Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Αυτά τα Χριστούγεννα, διώξε τις κακές σκέψεις
banner_MUESTRA

Αυτά τα Χριστούγεννα, διώξε τις κακές σκέψεις

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

0 268

Ακόμα και αυτές τις γιορτινές μέρες, μπορεί να υπάρξουν στιγμές έντασης, κακής διάθεσης και τσακωμών. Ακολούθησε τις συμβουλές μας και πέρασε όμορφα αυτές τις γιορτές χωρίς άγχη και προβλήματα με την οικογένεια, τους φίλους σου αλλά και με χρόνο για τον εαυτό σου.


Αυτή η περίοδος του χρόνου είναι μια ευκαιρία να μοιραστείς με τους φίλους και την οικογένεια σου στιγμές χαράς και αντάμωσης. Είναι πιθανόν να ταξιδέψουμε για να δούμε τους αγαπημένους μας ή να μείνουμε σπίτι για να ετοιμάσουμε τη δική τους άφιξη. Είναι μέρες με ελέυθερο χρόνο αλλά παράλληλα και αρκετές υποχρεώσεις…

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι στιγμές των γιορτών μετατρέπονται σε στιγμές άγχους και έντασης για διάφορους λόγους: μέλη της οικογένειάς μας που πλέον έχουν φύγει από τη ζωή και η θέση τους στο οικογενειακό τραπέζι μας θυμίζει την απουσία τους, υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούμε ή δε γνωρίζουμε πώς να πούμε όχι, υπερβολικές ευθύνες για την οργάνωση της οικογένειας, τραπέζια, ραντεβού, κλπ.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν συγκρούσεις με τους υπόλοιπους αλλά και με εμάς τις ίδιες και και μπορούν να μας χαλάσουν τις γιορτινές μας στιγμές.

Μερικές συμβουλές για να απολαύσεις τις γιορτές χωρίς ανεπιθύμητες σκέψεις

  • Να είσαι ρεαλίστρια και να αποφασίσεις εκ των προτέρων με πόσα και ποιά άτομα θέλεις να περάσεις τις γιορτές σου. Φίλοι, συγγενείς, αγαπημένοι μας που ζουν αλλού και θα ταξιδέψουν για να μας δουν. Δε μπορείς όμως να πεις ναι σε όλους και σε όλα. Οι διακοπές είναι περιορισμένες και πρέπει να αποτελούν χρόνο και για εσένα την ίδια. Γι αυτό είναι μεγάλης σημασίας να οργανώσεις τις προτεραιότητες σου: πρώτα αποφάσισε με ποιόν θέλεις και μπορείς να περάσεις χρόνο, έπειτα οργάνωσε τις δραστηριότητες τις οποίες θα ήθελες να κάνεις (κάποιο χόμπυ, ταξίδι, κινηματογράφος, θέατρο). Και τέλος, μην ξεχάσεις τις υποχρεώσεις σου ή σχέδια που δεν είναι τόσο σημαντικά. Έτσι, θα έχεις στο μυαλό σου πώς να περάσεις πιο ευχάριστα το χρόνο σου χωρίς άγχος.
  • Παραδέξου το, θα ήταν πραγματικά μεγάλο δράμα εάν φέτος δεν πήγαινες σε κάποια οικογενειακή συγκέντρωση; Ή εάν ο σύντροφός σου και εσύ δεν πηγαίνατε μαζί στο ίδιο τραπέζι σε σπίτι φίλων; Ή εάν τελικά αποφασίσεις να πας τελευταία στιγμή; Τέτοιου τύπου αποφάσεις δε χρειάζεται να φέρνουν την καταστροφή. Δοκίμασε φέτος να μην αφήσεις να σε προβληματίσουν τέτοια θέματα, όποια και εάν είναι η τελική σου απόφαση.
  • Κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις συχνά αναδύουν παλιές πίκρες, αντιπαλότητες ή άλυτα προβλήματα. Αν μέχρι τώρα δεν το έχετε επιλύσει όποιο και αν είναι το πρόβλημα, ας είμαστε ρεαλιστές: αυτή δεν είναι η κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε γι αυτό. Οι συγκρούσεις και οι παρεξηγήσεις δεν λύνονται στο οικογενειακό τραπέζι αλλά σε άλλες πιο κατάλληλες στιγμές. Στις γιορτές μαζευόμαστε για να απολαύσουμε στιγμές με τους αγαπημένους μας και γι αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε όσα μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν.
  • Μην ψάχνεις την τελειότητα. Αν είσαι εσύ αυτή που θα οργανώσει μια οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση, σκέψου ότι αυτό που θα θυμούνται όλοι μετά θα είναι οι όμορφες στιγμές και τα γέλια και όχι εάν ήταν καλό το φαγητό ή όχι. Μην πέσεις στην παγίδα και ταλαιπωρηθείς με τα ψώνια ή το μαγείρεμα και τελικά περάσεις όλη σου την ώρα στο πόδι αντί στο τραπέζι μαζί με τους δικούς σου. Είναι χαμένος χρόνος για εσένα και για αυτούς.

Να θυμάσαι αυτό που πραγματικά έχει σημασία: απόλαυσε τον ελεύθερο χρόνο σου, τους αγαπημένους σου αλλά και το χρόνο που θα αφιερώσεις σε εσένα την ίδια.

Πηγή: Alicia Jiménez, ψυχολόγος

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Γράψτε το σχόλιό σας