ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ ‘Batch cooking’: φάε υγιεινά και εξοικονόμησε χρόνο.

‘Batch cooking’: φάε υγιεινά και εξοικονόμησε χρόνο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

0 739

Πολλές φορές είναι δύσκολο να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, ειδικά αν δεν έχουμε πολύ χρόνο στην διάθεσή μας για μαγείρεμα. Δεν είναι όμως αδύνατο. Η μέθοδος ‘Batch cooking’, βασίζεται στην πρόβλεψη και στην οργάνωση και είναι η ιδανική λύση, αρκεί να είμαστε επιμελείς.


Μία από τις πιο επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στην ζωή μας είναι το μαγείρεμα, όμως δεν έχουμε πάντα χρόνο… ούτε διάθεση. Για την ακρίβεια, η ανάγκη του να πρέπει να μαγειρεύουμε καθημερινά μπορεί να μας προδιαθέσει αρνητικά ως προς αυτή την ρουτίνα, γεγονός που μας οδηγεί στην αναζήτηση του έτοιμου φαγητού, το οποίο γνωρίζουμε ότι δεν ωφελεί την υγεία. Όμως, υπάρχει τρόπος…

Ας φανταστούμε ότι πρέπει να μαγειρεύουμε μία μόνο φορά την εβδομάδα. Πώς σου φαίνεται; Αυτή η μέθοδος, με σωστή οργάνωση, εγγυάται ότι θα διαθέτεις περισσότερο χρόνο για σένα και τους δικούς σου, ότι θα μαγειρεύεις υγιεινά, και παράλληλα, ότι θα ξεχάσεις την κουραστική ερώτηση «τι θα φάμε σήμερα;». Ακολουθούν μερικές συμβουλές, τρικς και συνταγές, για να εφαρμόσεις αυτή την μέθοδο.

1-Η τέλεια λίστα για τα ψώνια.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση είναι αναμφίβολα η βάση για την μέθοδο ‘Batch cooking’. Πρωταρχική σημασία έχει η προετοιμασία της λίστας αγορών που να περιλαμβάνει υγιεινές και ισορροπημένες τροφές για το εβδομαδιαίο μενού. Με το σκεπτικό αυτό, οι διατροφολόγοι συνιστούν να συμπεριλαμβάνονται άφθονα λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Στην λίστα δεν πρέπει να ξεχάσουμε να προσθέσουμε τις πρωτεΐνες: ψάρι, αυγά ή άπαχο κρέας, αλλά και τους υδατάνθρακες. Από την στιγμή που θα τα έχεις όλα στην διάθεσή σου, χρειάζεσαι μόνο μερικές ώρες μίας μόνο ημέρας για να μαγειρέψεις.

2-Υγιεινό μενού

Έχεις τα υλικά, και ήρθε η ώρα για το μαγείρεμα. Τι κάνεις; Δεν χρειάζεται να είσαι master chef για να ετοιμάσεις διάφορα, γευστικά και εύκολα φαγητά.  Μπορείς να εναλλάσεις ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, πατάτες και λαχανικά, συνδυάζοντάς τα με ψάρι, κρέας, πουλερικά ή αυγά. Φτιάξε ένα εβδομαδιαίο μενού που να συνδυάζεις με ισορροπημένο τρόπο τις θερμίδες. Για παράδειγμα, φακές κοκκινιστές και ψάρι στο φούρνο, σαλάτα με σπαράγγια και κρέας κοκκινιστό με πατάτες, κρέμα λαχανικών και σολωμό.

3-Στην συντήρηση και στην κατάψυξη

Η ετοιμασία φαγητών κατάλληλων για να μπουν στην κατάψυξη είναι σημαντική. Η πλειοψηφία των τροφών μπορεί να καταψυχθεί– με εξαίρεση τα αυγά με το τσόφλι τους ή τα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το κρεμμύδι ή το αγγούρι που φυλάσσονται στην συντήρηση. Μαγείρεψε μεγάλες ποσότητες φαγητών, ώστε στην συνέχεια να μπορείς να τις μοιράσεις σε – κατά προτίμηση- γυάλινα σκεύη και να τις καταψύξεις.

Ακολούθησε την παραπάνω μέθοδο και με μόλις λίγες ώρες για τα ψώνια και το μαγείρεμα της εβδομάδας θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να αφιερώσεις σε σένα και στους αγαπημένους σου μέσα στην μέρα σου!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Γράψτε το σχόλιό σας