Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

TENA
Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Βιταμίνη D, ιδανική στην εμμηνόπαυση
banner_MUESTRA

Βιταμίνη D, ιδανική στην εμμηνόπαυση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

0 138

Ποιες οι ιδιότητες της, ποια τρόφιμα την περιέχουν και μερικές προτάσεις για εύκολα και γρήγορα πιάτα που μπορείς να ετοιμάσεις.


Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για όλους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ξέρεις όμως γιατί είναι σημαντική για εμάς τις γυναίκες; Κατά την διάρκεια των διαφορετικών περιόδων της ζωής μας παίζει καίριο ρόλο: στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία, στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση. Είναι σημαντικό να έχουμε καλά επίπεδα βιταμίνης D, αφού μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της πρόωρης εμμηνόπαυσης και στην μείωση συμπτωμάτων στην περίοδο αυτή, όπως αυτών των μυϊκών πόνων και τον πόνο των οστών.

Εγκυμοσύνη και βιταμίνη D

Οι έγκυες πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε υψηλά επίπεδα, διαφορετικά ο κίνδυνος να υποφέρουν από διαβήτη κυήσεως, προεκλαμψία, ακόμα και πρόωρο τοκετό αυξάνεται. Είναι σημαντικό την περίοδο της εγκυμοσύνης να επισκεπτόμαστε τακτά τον γυναικολόγο μας για έλεγχο.

Βιταμίνη D και εμμηνόπαυση

Σε αυτή την περίοδο της ζωής μας έχουμε έλλειψη οιστρογόνων και τα οστά μας είναι λιγότερο προστατευμένα. Αν πριν την εμμηνόπαυση τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι υψηλά, μπορεί ακόμα και να συμβάλει στην πρόληψη των διαταραχών που σχετίζονται με την οστεοπόρωση, την παχυσαρκία, τους μυϊκούς πόνους, τα καρδιαγγειακά προβλήματα ή τον διαβήτη.

Ήδη ξέρουμε ότι την βιταμίνη D μας την παρέχει κυρίως η έκθεση στον ήλιο, αλλά ένα 10% των ιδιοτήτων της μπορούμε να το απορροφήσουμε επίσης με μία κατάλληλη διατροφή.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

  • Ψάρι και θαλασινά: τόνος, σαρδέλες, ρέγγα, γαρίδες, σολομός, στρείδια, σκουμπρί.
  • Γαλακτοκομικά: γάλα (επίσης γάλα σόγιας και γάλα αμυγδάλου), τυρί
  • Αυγά
  • Δημητριακά πλούσια σε βιταμίνες
  • Μανιτάρια

Πιάτα με υψηλό περιεχόμενο σε βιταμίνη D

1- Το μυστικό βρίσκεται στο καλό πρωϊνό

Θεωρείτε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και για αυτό πρέπει να φροντίζουμε να είναι αρκετά θρεπτικό. Ήδη γνωρίζουμε ότι το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, αλλά το γάλα αμυγδάλου συγκεκριμένα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μπορούμε να το φτιάξουμε μόνες μας. Συνιστάται επίσης να συνοδεύουμε το πρωινό μας με δημητριακά ενισχυμένα με βιταμίνες και μέταλλα, όπως αυτά που έχουν ως βάση τους το καστανό ρύζι ή τα κόκκινα φρούτα.

2- Πράσινη σαλάτα με τόνο

Αν και ο φρέσκος τόνος είναι αυτός που έχει πολύ υψηλό ποσοστό βιταμίνης D, ο τόνος σε κονσέρβα δεν πάει πίσω. Για να έχουμε μία ιδέα, 60 γραμμάρια αντιστοιχούν στο 25%  της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας. Και αν στην πράσινη σαλάτα με τον τόνο έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε και γαρίδες, τότε αυξάνουμε την συγκέντρωση της βιταμίνης  D στο πιάτο μας.

3- Αυγά με μανιτάρια… βιταμινούχα ομελέτα

Ο κρόκος του αυγού αποτελεί σημαντική πηγή πρόσληψης της βιταμίνης D. Περιλαμβάνει ως και το ένα πέμπτο της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Αν, δε, προσθέσουμε και μανιτάρια, τότε έχουμε ένα πιάτο απλό, εύκολο και άκρως θρεπτικό.

Με αυτές τις προτάσεις μπορείς να συνδυάσεις τις τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως σου αρέσει. Και κάτι ακόμα! Η έκθεση στον ήλιο με μέτρο και με τις απαραίτητες προφυλάξεις είναι η καλύτερη φυσική πηγή πρόσληψης αυτής της βιταμίνης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Άσε μας το σχόλιό σου: