ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΑΚΡΑΤΕΙΑ > ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ > Ξέρεις πώς να ουρείς σωστά;
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ Ξέρεις πώς να ουρείς σωστά;

Ξέρεις πώς να ουρείς σωστά;

ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ


0 1311

Εάν όταν πας στο μπάνιο, αισθάνεσαι την ανάγκη να βοηθήσεις τα ούρα να βγουν από την ουροδόχο κύστη, πρόσεξε! Ο τρόπος ούρησής σου μπορεί να μην είναι σωστός. Εδώ μπορείς να δεις πώς να εντοπίσεις αυτό το πρόβλημα.


Η αποβολή ούρων από την ουροδόχο κύστη είναι μια φυσιολογική διαδικασία που την ελέγχει το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα. Αυτό είναι υπεύθυνο για να προκαλέσει τη συστολή των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστης για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αδειάσει εντελώς η κύστη.

Προκειμένου τα ούρα να ρέουν κανονικά, είναι απαραίτητο η ουρήθρα, το σωληνάκι από το οποίο περνάνε τα ούρα προς τα έξω, να είναι εντελώς ανοιχτή. Εάν για κάποιο λόγο αυτός ο αγωγός είναι κλειστός, θα σταματήσει την έξοδο των ούρων και τότε μπορεί να αισθανθούμε την ανάγκη να σπρώξουμε με τους μυς της κοιλιάς, παρόμοια με όταν έχουμε προβλήματα δυσκοιλιότητας και θέλουμε να αναγκάσουμε την έξοδο των περιττωμάτων (και οι δύο πρακτικές είναι πολύ επιβλαβείς για το πυελικό μας έδαφος).

Εάν πρέπει να σπρώξεις τα ούρα, πρόσεξε! Κάτι είναι λάθος.

Εάν σου συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά και ότι αυτές οι πρακτικές μπορεί να διαταράσσουν τη σωστή λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του ουρηθρικού σφιγκτήρα και να βλάψουν το πυελικό σου έδαφος, γεγονός που μπορεί επίσης να σου προκαλέσει ακράτεια ούρων.

Γιατί μπορεί να είναι κλειστή η ουρήθρα κατά την ούρηση; 

• Νευρολογικά προβλήματα που προκαλούν αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα στην ουρήθρα κατά την ούρηση

• Μία συμφόρηση

• Ένα λανθασμένο πρότυπο συμπεριφοράς: αυτό που ονομάζεται μη συντονισμένη ούρηση.

Όταν δεν υπάρχουν εμπόδια στον αγωγό ή νευρολογικά προβλήματα, είναι πιθανό να μην ξέρουμε πώς να χαλαρώνουμε τον ουρηθρικό σφιγκτήρα επειδή έχουμε μάθει να ουρούμε άσχημα από την παιδική μας ηλικία. Γενικά δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο ουρούμε, οπότε αν έχουμε υιοθετήσει αυτήν τη λάθος συμπεριφορά και δεν μας έχει προκαλέσει προβλήματα, ποτέ δεν θα την έχουμε διορθώσει.

Στην κανονική φυσιολογική διαδικασία, για να είναι πλήρως ανοιχτή η ουρήθρα, είναι απαραίτητο ο σφιγκτήρας να είναι εντελώς χαλαρός. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η γυναίκα, αντί να χαλαρώνει τον ουρηθρικό σφιγκτήρα, τον συστέλλει με τη θέλησή της. Εάν πιστεύεις ότι έχεις αυτό το πρόβλημα, μην διστάσεις να συμβουλευτείς το γιατρό σου ή έναν εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους.

Πώς διορθώνεται

Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις πώς χαλαρώνουν και συστέλλονται οι μύες του πυελικού εδάφους, που περιλαμβάνουν πάντα τον ουρηθρικό σφιγκτήρα, κάνοντας αποκατάσταση. Ο φυσιοθεραπευτής σου μπορεί να χρησιμοποιήσει συσκευές βιοανάδρασης για να οπτικοποιήσεις εσύ από μόνη σου σε μια οθόνη πώς μπορείς να χαλαρώνεις τους μυς του πυελικού εδάφους και του σφιγκτήρα.

Θα πρέπει να ενσωματώσεις αυτήν τη δραστηριότητα χαλάρωσης του πυελικού εδάφους σε καθημερινή βάση και να την εκτελείς σε όλες τις στιγμές ούρησης μέχρι να δεις ότι δεν χρειάζεται πλέον να πιέζεσαι και ότι τα ούρα βγαίνουν χωρίς καμία παρέμβαση εκ μέρους σου.

Πηγή: Δρ. Carolina Walker

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα