Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

TENA
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Αλλεργίες: Άνοιξαν και σας… περιμένουν!
banner_MUESTRA

Αλλεργίες: Άνοιξαν και σας… περιμένουν!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

0 329

Ήρθε η άνοιξη και, αντί να χαίρεστε, «κλαίτε» επειδή για άλλη μια φορά θα σας ταλαιπωρήσει η γνωστή σας αλλεργία; Μάθετε πώς θα περιορίσετε με απλούς τρόπους τα ενοχλητικά της


Ήρθε η άνοιξη και, αντί να χαίρεστε, «κλαίτε» επειδή για άλλη μια φορά θα σας ταλαιπωρήσει η γνωστή σας αλλεργία; Μάθετε πώς θα περιορίσετε με απλούς τρόπους τα ενοχλητικά της συμπτώματα.

Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες, η αλλεργική ρινίτιδα με ή χωρίς επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα, οφείλονται κυρίως στη γύρη των φυτών. Τα τελευταία χρόνια, οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν, καθώς, λόγω της αλλαγής του κλίματος (περισσότερη ηλιοφάνεια και καλοκαιρία), τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα και επιπλέον καλλιεργούνται νέα είδη. Για παράδειγμα, έχουν κατακλύσει τη χώρα μας καλλωπιστικά κυπαρίσσια (Cupressus arizonica, Cupressus lusitanica, Τhuja orientalis) που ανθοφορούν από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη. Αν και δεν έχουν γίνει μελέτες στη χώρα μας που να αποδεικνύουν ποια από αυτά πυροδοτούν αλλεργίες, έχει παρατηρη­θεί ότι από τότε που καλλιεργούνται ευρέως και σε άλλες περιοχές της ­Μεσογείου (π.χ. στη Μασσαλία), έχουν αυξηθεί οι αλλεργικές αντιδράσεις από τη γύρη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε να πηγαίνετε εκδρο­μή στην εξοχή ή να κάνετε βόλτα στο πάρκο για να μη σας πιάσει συνάχι, φτάρνισμα, βήχας, δύσπνοια ή για να μην κοκκινίσουν ή τσούξουν τα μάτια σας. Αν ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας και υιοθετήσετε τις πρακτικές συμβουλές του Vita, πιθανώς τη φετινή χρονιά να ταλαιπωρηθείτε λιγότερο.

Οι 10 εντολές της άνοιξης
Δεν χρειάζεται να στερηθείτε τις καθημερινές σας συνήθειες για να αποφύγετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Αρκεί μόνο να είστε περισσότερο προσεκτικοί.

1.Αποφύγετε την άμεση επαφή με τα φυτά που σας προκαλούν αλλεργία, παρόλο που η γύρη τους μεταφέρεται με τον αέρα χιλιόμετρα μακριά.

2.Πριν πάτε στην εξοχή, μάθετε ποια φυτά ανθίζουν στην περιοχή. Αποφύγετε τα μέρη που έχουν πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά και προτιμήστε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου συνήθως η συγκέντρωση της γύρης είναι μικρότερη. Μάλιστα, αν είστε αλλεργικοί στα άνθη της λεύκας ή της ιτιάς, μην επισκέπτεστε περιοχές με λίμνες και ποτάμια.

3.Μην ασχολείστε με την κηπουρική την άνοιξη. Αν έχετε κήπο, φροντίστε να τον έχει καθαρίσει από τα «ένοχα» φυτά κάποιος άλλος!

4.Αποφεύγετε να αερίζετε το σπίτι ή τα κλινοσκεπάσματα και να απλώνετε ρούχα τις ώρες που οι συγκεντρώσεις της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλές, δηλαδή: α) 9-12 το πρωί και ιδιαίτερα όταν φυσά, β) τις πολύ ζεστές ξηρές ημέρες, που έχει και άπνοια και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη.

5.Προτιμήστε να γυμνάζεστε σε κλειστούς χώρους.

6.Φοράτε απαραίτητα γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.

7.Κλείνετε τα παράθυρα όταν οδηγείτε στην εξοχή και χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητο κλιματισμό που διαθέτει ειδικά φίλτρα για τη γύρη.

8.Φοράτε κράνος που καλύπτει μύτη και μάτια, αν οδηγείτε μηχανή.

9.Καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα των κλιματιστικών που έχετε στο σπίτι και στο αυτοκίνητό σας.

10.Περιορίστε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας (π.χ. να μπαίνετε από εξωτερικό ζεστό περιβάλλον σε κλιματιζόμενο χώρο) και αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές (π.χ. αποσμητικά, απορρυπαντικά, αρώματα), επειδή τα συμπτώματα της αλλεργίας πυροδοτούνται από αυτούς τους «ερεθιστικούς» παράγοντες.

Μείνετε μακριά!
Στον πίνακα που ακολουθεί θα βρείτε τα φυτά που ενοχοποιούνται περισσότερο για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες και, ενδεικτικά, τις περιοχές όπου ευδοκιμούν. Η δυνατότητα επίσκεψης αυτών των περιοχών εξαρτάται από τη σοβαρότητα της αλλεργίας σας και τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πηγή: www.vita.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Άσε μας το σχόλιό σου: