ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Πώς να γλιτώσετε από τις… προσδοκίες

Πώς να γλιτώσετε από τις… προσδοκίες

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

0 965

Οι προσδοκίες είναι αυταπάτες που έχουμε δημιουργήσει, έτσι ώστε οι άνθρωποι και οι καταστάσεις να μπορούν να χωρέσουν μέσα στη ζώνη άνεσης μας. Οι προσδοκίες είναι στενά συνδεδεμένες με τα


Οι προσδοκίες είναι αυταπάτες που έχουμε δημιουργήσει, έτσι ώστε οι άνθρωποι και οι καταστάσεις να μπορούν να χωρέσουν μέσα στη ζώνη άνεσης μας. Οι προσδοκίες είναι στενά συνδεδεμένες με τα στερεότυπα. Μπορούν να είναι ένα μεγάλο βάρος και πηγή απογοήτευσης. Μπορούν να είναι μια πραγματική φυλακή. Όλοι μας περιφερόμαστε με προκατασκευασμένες ιδέες για τα πάντα και τους πάντες, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Ωστόσο, ένας κόσμος όπου όλες οι προσδοκίες μας θα εκπληρώνονται διαρκώς μπορεί να ακούγεται θελκτικός στην αρχή. Σε βάθος χρόνου όμως θα μας έκανε μαλθακούς, λιγότερο ευέλικτους και οξυδερκείς.

Για κάθε φορά που βρίσκεστε σε άβολη ή απρόσμενη θέση λόγω των προσδοκιών που έχετε από τον εαυτό σας, η των προσδοκιών που έχουν οι άλλοι από εσάς, σας προ(σ)καλώ να βάλετε σε εφαρμογή ένα διαφορετικό σχέδιο από ό,τι έχετε μάθει να κάνετε ως τώρα. Εγώ το αποκαλώ το Σχέδιο Ε©, δηλαδή το ένα σχέδιο δράσης που βασίζεται στις αρχές του Εσωκεντρισμού©.

Σχέδιο Ε©

  1. Ξέχνα ό,τι σχετίζεται με προσδοκίες (κυρίως το εγώ σου)
  2. Δώσε έμφαση στην πραγματική αποστολή και δώσε τον καλύτερο εαυτό σου στο στόχο που έχεις μπροστά σου
  3. Να είσαι αυθεντικός/ή και αληθινός/ή, παραδεχόμενος ανοιχτά κάτι που πιθανώς να σε κάνει να νιώθεις άβολα.
  4. Να είσαι έτοιμος/η να υποστείς τις συνέπειες (ακόμα – και κυρίως!- όταν δεν είναι της αρεσκείας σου
  5. Σεβάσου την αυθεντικότητα και την αλήθεια των άλλων (ακόμα κι αν οι άλλοι δεν κάνουν το ίδιο)

Από την Dr.Νάνσυ Μαλλέρου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Γράψτε το σχόλιό σας