ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ Δέκα διαφορές ανάμεσα στην αντρική και γυναικεία ακράτεια

Δέκα διαφορές ανάμεσα στην αντρική και γυναικεία ακράτεια

ΑΚΡΑΤΕΙΑ

0 860

Άνδρες και γυναίκες υποφέρουν από ακράτεια, όμως, το κάθε φύλο δεν το βιώνει το ίδιο. Και, αν και στις γυναίκες το ποσοστό που εμφανίζει ακράτεια είναι μεγαλύτερο, το κοινωνικό και συναισθηματικό αντίκτυπο επηρεάζει περισσότερο τους άντρες.
Η ακράτεια αποτελεί μία πραγματικότητα που αφορά 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. Αλλά, εκτός από αυτά τα νούμερα, που αγγίζουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό πληθυσμού από 50 ετών και πάνω, η ακράτεια εξακολουθεί για πολλούς, και ειδικά για εκείνους, να είναι ταμπού και μία πάθηση για την οποία ελάχιστα μιλάμε με τον γιατρό μας.

Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε τα δέκα κύρια σημεία των διαφορών μεταξύ ανδρικής και γυναικείας ακράτειας, πώς να την αντιμετωπίσεις και πώς την ζουν τα δύο φύλα.

Ποιον επηρεάζει:

Ενώ για τις γυναίκες είναι μία πάθηση κοινή για 1 στις 3 γυναίκες από την ηλικία των 50 και μετά, για τους άντρες είναι 1 στους 4 από την ηλικία των 40 και μετά.

   Αιτίες:

Στις γυναίκες εμφανίζεται κυρίως λόγω της εξασθένησης του πυελικού εδάφους από τις εγκυμοσύνες, τις γέννες και την εμμηνόπαυση. Επίσης, από την χρόνια δυσκοιλιότητα και την παχυσαρκία. Στους άνδρες, η ακράτεια, εκτός από την ηλικία, συνδέεται με την αύξηση του μεγέθους του προστάτη,  με τον καρκίνο του προστάτη ή με τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, όπως το Πάρκινσον ή το Αλτσχάιμερ.

Τύπος ακράτειας:

Στις γυναίκες, ο πιο συχνός τύπος ακράτειας είναι η ακράτεια από προσπάθεια, ενώ στους άντρες, η επιτακτική ακράτεια, γνωστή και ως «υπερδραστήρια κύστη».

Θεραπεία:

Και για τα δύο φύλα, οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές συμφωνούν: ενίσχυση του πυελικού εδάφους. Οι άνδρες πρέπει να αυξήσουν τον έλεγχο του σφιγκτήρα. Στο www.tenasynseola.gr θα βρεις πληροφορίες και ασκήσεις για την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους.

Συμβουλές από τον ειδικό:

Τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες δεν απεθύνονται στον γιατρό τους για την αντιμετώπιση της ακράτειας, με το ποσοστό των αντρών να είναι μεγαλύτερο από αυτό των γυναικών.

Ταμπού:

Για ένα μεγάλο αριθμό γυναικών αυτό το θέμα εξακολουθεί να είναι ταμπού και δεν το συζητάει  από ντροπή. Στην περίπτωση των αντρών, πάνω από τους μισούς απευθύνονται στον γιατρό τους μετά από ένα χρόνο παρουσίας συμπτωμάτων.

Κοινωνική ζωή:

Οι γυναίκες προσπαθούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε μία τουαλέτα, αν και, από φόβο στην απώλεια ούρων, περιορίζουν μέρος της κοινωνικής τους ζωής. Από την άλλη, πολλοί άντρες αναφέρουν ότι δεν κοιμούνται καλά την νύχτα, γιατί σηκώνονται συχνά για να πάνε τουαλέτα, και ότι περιορίζεται η σεξουαλική και η επαγγελματική τους ζωή.

Συναισθηματικό αντίκτυπο:

Η ακράτεια επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των γυναικών, προκαλεί ανασφάλεια, απομόνωση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι άντρες αισθάνονται λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό τους, ακόμη και κατάθλιψη.

Άγνοια:

Μερικές κακές συνήθειες, όπως η μείωση κατανάλωσης υγρών για την αποφυγή απώλειας ούρων, δεν είναι η λύση, αφού τα ούρα συσσωρεύονται και προκαλούν μεγαλύτερη συχνότητα στην ούρηση. Η άγνοια είναι από τους χειρότερους εχθρούς στην περίπτωση αυτή, γιατί, μεταξύ άλλων, το να γνωρίζεις την ακράτεια θα σε βοηθήσει στο να την κατανοήσεις, στην πρόληψη, και στο μέτρο του δυνατού, στο να την αντιμετωπίσεις με τον καλύτερο τρόπο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στην περίπτωση των γυναικών, οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας καλυτερεύουν ή καθυστερούν την εμφάνισή της.

Χρήση κατάλληλων προϊόντων για την απώλεια ούρων:

Υπάρχουν κατάλληλα προϊόντα, που εξουδετερώνουν τις οσμές και είναι σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση της πυκνότητας των ούρων (πιο ρευστά). Υπάρχει, όμως, ένας σημαντικός αριθμός γυναικών και αντρών (περισσότερο οι άντρες) που δεν τα γνωρίζει και χρησιμοποιεί γυναικείες σερβιέτες, χαρτί υγείας ή διπλό εσώρουχο.

Τα προϊόντα της TENA για γυναίκες και άντρες είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση της απώλειας ούρων και προσφέρουν προστασία και σιγουριά. Ζήτα το δωρεάν δείγμα για γυναίκες, για άντρες

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply