Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

TENA
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ ¿Τι είναι η νυκτουρία?
banner_MUESTRA

¿Τι είναι η νυκτουρία?

ΑΚΡΑΤΕΙΑ

0 327

Ξυπνάς κατά την διάρκεια της νύχτας για να πας τουαλέτα; Σου συμβαίνει περισσότερες από μία φορές σε μία νύχτα; Τότε πιθανά υποφέρεις από αυτó το ενοχλητικό σύμπτωμα που εκτός του ότι επηρεάζει τον ρυθμό του ύπνου σου, ταυτόχρονα επηρεάζει και την ποιότητα της ζωής σου. Συμβουλέψου τον γιατρό σου.


Καθόλη την διάρκεια της νύχτας, ο οργανισμός προσαρμόζει την παραγωγή ούρων σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, και μετά από 6 ή 8 ώρες, όταν ξυπνήσουμε, πάμε στο μπάνιο. Ωστόσο, πολλές γυναίκες (και άντρες) αισθάνονται περισσότερο την ανάγκη για ούρηση την νύχτα παρά την ημέρα. Αυτή η επιθυμία διακόπτει τον ύπνο τους και κατά συνέπεια επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής τους, προκαλώντας σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές διαταραχές: οι άνθρωποι που υποφέρουν από νυκτουρία παρουσιάζουν αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη και είναι περισσότερο συναισθηματικά ευερέθιστοι.

Αυτό το σύμπτωμα σχετίζεται γενικά με την γήρανση (στις γυναίκες διαπιστώνεται από την εμμηνόπαυση, κυρίως, από τα 65 και μετά) και συνήθως συνδέεται με την επιτακτική ακράτεια, τις προπτώσεις, τις καρδειαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, ή τον διαβήτη.

Αίτια της νυκτουρίας:

  • Ουροδόχος κύστη με μειωμένη χωρητικότητα.
  • Νυκτερινή πολυουρία: υπερβολική παραγωγή ούρων στην διάρκεια του ύπνου.
  • Πολυουρία: σχετίζεται με νεφρικές και καρδιακές παθήσεις που προκαλούν συσσώρευση υγρών.
  • Συνδυασμός μικρής ουροδόχου κύστης και πολυουρίας.
  • Κατανάλωση συγκεκριμένων φαρμάκων (διουρητικών κτλ)

Αν η επιθυμία σου για ούρηση διακόπτει τον ύπνο σου και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σου, συμβουλέψου τον γιατρό σου, που θα αξιολογήσει την περίπτωσή σου με έναν ουροδυναμικό έλεγχο, μεταξύ άλλων εξετάσεων. Σε κάθε περίπτωση, αν υποφέρεις από αυτό το σύμπτωμα, συνιστούμε να αποφεύγεις:

  • Την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
  • Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό πριν κοιμηθείς.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Άσε μας το σχόλιό σου: