Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

TENA
Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα φρούτα του καλοκαιριού
banner_MUESTRA

Τα φρούτα του καλοκαιριού

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

0 536

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή του χρόνου που προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από φρούτα. Καρπούζι, κεράσια, σταφύλια και πολλά άλλα – πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με υπέροχη γεύση. Τα καλοκαιρινά


Το καλοκαίρι είναι μια εποχή του χρόνου που προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από φρούτα. Καρπούζι, κεράσια, σταφύλια και πολλά άλλα – πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με υπέροχη γεύση. Τα καλοκαιρινά φρούτα λοιπόν, μπορούν και πρέπει να είναι ενταγμένα στο καθημερινό διατροφολόγιο της οικογένειας, καθώς έχoυν πολλά να προσφέρουν στην υγεία του οργανισμού – απλά πρέπει αυτό να γίνεται σε λογικές ποσότητες  (όπως και σε οποιαδήποτε άλλη τροφή άλλωστε) γιατί αν και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά  έχουν τόσο θερμίδες όσο και φυσική ζάχαρη.

Ας δούμε λοιπόν τα κύρια χαρακτηριστικά των πιο γνωστών από αυτά, όπως παρουσιάζονται στο γνωστό health site iator:

Α β ο κ ά ν τ ο :
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει βιταμίνες Α, E, K, σύμπλεγμα Β, C, αλλά και μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ασβέστιο. Περιέχει πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά που συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς (161 θερμίδες/100γρ).

Δ α μ ά σ κ η ν ο :
Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με πολύ γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, και C. Περιέχει επίσης ασβέστιο, κυτταρίνη, μαγνήσιο και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών (75 θερμίδες/100γρ).

Κ α ρ π ο ύ ζ ι :
Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή, βιταμίνες Α και C και τέλος λικοπένιο. Το λικοπένιο είναι πλούσιο αντιοξειδωτικό και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση ενώ επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι δρα ενάντια στη δημιουργία του καρκίνου του προστάτη. Το καρπούζι επίσης, αποτελεί πλούσια πηγή του αμινοξέος κιτρουλίνη που στη συνέχεια μεταβολίζεται σε αργινίνη – ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό. Τέλος, το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο, που συμβάλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας ταυτόχρονα διουρητική δράση. Το καλοκαιρινό αυτό φρούτο αποτελεί μια καλή επιλογή σαν ενδιάμεσο σνακ ή ελαφρύ βραδινό (21 θερ./100 γρ.)

Κ ε ρ ά σ ι α :
Το κόκκινο χρώμα στα κεράσια αποδίδεται στις ανθοκυανίνες, ουσίες με αυξημένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση ενώ συμβάλουν στην υγεία της καρδίας. Επίσης είναι αυξημένα σε κάλλιο ενώ έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (47 θερμ./100γρ).

Μ ο ύ σ μ ο υ λ ο :
Είναι στρογγυλός ή ωοειδής καρπός, ανάλογα με την ποικιλία και όταν ωριμάσει αποκτά κίτρινο χρώμα. Το μούσμουλο τρώγεται νωπό σα φρούτο και δε δέχεται περαιτέρω επεξεργασία γιατί είναι ευαίσθητο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και ασβέστιο (48 θερμίδες/100γρ).

Ν ε κ τ α ρ ί ν ι α :
Τα νεκταρίνια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (50 θερμ/100 γρ).

Π ε π ό ν ι :
Το πεπόνι προσφέρει μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών και κατ΄επέκταση βιταμίνης Α που δρα σαν αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική ουσία ενώ προστατεύει παράλληλα και την όραση. Εκτός από τη βιταμίνη Α, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που δρα επίσης σαν αντιοξειδωτικό, προάγει την δημιουργία κολλαγόνου ενώ βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Προσφέρει μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (21 θερ./100 γρ.).

Ρ ο δ ά κ ι ν α :
Τα ροδάκινα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, βιταμίνη C και κάλλιο ενώ προσφέρουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (37 θερμ./100γρ).

Σ τ α φ ύ λ ι α :
Τα κόκκινα σταφύλια είναι και αυτά πλούσια σε αθοκυανίνες ενώ προσφέρουν μια άλλη αντιοξειδωτική ουσία, τη ρεσβερατρόλη, που συμβάλλει στην υγεία της καρδίας. (63 θερμ./100 γρ).

Σ ύ κ α :
Τα σύκα είναι πάρα πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία του εντέρου. Επίσης τα ξηρά σύκα συστήνονται σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη λόγω της περιεκτικότητας τους σε ασβέστιο (41 θερμ./100γρ).

Φ ρ ά ο υ λ ε ς :
Οι φράουλες όπως και τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες ενώ έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλλιο ενώ έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. (26 θερμ. /100 γρ).

Πηγή: http://praktikesidees.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Άσε μας το σχόλιό σου: