ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > #ΠροχωράμεΜαζί με την ΤΕΝΑ > Γυμναστική στους καιρούς του Covid: 10 συμβουλές για σωματική άσκηση με ασφάλεια
Home #ΠροχωράμεΜαζί με την ΤΕΝΑ Γυμναστική στους καιρούς του Covid: 10 συμβουλές για σωματική άσκηση με ασφάλεια

Γυμναστική στους καιρούς του Covid: 10 συμβουλές για σωματική άσκηση με ασφάλεια

#ΠροχωράμεΜαζί με την ΤΕΝΑ


0 368

Σου αρέσει να κάνεις γυμναστική αλλά έχεις αμφιβολίες για το πώς να ασκείσαι με ασφάλεια; Σου δίνουμε συμβουλές-κλειδιά.


Να μην μας περιορίζει ο Covid στη σωματική μας άσκηση και δραστηριότητα. Η γυμναστική είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος που αποτελεί ασπίδα κατά των ιών, αλλά πρέπει να γίνεται σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε αυτές τις δέκα συμβουλές:

1. Βρες ένα κίνητρο για να κάνεις πέρα την τεμπελιά

Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε στο σπίτι, τόσο πιο εύκολο γίνεται να ξεχνάμε τη ρουτίνα των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Πολλές φορές μετατρέπουμε σε «δικαιολογία» ότι δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Επιπλέον, πολλά από τα μέρη όπου συχνάζαμε έχουν κλείσει και δεν κάνουμε πλέον αυτήν την περιστασιακή άσκηση στην οποία μας υπέβαλαν οι μετακινήσεις που είχαμε ή οι έξοδοι για μικροδουλειές.

Είναι σημαντικό να δώσουμε κίνητρο στον εαυτό μας: βρες μια σωματική δραστηριότητα που πραγματικά απολαμβάνεις, άλλαζε τις συνήθειές σου για να έχεις ποικιλία και να διατηρήσεις το ενδιαφέρον, καθόρισε εφικτούς στόχους που μπορείς να φτάσεις και να ξεπεράσεις, οργάνωσε τη μέρα σου για να συμπεριλάβεις χρόνο για αυτήν τη δραστηριότητα και κατάγραψε την πρόοδο που κάνεις.

2. Να έχεις συνείδηση για τα τεράστια οφέλη

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη -τα οποία λειτουργούν και ως κίνητρα- που έχουμε βάζοντας τη γυμναστική στην καθημερινή μας ρουτίνα είναι: μείωση του κινδύνου προβλημάτων υγείας όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσειςέλεγχος βάρουςμείωση των επιπέδων στρες και άγχουςβελτίωση του ύπνου… Συνοπτικά: αύξηση της ποιότητας ζωής μας και πρόληψη.

3. Βγες από το σπίτι με απόλυτη ασφάλεια

Η έξοδος για γυμναστική προϋποθέτει τις ίδιες ευθύνες που έχουμε και τώρα: φοράμε μάσκακρατάμε απόσταση ασφαλείαςκαθαρίζουμε επιφάνειες που πρόκειται να αγγίξουμε… Και ναι, υπάρχει δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες. Η πιο προφανής είναι το περπάτημα. Ξεκίνα με τη συνήθεια μισής ώρας και αύξησε σταδιακά τον χρόνο του περπατήματος.

Προσπάθησε να βγαίνεις έξω όποτε μπορείς: ο καθαρός αέρας και ο ήλιος προσφέρουν μια επιπλέον υποστήριξη στην ψυχική σου υγεία.

4. Συναντήσου με μία φίλη

Μπορεί να σου φαίνεται βαρετό να βγεις για περπάτημα ή να ασκηθείς μόνη σου. Αλλά γιατί δεν δοκιμάζεις να συναντιέσαι τακτικά με ένα άτομο εμπιστοσύνης; Είναι καλύτερο να καταφεύγεις σε ένα μόνο άτομο παρά σε πολλά διαφορετικά γιατί έτσι μειώνεις κάθε κίνδυνο και η σχέση με το ίδιο άτομο δημιουργεί πάντα εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Επίσης, μια καλή παρέα πάντα θα σε βοηθάει να βρίσκεις το κίνητρο.

5. Πλένε συχνά τα χέρια σου

Από συνήθεια, τείνουμε να αγγίζουμε πολλές επιφάνειες όταν βγαίνουμε για άσκηση. Για παράδειγμα, κάγκελα ή αντικείμενα στο πάρκο. Να θυμάσαι να πλένεις τα χέρια σου συχνά. Αυτό μας έχει διδάξει αυτή η πανδημία. Να έχεις μαζί σου αντισηπτικό τζελ σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση σε νερό κατά τη διάρκεια της εξόδου σου. 

6. Τόλμα με τη γιόγκα

Η γιόγκα είναι μία από τις πιο μοδάτες δραστηριότητες για πολλούς λόγους. Κατά πρώτον, προφανώς, επειδή ασκείσαι σε στάσεις πολύ κατάλληλες και άνετες για το σώμα. Κατά δεύτερο, επίσης πολύ σημαντικό, γιατί μας ξεαγχώνει και μας χαλαρώνει.

Υπάρχουν πολλά διαδικτυακά μαθήματα που διδάσκονται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές, αλλά αν προτιμάς να το κάνεις σε εξειδικευμένα κέντρα, βεβαιώσου ότι μπορείς να διατηρείς την απόσταση ασφαλείας.

7. Μετάτρεψε το σπίτι σου στο καλύτερο γυμναστήριο

Εάν έχεις διαθέσιμο χώρο, διάλεξε ένα ωραίο μέρος στο σπίτι σου για άσκηση. Μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας push-ups στον τοίχο και στη συνέχεια να προχωρήσεις μέχρι να τα κάνεις στον πάγκο της κουζίνας, στο τραπεζάκι του καφέ και τελικά στο πάτωμα.

Και μην υποτιμάς την ωφέλεια που έχει το να ανεβοκατεβαίνεις τις σκάλες. Είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις και μία από τις ασφαλέστερες, καθώς πιθανότατα δεν θα υπάρχουν πολλά άτομα που να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες του σπιτιού σου. Είναι μια αερόβια δραστηριότητα που έχει οφέλη όπως η καύση λίπους και η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

8. Εκπαιδεύσου με βάρη

Οι ασκήσεις αντοχής είναι πάντα καταπληκτικές, αλλά ακόμα περισσότερο για μετά από τα 50 χρόνια για την αποτελεσματική καταπολέμηση της απώλειας μυϊκής μάζας και την πρόληψη των πτώσεων που τόσο φόβο προκαλούν. Εάν δεν έχεις βάρη, φτιαξ’ τα μόνη σου: απλώς χρησιμοποίησε μπουκάλια γεμάτα νερό.

9. Εγγράψου σε διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής

Ο Covid πυροδότησε τη χρήση κοινωνικών δικτύων και διαδικτυακών μαθημάτων. Γίνονται όλο και καλύτερα. Γιατί δεν δοκιμάζεις να εγγραφείς σε ένα διαδικτυακό μάθημα γυμναστικής που μπορείς να παρακολουθείς στην τηλεόραση από το σπίτι σου; Θα αποκτήσεις ένα τακτικό ωράριο και ένας ειδικευμένος γυμναστής θα καθοδηγεί πάντα τα βήματά σου.

10. Οργάνωσε ομαδικές ασκήσεις με Zoom ή Skype

Να μην είναι η απόσταση εμπόδιο. Επωφελήσου από τις διαθέσιμες τεχνολογίες για να συναντήσεις μια ομάδα φίλων στο διαδίκτυο μέσω πλατφόρμας, όπως το Zoom ή το Skype. Είναι κάτι που στις αγγλοσαξονικές χώρες έχει μεγάλη επιτυχία. Δεν μας επιτρέπει μόνο να παραμένουμε ενεργές, αλλά και να διατηρούμε και να προωθούμε τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα