ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ 10 πράγματα που δεν ήξερες για την ακράτεια

10 πράγματα που δεν ήξερες για την ακράτεια

ΑΚΡΑΤΕΙΑ

0 917

Ειδική διατροφή, ασκήσεις, καθημερινές συνήθειες... Κάθε φορά μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με την ακράτεια, καθώς το να βλέπουμε αυτό το κομμάτι της ζωής μας με φυσικότητα βοηθά ώστε να το αντιμετωπίσουμε με θετική διάθεση. Πόσα ξέρεις όμως σχετικά με την ακράτεια ούρων;


Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ακράτειας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε πλέον με περισσότερη φυσικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί που σιωπούν, χωρίς να γνωρίζουν ότι το να μιλάς γι αυτό το θέμα σε βοηθάει να βρεις λύσεις ώστε να απολαύσεις χωρίς ταμπού και περιορισμούς τη ζωή σου σε προχωρημένη ηλικία, οπότε και αυξάνεται συνήθως η απώλεια ούρων.

Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για την ακράτεια, τόσο καλύτερα γνωρίζουμε πώς να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές προκλήσεις που αυτή μας δημιουργεί. Γι αυτό έχουμε συλλέξει μια σειρά με ενδιαφέροντα δεδομένα για την ακράτεια που ίσως να μην ήξερες έως τώρα. Ρίξε μια ματιά παρακάτω και μοιράσου τα! Θα βοηθήσεις έτσι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να εξαλείψουμε τις προκαταλήψεις γύρω από την ακράτεια.

 

infografía-incontinencia_GR

 

  1. Η ακράτεια ούρων επηρρεάζει 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο: θα μπορούσε να είναι η τρίτη χώρα σε πληθυσμό μετά την Κίνα και την Ινδία!
  2. Η κύστη μας περιέχει μεταξύ 300-400ml ούρων (σχεδόν 2 ποτήρια νερό) μέσα στην ημέρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το νούμερο αυτό φτάνει ακόμα και τα 800ml.
  3. H ακράτεια επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ένας στους τέσσερις άνω των 40 υποφέρει από απώλειες ούρων.
  4. Ένα ποσοστό μέχρι και 70% των ατόμων με ακράτεια ούρων δεν αναζητά ιατρική βοήθεια.
  5. Περίπου το 75% των γυναικών με ακράτεια ακόμα δε χρησιμοποιεί ειδικά προϊόντα για την απώλεια ούρων.
  6. Τα ειδικά προγράμματα πρόληψης και αποκατάστασης του πυελικού εδάφους μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση ή και να μειώσουν τα συμπτώματα της απώλειας ούρων έως και στο 70% των περιπτώσεων.
  7. Σε πονάει η μέση σου? Η απώλεια ούρων που προκαλείται από αδυναμία πυελικού εδάφους σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πόνου ή ενοχλήσεων στη μέση.
  8. Η εμφάνιση ακράτειας στις επαγγελματίες αθλήτριες είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Οι δραστηριότητες υψηλής έντασης δρουν ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για το πυελικό έδαφος.
  9. Υπάρχουν τρεις τύποι ακράτειας: η πιεστική (προκαλείται με το γέλιο, το βήχα, το φτάρνισμα ή την σωματική άσκηση), η επιτακτική (η ανάγκη ούρησης είναι τόσο έντονη που δεν επιτρέπει την έγκαιρη πρόσβαση στο μπάνιο) και η μικτή ακράτεια (συνδιασμός των δύο προηγούμενων τύπων).
  10. Το 35% των γυναικών με διαβήτη εμφανίζει ακράτεια ούρων. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με το διαβήτη τείνουν να αυξάνουν την παραγωγή ούρων, η οποία μεγαλώνει των κίνδυνο απωλειών.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Γράψτε το σχόλιό σας