ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Resilient (= Ψυχικά Ανθεκτικός) γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Resilient (= Ψυχικά Ανθεκτικός) γεννιέσαι ή γίνεσαι;

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

0 1240

Resilience. Να ένα όρος που “ακούγεται πολύ στις επιχειρήσεις. Η ελληνική μετάφραση είναι διττή: σημαίνει ανθεκτικότητα αλλά και ελαστικότητα, δηλαδή δυνατότητα ανάκαμψης, προσαρμοστικότητα, ικανότητα ανανέωσης, επανα-προσαρμοστικότητα, ευκαμψία, ικανότητα ανάκτησης του


Resilience. Να ένα όρος που “ακούγεται πολύ στις επιχειρήσεις. Η ελληνική μετάφραση είναι διττή: σημαίνει ανθεκτικότητα αλλά και ελαστικότητα, δηλαδή δυνατότητα ανάκαμψης, προσαρμοστικότητα, ικανότητα ανανέωσης, επανα-προσαρμοστικότητα, ευκαμψία, ικανότητα ανάκτησης του αρχικού σχήματος, ανανηπτικότητα και πολλά άλλα!

Το σημαντικό είναι ότι αυτή η ελαστικότητα/ ανθεκτικότητα είναι μια δεξιότητα και άρα το οποίο μαθαίνεται. Όπως όλες οι δεξιότητες, όσο εξασκούμαστε σε αυτή τόσο καλύτεροι γινόμαστε. Οι προκλήσεις στην καθημερινή μας ζωή είναι σίγουρα πολλές και αυτή είναι μια από τις δεξιότητες κλειδιά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε χωρίς να “σπάσουμε”!

Οι 5 συνιστώσες της ανθεκτικότητας/ ελαστικότητας είναι οι εξής:

Picture1

  1. Η αποτελεσματική διαχείριση της αλλαγής. Δεδομένου ότι η μόνη βεβαιότητα σε αυτόν τον κόσμο είναι ότι όλα αλλάζουν, η ικανότητά μας να αποδεχόμαστε την αλλαγή σαν μέρος της ζωής και να τη διαχειριζόμαστε προς όφελός μας μπορεί να συνδράμει στην εξάσκηση της ανθεκτικότητάς μας
  2. Η ανάληψη αποφάσεων. Αποφάσεις λαμβάνουμε με το συναίσθημα και με τη λογική. Ιδανικά, τα δύο αυτά πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία έται ώστε να λαμβάνουμε αποφάσεις ζυγισμένες. Σημειώστε ότι ακόμη και η μη δράση είναι μια απόφαση. Οτιδήποτε κάνετε ή δεν κάνετε, αρκεί να το έχετε αποφασίσει συνειδητά!
  3. Η δυνατότητα να έχουμε μια διευρυμένη προοπτική προσέγγιση. Τις περισσότερες φορές η οπτική μας περιορίζεται από τις πεποιθήσεις μας κι αυτό μας κάνει ανελαστικούς! Δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. οπότε αν θέλετε να δείτε άλλα αποτελέσματα, δοκιμάστε να αλλάξετε οπτική γωνία.
  4. Η ικανότητα να διατηρούμε τη θετικότητά μας. Μιλάω γι αυτή την καταπληκτική έννοια της ρεαλιστικής αισιοδοξίας κι όχι για στρουθοκαμηλισμό!
  5. Η φροντίδα του εαυτού μας. Είμαστε σώμα, πνεύμα και ψυχή και θέλουμε να προσέχουμε και τα τρία μέρη μας το ίδιο, θρέφοντάς τα με αγάπη, έμπνευση, σωστή διατροφή, γυμναστική, σωστές παρέες!

Από την Dr.Νάνσυ Μαλλέρου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Γράψτε το σχόλιό σας