Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

TENA
Home ΣΕΞ Σεξ μετά τα 70; Ναι, ευχαριστώ!
banner_MUESTRA

Σεξ μετά τα 70; Ναι, ευχαριστώ!

ΣΕΞ

0 189

Με τα χρόνια, πολλές από τις φυσικές μας ικανότητες επηρεάζονται από τη σωματική κόπωση. Γι αυτό χρειάζεται να δούμε και τη σεξουαλικότητα με άλλη οπτική!


Παρόλο που πολλοί μύθοι σιγά σιγά καταρρίπτονται, η σεξουαλική ζωή στην τρίτη ηλικία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με προκατάληψη. Τα ίδια τα ηλικιωμένα ζευγάρια πολλές φορές λανθασμένα συμπεραίνουν το τέλος της σεξουαλικής τους ζωής μετά απο μια ορισμένη ηλικία.

Είναι πράγματι αλήθεια ότι με το γήρας, παρουσιάζονται μια σειρά από σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που επηρρεάζουν τον τρόπο αντίληψης της σεξουαλικότητάς μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την αναιρούν. Η ενηλικίωση των παιδιών, η απώλεια φιλικών και συγγενικών προσώπων (ή ακόμα και του/της συντρόφου), οι μειωμένοι ρυθμοί της καθημερινότητας και η σωματική κώπωση μπορούν να μειώσουν την αυτοπεποίθηση και την επιθυμία των ηλικιωμένων, κάτι που δε βοηθά στον επαναπροσδιορισμό της σεξουαλικής τους ζωής.

Γενικά, συχνά παρερμηνεύουμε την έννοια της σεξουαλικότητας, επικεντρώνοντας μονάχα στη λειτουργία των γεννητικών οργάνων και κατά συνέπεια, στη σεξουαλική συνεύρεση. Αντιθέτως, πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη σεξουαλικότητα πολύ πιο σφαιρικά, ως μια απόλαυση για όλο το σώμα, από την κορυφή ως τα νύχια, και όχι μόνο μαζί με το/τη σύντροφο αλλά και κατ’ιδίαν με τον εαυτό μας.

Είναι αλήθεια ότι κάποιες σωματικές ικανότητες περιορίζονται από τη φυσιολογική γήρανση και από τις επιπτώσεις ορισμένων ασθενειών που μπορεί να επηρεάσουν τις διάφορες φάσεις της σεξουαλικής ανταπόκρισης:

Στον άνδρα παρατηρείται μικρότερης έντασης και διάρκειας στύση, μικρότερης ποσότητας εκσπερμάτιση και η αίσθηση του οργασμού μπορεί να είναι λιγότερο έντονη από ότι σε νεαρότερη ηλικία. Από την άλλη, ασθένειες όπως ο διαβήτης, ή μια εγχείρηση προστάτη, που είναι αρκετά συνήθεις σε μεγάλες ηλικίες επίσης μπορούν να επηρεάσουν τη στύση.

Ως συνέπεια των ορμονικών αλλαγών της εμμηνόπαυσης, η ηλικιωμένη γυναίκα εμφανίζει κολπική ξηρότητα και το αιδοίο χάνει την ελαστικότητά του. Ακόμα, μετά από τη γέννα, οι μύες που απαρτίζουν το πυελικό έδαφος εξασθενούν, προκαλώντας εκτός από τη γνωστή μας ακράτεια ούρων, τη μείωση της ευαισθησίας των κολπικών τειχών και τη μείωση της αίσθησης τους οργασμού.

Χρειάζεται να λάβουμε επίσης υπόψιν ότι προβλήματα υγείας όπως οι μυικοί πόνοι, η αρθρίτιδα, ασθένειες των πνευμόνων και της καρδιάς μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών ή και τις στάσεις του σεξ που επιλέγουμε. Ωστόσο, (και αυτό είναι πολύ σημαντικό!) δεν έχουν περαιτέρω σοβαρότερες συνέπειες.

Παρόλα αυτά, όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου μας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας, κυρίως αφορούν στις γεννετήσιες σχέσεις, χωρίς όμως να τις παρεμποδίζουν εντελώς. Είναι καλύτερο να επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα του σεξ. Να επιδιδόμαστε περισσότερο στη φυσική επαφή, τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα χαϊδέματα, το μασάζ. Να περιορίσουμε τη σημασία που έχει για εμάς η διείσδυση και να επικεντρωθούμε στην απόλαυση και τη συναισθηματική επικοινωνία με το/τη σύντροφό μας.

Σε αυτές τις ηλικίες συναναστρεφόμαστε με πολλά άτομα χωρίς σύντροφο, χωρισμένοι ή σε χηρεία, και πιθανότατα θέλουμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το σεξ. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να κοινωνικοποιούμαστε, να βγαίνουμε και να γνωρίζουμε κόσμο, να κάνουμε νέους φίλους και να μην κλείνουμε την πόρτα σε νέες συναισθηματικές ή σεξουαλικές σχέσεις.

Από την άλλη, ακόμα και εάν έχουμε σύντροφο, είναι σημαντικό να μη χάνουμε την επαφή με την αυτοϊκανοποίηση και γενικότερα με το σώμα μας, εξερευνώντας το με κάθε τρόπο, όπως κάνοντας μασάζ και διεγείροντας ευαίσθητες ζώνες. Το να γνωρίζουμε το σώμα μας, βοηθάει στην αυτοεκτίμησή μας και μας επιτρέπει να μη χάνουμε την επαφή με τη σεξουαλικότητά μας, σε κάθε ηλικία!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

  • Συμβουλές για το σεξ μετά τον τοκετόΣυμβουλές για το σεξ μετά τον τοκετό Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, που συχνά συνοδεύουν την έλευση ενός μωρού, δεν θα σας […]
  • Οργασμός και πυελικό έδαφοςΟργασμός και πυελικό έδαφος Μερικές γυναίκες φθάνουν σε οργασμό εύκολα και άλλες δυσκολεύονται. Και συχνά ακούμε γυναίκες που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν φτάσει ποτέ […]
  • Μιλάμε ελεύθερα για το σεξ;Μιλάμε ελεύθερα για το σεξ; Όταν κάτι δεν πάει καλά, το λες στο ταίρι σου και στις φίλες σου; Το συζητάς με κάποιον ή ντρέπεσαι να μιλήσεις για αυτό ανοιχτά; Δεν […]
  • Το σεξ στην εμμηνόπαυσηΤο σεξ στην εμμηνόπαυση Σε αυτή την περίοδο, η γυναίκα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις του σώματός της για να μην μειωθεί η ερωτική της ζωή, όμως, […]
  • Επηρεάζουν τα φάρμακα τη σεξουαλική μας ζωή;Επηρεάζουν τα φάρμακα τη σεξουαλική μας ζωή; Παίρνετε χάπια για τη χοληστερίνη, την υπέρταση ή το άγχος; Πολλά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο ή τη λίπανση του κόλπου. Το […]
  • Ακράτεια; Αντιμέτώπισέ τη σε 5 βήματαΑκράτεια; Αντιμέτώπισέ τη σε 5 βήματα Το να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ένα πρόβλημα είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να βρούμε την λύση του. Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις […]

Άσε μας το σχόλιό σου: