Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

TENA
Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Πώς να διαχειριστείς το χρόνο των διακοπών σου
banner_MUESTRA

Πώς να διαχειριστείς το χρόνο των διακοπών σου

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

0 131

Να ξαναρχίσεις το ποδήλατο, να βάψεις το σπίτι, να ασχοληθείς με τον κήπο... Βάζεις πολλούς στόχους για τις διακοπές σου, χωρίς να καταφέρεις όμως να κατορθώσεις σχεδόν τίποτα; Οργανώσου, σκέψου ρεαλιστικά και ξεκαθάρισε τις προτεραιότητές σου για να επιτύχεις τους στόχους σου αυτό το καλοκαίρι!


Μέσα στο καλοκαίρι, έχουμε πολύ περισσότερο καιρό στη διάθεση μας και γι αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τον διαχειριστούμε ώστε να απολαύσουμε πλήρως τις διακοπές μας. Συνήθως, τις πρώτες ημέρες των διακοπών μας τις περνάμε χαλαρώνοντας και χωρίς να κάνουμε πολλά σχέδια, ωστόσο σιγά σιγά ξεκινάμε να βάζουμε προτεραιότητες για το πώς θέλουμε να περάσουμε το χρόνο μας. Χρείαζεται να βρούμε την ισορροπία μεταξύ του να ολοκληρώσουμε ό,τι είχαμε βάλει ως στόχο να κάνουμε και παράλληλα να ξεκουραστούμε.

Κατά τη διάρκεια του έτους, σίγουρα θα έχεις ετοιμάσει κάποια λίστα με πράγματα και δραστηριότητες που θα ήθελες να κάνεις στις διακοπές σου. Εάν δε διαχειριστείς σωστά το χρόνο που έχεις, θα καταλήξεις απογοητευμένη, αναρωτώμενη “πόσο γρήγορα πέρασαν οι μέρες” ή γιατί δεν έκανες τίποτα όλο το καλοκαίρι. Εμείς σου δίνουμε μερικές συμβουλές, ώστε να μη φτάσεις ως εκεί:

  • Κάνε μια λίστα: μια “βροχή ιδεών”, κυρίως πράγματα που θα σου άρεσε πολύ να κάνεις. Σίγουρα η λίστα σου θα είναι αρκετά γενική και όχι πολύ ρεαλιστική, γι αυτό ταξινόμησε τις ιδέες σου ανά προτεραιότητα: αυτές που πρέπει να γίνουν σε βραχυ-, μεσο- ή μακροπρόθεσμο διάστημα.
  • Βάλε προτεραιότητες: αυτά που επείγουν, τις υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεριαώσεις, αυτά που πάντα αναβάλεις και αυτά που σου αρέσουν περισσότερο να κάνεις. Σου προτείνουμε να ξεκινήσεις από αυτά που σου αρέσουν λιγότερο να κάνεις ή από αυτά που θες να ξεφορτωθείς από πάνω σου εδώ και καιρό, και έπειτα να απολαύσεις με την ησυχία σου αυτά που σε ευχαριστούν.
  • Μην αφήνεις να περνούν οι μέρες: συχνά παραμελούμε πράγματα γιατί νομίζουμε ότι έχουμε καιρό μπροστά μας αλλά τελικά δεν εκμεταλλευόμαστε αυτόν τον καιρό σωστά και καταλήγουμε να μην κάνουμε πολλά από αυτά που είχαμε σκεφτεί. Βάλε μια τάξη στο χρόνο των διακοπών σου χωρίζοντας τον σε διήμερα/τριήμερα: “τί πρέπει να κάνω σήμερα και αύριο ή τις επόμενες ημέρες”;
  • Οι στόχοι σου πρέπει να είναι ρεαλιστικοί: σκέψου καλά το χρόνο που χρειάζεσαι, τί ώρες μπορείς να αφιερώνεις σε καθετί, υπολόγισε πιθανές καθυστερήσεις ή αναποδιές. Για παράδειγμα, εάν σκέφτεσαι “αύριο επιτέλους θα πάω βόλτα με το ποδήλατο”, υπολόγισε από τώρα εάν θα είναι το απόγευμα ή το πρωί, πόση ώρα θα ήθελες να αφιερώσεις σε αυτό, εάν θα πας μόνη ή με φίλους…

Αν ήδη έχεις αποφασίσει τί θα κάνεις και ποιές είναι οι προτεραιότητές σου, ακολούθησε τα παρακάτω απλά βήματα διαχείρισης χρόνου:

  1. Πες ΟΧΙ σε δραστηριότητες που δεν είναι στις προτεραιότητες σου. Αγνόησε ό,τι είναι σε μακροπρόθεσμο στάδιο ή ό,τι δεν έρχεται πρώτο στη λίστα σου.
  2. Εκμεταλλεύσου το “νεκρό χρόνο”. Οι ώρες αναμονής σε πλοίο, αυτοκίνητο, υπηρεσίες, κλπ μπορούν να σου φανούν χρήσιμες για να διεκπεραιώσεις κάποια μικρή υποχρέωση ή δουλειά όπως κάποιο τηλεφώνημα που πρέπει ούτως ή άλλως να κάνεις. Έτσι θα κερδίσεις χρόνο από την υπόλοιπη ημέρα σου.
  3. Μάθε να αναδιανέμεις τις δουλειές. Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνη σου: ζήτα τη βοήθεια φίλων και συγγενών και θα τις ολοκληρώσεις πολύ πιο γρήγορα.

Μα πάνω από όλα θυμίσου ότι οι διακοπές είναι χρόνος για εσένα την ίδια: ξεκουράσου, χαλάρωσε και απόλαυσέ τις με τον εαυτό σου και με αυτούς που αγαπάς!

 

Πηγή: Alicia Jiménez, ψυχολόγος

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Γράψτε το σχόλιό σας