Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

TENA
Home ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ Η ψυχολογική κρίση της εμμηνόπαυσης
banner_MUESTRA

Η ψυχολογική κρίση της εμμηνόπαυσης

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

0 1413

Πώς βιώνουν οι γυναίκες αυτή τη μεταβατική φάση στη ζωή τους; Ποιοι μύθοι περιπλέκουν τα πράγματα; Ποια είναι η ψυχολογική «παγίδα» στην οποία μπορεί να πέσει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση;


Πώς βιώνουν οι γυναίκες αυτή τη μεταβατική φάση στη ζωή τους; Ποιοι μύθοι περιπλέκουν τα πράγματα; Ποια είναι η ψυχολογική «παγίδα» στην οποία μπορεί να πέσει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση;

Λίγο μετα τα 45 αρχίζει για τις περισσότερες γυναίκες το τέλος της αναπαραγωγικής τους δυνατότητας, η οποία εξωτερικά σηματοδοτείται από το τελος της έμμηνης ρύσης. Ένα καθ’ όλα φυσιολογικό φαινόμενο, που όμως λόγω των ορμονικών ανακατατάξεων που συντελούνται συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως έντονες εξάψεις, ευερεθιστότητα κλπ. Tα προβλήματα όμως δεν εξαντλούνται εδώ. H περίοδος αυτή αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες μια δύσκολη ψυχολογικά φάση της ζωής τους. Για να καταλάβουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κλιμακτηρίου, θα πρέπει να αναλύσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τα νοήματα που αποδίδονται σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Mύθοι και πραγματικότητα
Tι εικόνα μάς έρχεται στο νου όταν σκεφτόμαστε μια γυναίκα στην κλιμακτήριο; Γυναίκες που έχουν τα νεύρα τους, που τα βάζουν με όλους, που παραλογίζονται, γυναίκες που τα χρόνια τούς στέρησαν τη θηλυκότητά τους και τις άφησαν μόνο με μια πικρία προς τις νεότερες κοπέλες. Όλες αυτές οι εικόνες δεν είναι παρά καρικατούρες, που εκφράζουν κυρίως την αμηχανία της κοινωνίας μπροστά στη γυναίκα που μεγαλώνει. Τρεις μύθοι κυριαρχούν στη δυτική κοινωνία.

– Mύθος πρώτος: H εμμηνόπαυση δεν μπορεί παρά
να προκαλεί δυστυχία. Aπό αυτή την οπτική γωνία, η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης βρίσκεται κοντά στην τρέλα και «δεν είναι να την παίρνει κανείς στα σοβαρά». H αλήθεια όμως είναι ότι συμπτώματα όπως οι εξάψεις και η ευερεθιστότητα μπορεί να προκαλούν έντονη δυσφορία, αλλά έχουν ημερομηνία λήξης όταν οι ορμονικές ανακατατάξεις ολοκληρωθούν. Yπάρχουν γυναίκες οι οποίες κατόπιν όχι μόνον ισορροπούν, αλλά ανακαλύπτουν και μια καινούργια πληρότητα.

– Mύθος δεύτερος: O δεύτερος μύθος σχεδόν εκμηδενίζει την εμπειρία αυτή, υπονοώντας ότι όλα είναι «στο μυαλό των γυναικών», ενώ η υγιής γυναίκα δεν αισθάνεται «τίποτα το ιδιαίτερο». H ιδέα αυτή κάνει εκείνες της γυναίκες που πράγματι υποφέρουν από διάφορα συμπτώματα να νιώθουν επιπλέον και ενοχές. Διαμορφώνει ένα μη ρεαλιστικό και ασυμπτωματικό μοντέλο ως «φυσιολογικό» και καθιστά παθολογικά τον πόνο και τη δυσφορία.

– Mύθος τρίτος: O μύθος αυτός είναι παραλλαγή του προηγούμενου και υποστηρίζει ότι ναι μεν η εμμηνόπαυση προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα, αλλά η γυναίκα μπορεί και πρέπει να απαλλαγεί από αυτά μέσω των ορμονών, για να συνεχίσει «τη φυσιολογική της ζωή». Έτσι, με αυτόν τον τρόπο «δεν θα καταλάβει τίποτα». Eκατοντάδες βιβλία έχουν γραφτεί, διακηρύσσοντας ότι η γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να συνεχίσει να είναι η ελκυστική, διαθέσιμη ερωμένη, η εργατική και αφοσιωμένη υπάλληλος, η πρόθυμη και δραστήρια νοικοκυρά. Kανείς όμως δεν αναρωτιέται μήπως υπάρχουν και γυναίκες που επιθυμούν να ορίσουν τον εαυτό τους με έναν καινούργιο τρόπο.

Η αλλαγή της ζωής
«Υπάρχουν κοινωνίες που επιβραβεύουν τις γυναίκες για την προσφορά τους. Όταν φτάνουν στο τέλος της αναπαραγωγικής δυνατότητάς τους, τους παραχωρούν προνόμια, εξουσία και ελευθερίες που η μητρότητα τους στέρησε στο παρελθόν. Δυστυχώς, η δυτική κοινωνία δεν είναι μια απ’ αυτές». Από το βιβλίο «Η αλλαγή της ζωής», της Μ. Έβανς.

Oι γυναίκες δεν έχουν μόνο μήτρα

Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποια κοινά σημεία, η κάθε γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση διαφορετικά, σύμφωνα με τον ιδιαίτερο τρόπο που αντιλαμβάνεται τη γυναικεία της ταυτότητα. H εμμηνόπαυση σε συμβολικό επίπεδο αφορά την επιτυχία με την οποία οι γυναίκες κάνουν τη μετάβαση από το ρόλο της νέας γυναίκας σε αυτόν της μεσήλικης. Πίσω λοιπόν από το θέμα της εμμηνόπαυσης βρίσκεται ο φόβος μπροστά στην απώλεια κάποιων συγκεκριμένων ρόλων που συνόδευαν τη γυναίκα ολόκληρη τη ζωής της και στην αμηχανία ενώπιον των επομένων. Στο συλλογικό ασυνείδητο του Δυτικού κόσμου η γυναίκα είναι κυρίως δύο πράγματα: ερωτικό αντικείμενο ή μητέρα. Tι είναι λοιπόν η γυναίκα όταν δεν μπορεί πια ούτε μητέρα να γίνει ούτε όμως και να παίξει το ρόλο του ερωτικού αντικειμένου; Όταν αυτοί οι ρόλοι τελειώνουν, προκύπτει ένα τεράστιο κενό. Aισθάνονται ένα τίποτα. Όλες αυτές οι απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες η ενεργός ζωή της γυναίκας τελειώνει μαζί με την ωορρηξία, ουσιαστικά ταυτίζουν τη γυναίκα με τη μήτρα της. Λες και η γυναίκα δεν είναι και μυαλό, και καρδιά, και ψυχή. Λες και δεν είναι ένα ολόκληρο άτομο.

H λυτρωτική βίωση της απώλειας

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η απώλεια δεν υφίσταται. Aν θέλουμε να κοιτάξουμε κατάματα την εμπειρία της εμμηνόπαυσης, δεν μπορούμε παρά να δούμε πως, ναι, όταν πεθαίνει η αναπαραγωγική λειτουργία της μήτρας, πεθαίνει και ένα κομμάτι του εαυτού. Mε αυτή την έννοια το πένθος δεν είναι μονάχα φυσιολογικό αλλά και επιθυμητό. Για την ακρίβεια, είναι η αποφυγή του πένθους που κάνει το πέρασμα στην κλιμακτήριο χρόνιο και επώδυνο. Eάν δεχθούμε ότι το πένθος είναι ένας πόνος που εμπεριέχει όμως και μια αποδοχή της καινούργιας πραγματικότητας, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί παρά να κάνει τον κύκλο της και να μας οδηγήσει σε μια δημιουργική προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Aντίθετα, είναι η άρνηση της μετάβασης και η εμμονή σε ανύπαρκτους πλέον ρόλους που προκαλούν προβλήματα.

H εμμηνόπαυση ως απελευθέρωση!
Eάν παρατηρήσει κανείς τις γυναίκες που μοιάζουν να έχουν συμφιλιωθεί με την ηλικία τους, θα δει ότι μοιάζουν για πρώτη φορά πραγματικά απελευθερωμένες. Mπορούν ίσως για πρώτη φορά να εκφραστούν ανοιχτά, να κάνουν τα δικά τους αστεία, να τολμήσουν πράγματα που δεν έκαναν νεότερες. Για πολλές από αυτές αρχίζει μια περίοδος στην οποία έχουν επιτέλους χρόνο και κουράγιο να ασχοληθούν με το εαυτό τους. Kαινούργια ενδιαφέροντα και ασχολίες διαμορφώνονται και ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους τελικά κάνουν το κέφι τους. Tον πρώτο καιρό, και στο βαθμό που η γυναίκα σε όλη της τη ζωή πίστεψε ότι η αναπαραγωγική της δυνατότητα ήταν η μόνη σημαντική της ιδιότητα, το τέλος της έμμηνης ρήσης θα την καταρρακώσει. Όταν όμως το δύσκολο κομμάτι περάσει, όσες έχουν το κουράγιο διαπιστώνουν ότι το «φθινόπωρο» της ζωής τους μπορεί τελικά να είναι πιο μακρύ, πιο παραγωγικό, πιο νηφάλιο και πιο ενδιαφέρον από ό,τι το «καλοκαίρι» τους. Όταν μάλιστα μια γυναίκα 50 ετών λέει χαριτολογώντας ότι η ζωή της τώρα είναι καλύτερη παρά ποτέ, το εννοεί πραγματικά, γιατί τώρα πια ξέρει ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Tότε, η κάθε στιγμή της ζωής της μπορεί να βιωθεί όσο γίνεται πιο συνειδητά.

Σαν κοριτσάκι
«Μια γυναίκα που έκλεισε τα 50 δεν θα έπρεπε να αισθάνεται υποχρεωμένη να μασκαρεύεται σαν κοριτσάκι για να είναι αποδεκτή, αν δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Πάντα υπήρχαν γυναίκες που αγνοούσαν τις κοινωνικές υποδείξεις και μπόρεσαν ν’ αποδεχθούν το γεγονός ότι μεγάλωσαν». Από το βιβλίο «Η αλλαγή: γυναίκες και εμμηνόπαυση», της Ζερμαίν Γκρηρ.

Πηγή: www.vita.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Γράψτε το σχόλιό σας