ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΑΚΡΑΤΕΙΑ > ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ > Τοκετός με επισκληρίδιο: χρειάζεται σωματική προετοιμασία;
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ Τοκετός με επισκληρίδιο: χρειάζεται σωματική προετοιμασία;

Τοκετός με επισκληρίδιο: χρειάζεται σωματική προετοιμασία;

ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ


0 1762

Ο τοκετός είναι μία από τις πιο απαιτητικές στιγμές για το σώμα στην ζωή της γυναίκας. Η επισκληρίδιος αναστέλλει στην γέννα την φυσική αντανάκλαση της ώθησης, γι’αυτό και μπορεί να προκαλέσει την ανάγκη χρήσης ιατρικών εργαλείων, όπως οι λαβίδες ή η βεντούζα. Ένας δυνατός μυς μπορεί να εξισορροπήσει αυτό το πρόβλημα.


Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν για την γέννα μόνο αν επιθυμούν να έχουν ένα φυσικό τοκετό χωρίς επισκληρίδιο, γιατί πιστεύουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να μάθουν να ελέγχουν τον πόνο, να κινούνται ή να παίρνουν στάσεις που δεν είναι εύκολες όταν έχει γίνει επισκληρίδιος. Ωστόσο, η γυναίκα που επιθυμεί έναν τοκετό με επισκληρίδιο πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η αναισθησία αυξάνει τις πιθανότητες για την χρήση ιατρικών εργαλείων στην γέννα (σύμφωνα με την αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε από τους Anim-Somuah M, Smyth R, Howell C. το 2005 και δημοσιεύτηκε από το κέντρο Cochrane, σημείο αναφοράς στην διεθνή επιστημονική κοινότητα) Ακόμη δεν είναι γνωστό ποιες είναι οι αιτίες αυτής της αύξησης  της χρήσης ιατρικών εργαλείων για τον τοκετό, αλλά υποστηρίζεται ότι, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να είναι η έλλειψη κινητικότητας της γυναίκας ή η απουσία φυσικής αντανακλαστικής ώθησης, που αναστέλλεται με την αναλγησία. Αυτή η αντανάκλαση προκαλεί έντονη επιθυμία για ώθηση και προσανατολίζει την γυναίκα για αυτές. Γι’αυτό συνηθίζεται να είναι πιο αποτελεσματική στις γυναίκες που δεν έχει πραγματοποιηθεί η επισκληρίδιος από εκείνες που δεν αισθάνονται αυτή την ανάγκη για να σπρώξουν.

Η αναγκαιότητα της σωματικής προετοιμασίας

Ο τοκετός είναι μία από τις πιο απαιτητικές στιγμές για το σώμα στην ζωή της γυναίκας. Σε πολλές περιπτώσεις θα της ζητηθεί να σπρώξει με δύναμη για να βοηθήσει να βγει το βρέφος. Αυτές οι ωθήσεις μπορεί να διαρκέσουν πάνω από μία ώρα και απαιτούν έναν μεγάλο έλεγχο των κοιλιακών μυών και μία μεγάλη σωματική αντοχή. Ο κοιλιακός μυς πρέπει να είναι η κύρια μηχανή που βοηθάει την μήτρα να εξωθήσει το βρέφος και όσο πιο αποτελεσματικές είναι οι ωθήσεις τόσο λιγότερο θα αργήσει αυτό να γεννηθεί και μικρότερη θα είναι η ανάγκη εξωτερικής βοήθειας, δηλαδή να πρέπει να χρησιμοποιηθούν εργαλεία, όπως οι λαβίδες ή η βεντούζα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, αν έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιήσουμε επισκληρίδιο για τον τοκετό, να γνωρίζουμε ότι ο πυελικός μυς είναι δυνατός και σε καλή κατάσταση εκείνη την στιγμή, για να μειωθούν οι επιπλέον κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της γέννας με αναλγησία. Οι ασκήσεις ενίσχυσης τους πυελικού εδάφους από την αρχή της εγκυμοσύνης θα μας επιτρέψει να έχουμε μία γέννα πιο αποτελεσματική και γρήγορη.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα