ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ Κυστεοκήλη και προβλήματα ούρησης

Κυστεοκήλη και προβλήματα ούρησης

ΑΚΡΑΤΕΙΑ

0 1510

Αυτή η πρόπτωση, μία από τις πιο συχνές, συνήθως επιφέρει συμπτώματα όπως η ακράτεια, οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις ή ακόμα και η επίσχεση ούρων, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.


Ονομάζεται κυστεοκήλη η πρόπτωση της ουροδόχου κύστης, η κάθοδος αυτής χαμηλότερα από την φυσιολογική της θέση μέσα στον κόλπο, επειδή το πυελικό έδαφος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει σωστά την στήριξή της.

Είναι αρκετά συχνό, σε γυναίκες με πολλαπλές φυσιολογικές γέννες, να υπάρχει μία ελαφράς μορφής κυστεοκήλη που δημιουργεί αίσθηση βάρους ή πίεσης.

Τα ουρολογικά συμπτώματα που προκαλεί αυτή η πρόπτωση μπορεί να ποικίλουν, αλλά όλα συνδέονται με την μετατόπιση της ουροδόχου κύστης από την κανονική της θέση:

  1. Ακράτεια από προσπάθεια.
  2. Ερεθισμός και αύξηση της ανάγκης για ούρηση με επείγοντα χαρακτήρα. Πρόκειται για περιπτώσεις που οι γυναίκες δεν έχουν απώλεια ούρων, αλλά χρειάζεται να πηγαίνουν τουαλέτα 8 με 10 φορές την ημέρα.
  3. Αδυναμία έναρξης της ροής των ούρων. Η αίσθηση είναι ότι η κένωση της κύστης δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι αργή… και, συχνά, χρειάζεται να βρούμε μία συγκεκριμένη στάση για την πλήρη κένωσή της.

Όταν η κυστεοκήλη προκαλεί δυσκολίες στην ούρηση είναι χαρακτηριστικό να συνδέεται με την επίσχεση ούρων γιατί το υπόλειμμα ούρων που παραμένει στην κύστη μετά την ούρηση είναι παράγοντας κινδύνου για την λοίμωξη. Αν ανήκεις σε αυτή την περίπτωση και έχεις πάνω από τρία επεισόδια κυστίτιδας τον χρόνο, συμβουλεύσου έναν ειδικό για να ακολουθήσεις την κατάλληλη θεραπεία.

Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές γυναίκες που «υποφέρουν» και, με κυστεοκήλη που προκαλεί παρεμπόδιση στην ούρηση, αντέχουν μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να επισκεφτούν τον γιατρό. Ακόμα συχνά φτάνουν να παρουσιάσουν την λεγόμενη «ακράτεια από υπερπλήρωση», στην οποία το συγκεντρωμένο υπόλειμμα των μη ολοκληρωμένων κενώσεων ούρησης, με την ελάχιστη προσπάθεια ή κίνηση, προκαλεί συνεχή σταγονοειδή απώλεια ούρων, χωρίς όμως να υπάρχει επιθυμία για ούρηση. Η ουροδόχος κύστη είναι σχεδόν πάντα γεμάτη και γίνεται αντιληπτό το πρήξιμό της.

Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, γιατί η επίσχεση ούρων μπορεί ακόμα και να επηρεάσει τα νεφρά. Για αυτό, αν παρουσιάζεις αυτά τα συμπτώματα, μην το αναβάλεις και επισκέψου τον γιατρό σου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Γράψτε το σχόλιό σας