Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

TENA
Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Το θαύμα (ή δράμα;) της εγκυμοσύνης
banner_MUESTRA

Το θαύμα (ή δράμα;) της εγκυμοσύνης

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

0 447

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι η περήφανη μαμά ενός υπέροχου παιδιού! Αυτό σημαίνει ότι πέρασα κι εγώ το θαύμα της εγκυμοσύνης. Μόνο που δεν ήμουν σαν τις άλλες εγκύους που


Να ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι η περήφανη μαμά ενός υπέροχου παιδιού! Αυτό σημαίνει
ότι πέρασα κι εγώ το θαύμα της εγκυμοσύνης. Μόνο που δεν ήμουν σαν τις άλλες εγκύους που δήλωναν ότι αυτή είναι η καλύτερη περίοδος της ζωής τους και κυκλοφορούσαν με χάρη
πάνω στα τακούνια τους ακόμα και την ημέρα του τοκετού!

Για μένα η γκάμα των συναισθημάτων ήταν: ναυτία, πόνοι, φόβος για το αν θα τα καταφέρω, αγωνία για το αν θα ξαναγίνω από φάλαινα γυναίκα, ενοχές γιατί δεν πέρναγα όσο φανταστικά μου έλεγαν ότι πρέπει να περνάω, πρήξιμο, διάφορες σωματικές (και καθόλου σέξυ!) διαταραχές, στρες
για την απώλεια της ζωής μου όπως την ήξερα (και μου άρεσε), φρίκη γιατί κάτι κουνιόταν
μέσα μου και δεν ήξερα αν είναι φυσιολογικό η όχι, εκνευρισμό με τις άλλες εγκύους που έλαμπαν, νεύρα με τις φίλες μου, τη μαμά μου τα ΜΜΕ και όλο τον κόσμο γιατί “κανείς δεν μου τα’πε αυτά” … Φυσικά ενδιάμεσα ένιωθα και κύματα ανεξέλεγκτης αγάπης, στοργής, προστατευτικότητας, θαυμασμού και συγκίνησης.

Για όλες τις μελλοντικές μητέρες εκεί έξω που νιώθουν ενοχές επειδή δεν απολαμβάνουν
την εγκυμοσύνη τους όσο “θα έπρεπε”, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας 5 τρόπους
για να την περάσετε όσο πιο ανώδυνα γίνεται:

 

1)     Μιλήστε ελεύθερα για ότι νιώθετε χωρίς ενοχές. Δεν είστε μόνη. Απλώς οι περισσότερες γυναίκες δεν το παραδέχονται. Αφήστε που όταν παραδεχτείτε δημόσια ότι δεν το διασκεδάζετε ξαφνικά θα συμφωνήσουν μαζί σας πολλές άλλες γυναίκες. Περνάτε όλα αυτά που περνάτε.
Μην καταπιέζετε κι άλλο τον εαυτό σας. Το μωράκι σας έρχεται!

2)     Διατηρήστε την πίστη σας. Δεν είστε τρελή.  Όλες οι συναισθηματικές διακυμάνσεις
είναι απόλυτα φυσιολογικές. Όλες οι σωματικές διαταραχές είναι (δυστυχώς) απαραίτητες
για να αντεπεξέλθετε. Η φύση είναι σοφή. Εμπιστευτείτε την. Το μωράκι σας έρχεται!

3)     Ζητήστε βοήθεια και κατανόηση.  Αν έχετε την ευλογία να έχετε γύρω σας ανθρώπους διατεθειμένους να σας στηρίξουν (σύντροφο, οικογένεια, φίλους) μοιραστείτε μαζί τους τις αγωνίες σας, εξηγήστε τους πώς μπορούν να σας βοηθήσουν και αφήστε τους να το κάνουν. Το μωράκι σας έρχεται!

4)     Διαλέξτε γιατρό που να “είναι εκεί”. Αυτό που περνάτε είναι περίπλοκο και επώδυνο. Επιλέξτε ένα γιατρό που να είναι διαθέσιμος να διαλευκάνει κάθε σας απορία (για εκατοστή φορά!), να ακούσει κάθε σας ανασφάλεια, να συζητήσει ότι σας απασχολεί. Το μωράκι σας έρχεται!

5)     Θυμηθείτε ότι “θα περάσει κι αυτό”.  Ακόμη κι αν έχετε την χειρότερη εγκυμοσύνη
στην ιστορία, αποκλείεται να μείνετε έγκυος για πάντα! Κάντε υπομονή. Το μωράκι σας έρχεται!

6)     Αστειευτείτε! Λίγο χιούμορ πάντα βοηθάει. Αυτοσαρκαστείτε κι αφήστε να σας κοροϊδέψουν λίγο. Το μωράκι σας έρχεται!

7)     Αυτοθαυμαστείτε. Ζείτε ένα θαύμα. Κοιτάξτε αυτή την υπέροχη (τεράστια!) κοιλιά σας, χαϊδέψτε την, φωτογραφήστε την, καμαρώστε την! Το μωράκι σας έρχεται!

Από την Dr.Νάνσυ Μαλλέρου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Άσε μας το σχόλιό σου: