Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

TENA
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ Τελικά, τι είναι το ΠΕ και γιατί πρέπει να το “ανακαλύψω” στο...
banner_MUESTRA

Τελικά, τι είναι το ΠΕ και γιατί πρέπει να το “ανακαλύψω” στο σώμα μου;

ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ

0 12190

Το πυελικό έδαφος (ΠΕ) αποτελείται από πολλούς μύες και καλύπτει εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης. Πρόκειται για ένα είδος «αιώρας» που πάνω της «κάθονται» τα όργανα της πυέλου: στις


Το πυελικό έδαφος (ΠΕ) αποτελείται από πολλούς μύες και καλύπτει εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης. Πρόκειται για ένα είδος «αιώρας» που πάνω της «κάθονται» τα όργανα της πυέλου: στις γυναίκες ουροδόχος κύστη, μήτρα και έντερο και στους άνδρες, ουροδόχος κύστη και έντερο. Αυτή η «αιώρα» μοιάζει με δίχτυ που στηρίζει τα όργανα και έχει 3 οπές. Μία για να περνά η ουρήθρα της ουροδόχου κύστης, μία για τον τράχηλο της μήτρας και μια για τον πρωκτό του εντέρου. Η μυϊκή σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο αυτών των οπών ενώ η μυϊκή χαλάρωση των μυών αυτών επιτρέπει το άνοιγμά τους.

images (2)                        images (3)

Η θέση του ΠΕ στο σώμα μας του δίνει δύο πολύ σημαντικούς ρόλους. Ο πρώτος ρόλος του ΠΕ είναι ότι υποστηρίζει την ουροδόχο κύστη, την μήτρα και το έντερο στην θέση τους. Ο δεύτερος ρόλος του είναι ότι ελέγχει το άνοιγμα και το κλείσιμο των τριών οπών.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ρόλων, όταν οι μύες του ΠΕ δεν λειτουργούν σωστά, δηλαδή είναι αδύναμοι ή βρίσκονται σε σύσπαση,  μπορεί να έχουμε δυσλειτουργία στην περιοχή με πιο γνωστό σύμπτωμα την ακράτεια ούρων. Αναλυτικότερα, τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν 5 κατηγορίες:

  1. Δυσλειτουργία ουροδόχου κύστηςΑκράτεια, συχνοουρία, αίσθηση ατελούς ούρησης, κλπ.
  2. Δυσλειτουργία εντέρου (ορθού και πρωκτού): Ακράτεια αερίων και κοπράνων, δυσκοιλιότητα, αίσθηση ατελούς κένωσης, κλπ.
  3. Προπτώσεις πυελικών οργάνων: Πρόπτωση προσθίου τοιχώματος (κυστεοκήλη ουρηθροκήλη), πρόπτωση οπισθίου τοιχώματος (ορθοκήλη, εντεροκήλη) και πρόπτωση άνω τοιχώματος (τράχηλος, μήτρα, μετά από υστερεκτομή).
  4. Πυελικό Πόνο: Βουλβοδυνία, δυσπαρευνία, επώδυνη ουροδόχος κύστη, κλπ.
  5. Σεξουαλική δυσλειτουργία: Δυσπαρευνία, χαλάρωση πυελικού εδάφους, κλπ

images (1)

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να αφορούν μία ή και ταυτόχρονα περισσότερες κατηγορίες. Έτσι λοιπόν μια γυναίκα που έχει ακράτεια ούρων μπορεί να έχει και συμπτώματα πρόπτωσης ή μια γυναίκα που έχει ακράτεια ούρων να έχει και ακράτεια αερίων ή και κοπράνων.

Φωτεινή Λάγαρη  ΜΑ., ΡΤ.
New
York University
Φυσικοθεραπεύτρια www.ptpraxis.gr
Επιστημονικός συνεργάτης
SCA (ΤΕΝΑ) Ελλάς

 

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Γράψτε το σχόλιό σας