Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

ΤΕΝΑ συν σε όλα
TENA
Γλωσσάριο

Στη συνέχεια θα βρείτε μια λίστα με σημαντικούς όρους που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον δικτυακό τόπο:

 

Ενούρηση: Η ενούρηση είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου ονομάζεται νυκτερινή ενούρηση.

Ακράτεια από προσπάθεια: Πρόκειται για ακράτεια ούρων που προκαλείται από απότομες σωματικές λειτουργίες όπως είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, το σήκωμα βάρους ή η σωματική άσκηση. Συνήθως παρουσιάζεται διαρροή μικρής μόνο ποσότητας και γενικά σχετίζεται με την αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους.

Λειτουργική ακράτεια: Πρόκειται για αδυναμία έγκαιρης πρόσβασης στην τουαλέτα λόγω των δυσκολιών που προκαλεί μια σωματική ή ψυχική ασθένεια.

Μικτή ακράτεια:  Όπως δηλώνει και η ονομασία της, σε αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα ποικίλλουν. Συνήθως αποτελεί συνδυασμό ακράτειας από προσπάθεια και επιτακτικής ακράτειας. Όταν συνυπάρχουν οι δύο αυτές μορφές ακράτειας, συνήθως η μία προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα από την άλλη, οπότε συνιστάται να δίνεται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των συχνότερων συμπτωμάτων.

Ακράτεια από υπερπλήρωση: Πρόκειται για συνεχή ή περιστασιακή ροή ούρων, η οποία συχνά προκαλείται από παρεμπόδιση ή νευρική βλάβη.

Εμμηνόπαυση: Είναι η περίοδος που χαρακτηρίζεται από την οριστική παύση της έμμηνου ρύσης. Ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους: Ασκήσεις σύσπασης και χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους. Στόχος τους είναι η ενδυνάμωση των μυών και η αύξηση της πίεσης σύγκλεισης της ουρήθρας.

Ούρηση: Η πράξη της ούρησης (κένωση της ουροδόχου κύστης).

Μύες της πυέλου: Οι μύες του πυελικού εδάφους σχηματίζουν έναν ευρύ αναρτήρα μεταξύ των ποδιών από το ηβικό οστό έως τη βάση της σπονδυλικής στήλης.

Υποδραστήρια ουροδόχος κύστη:   Υποδραστήρια ονομάζεται η ουροδόχος κύστη που αποθηκεύει μεγαλύτερη από τη φυσιολογική ποσότητα ούρων. Συνεπώς, επειδή δεν καταλαβαίνετε πότε η ουροδόχος κύστη σας είναι πλήρης, σημειώνεται διαρροή μικρών ποσοτήτων ούρων λόγω αυξημένης πίεσης στα τοιχώματά της.

Νευρολογικές διαταραχές της ουροδόχου κύστης: Η παρουσία νευρολογικών βλαβών λόγω κάποιας πάθησης μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και ουροδόχου κύστης. Συνεπώς, δεν είναι δυνατός ο έλεγχος ή η πλήρης κένωση της ουροδόχου κύστης.