Συνωστισμός, δυσκολία κοινωνικής απόστασης… Και αν προσθέσεις σε αυτήν την κατάσταση και λίγο αλκοόλ και τις απροσεξίες που συνεπάγεται αυτό, το κοκτέιλ μπορεί να είναι εκρηκτικό. Αλλά επίσης η έξοδος μπορεί να γίνει με υπευθυνότητα: φόρα τη μάσκα όσο περισσότερη ώρα μπορείς, διάλεξε τα πιο ευρύχωρα μέρη και προσπάθησε να περιορίσεις την έκθεσή σου σε αγνώστους.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...