Εγγραφείτε τώρα ή εάν είστε χρήστης πληκτρολογήστε το email σας και τον κωδικό πρόσβασης

TENA
Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μήπως είστε εσωστρεφής και δεν το ξέρετε;
banner_MUESTRA

Μήπως είστε εσωστρεφής και δεν το ξέρετε;

Featured

0 638

Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για την αξία των εσωστρεφών ανθρώπων. Ίσως η κυριότερη αφορμή να ήταν το καταπληκτικό best seller


Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για την αξία των εσωστρεφών ανθρώπων. Ίσως η κυριότερη αφορμή να ήταν το καταπληκτικό best seller της Suzan Cain “Σςςς, Η δύναμη των εσωστρεφών σε ένα κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει”.

Αυτό το βιβλίο μου άρεσε για τρεις λόγους:

Αφενός γιατί έχω πολλούς εσωστρεφείς πελάτες στελέχη, που παλεύουν να ανταποκριθούν και να αποδείξουν την αξία τους σε ένα κόσμο που είναι μαθημένος να ακολουθεί αυτόν που φωνάζει δυνατότερα κι όχι απαραίτητα αυτό με τη μεγαλύτερη αξία!

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την προσωπική ανακάλυψη ότι δεν είμαι περίεργη που ως εξωστρεφής χρειάζομαι πολύ χρόνο για τον εαυτό μου, αλλά “αμφιστρεφής“, και αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό!

Καλό είναι διαχωρίσουμε τους ντροπαλούς από τους εσωστρεφείς. Ντροπαλός είναι κάποιος που φοβάται την έκθεση στον κόσμο και την κοινωνική κριτική που προκύπτει από αυτή.

Εσωστρεφής είναι ο άνθρωπος που νιώθει πιο ζωντανός και παραγωγικός όταν είναι πιο ήσυχος, σε πιο ήρεμα περιβάλλοντα που του δίνουν τη δυνατότητα να “βρεθεί ” με τον εαυτό του χωρίς την απόσπαση των πολλαπλών ερεθισμάτων.

Ο τρίτος λόγος που αγαπώ το Σσσ είναι γιατί υπερασπίζεται πολύ εμπεριστατωμένα τις αρετές των εσωστρεφών. Αν το σκεφτούμε, πολλοί επιτυχημένοι άθρωποι, επιχειρηματίες και φιλάνθρωποι σήμερα είναι εσωστρεφείς όπως ο Bill Gates, o Steve Jobs, και άλλοι. Ιστορικά, όλοι οι πεφωτισμένοι άνθρωποι αποζήτησαν το δρόμο του εσωστρεφούς και “περπάτησαν μόνοι” όταν ήρθε η ώρα να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο έργο τους: ο Ιησούς, ο Γκάντι, ο Βούδας… Αυτό μας δείχνει ότι η παραδοσιακή επιφυλακτικότητα προς τη εσωστρέφεια κάθε άλλο παρά χρήσιμη είναι!

Γιατί έχει σημασία να γνωρίζουμε “από τι είμαστε φτιαγμένοι”; Γιατί πρέπει να το απενοχοποιήσουμε. Κι ακόμη πιο σημαντικό, πρέπει να το αποδεχθούμε και να τιμάμε κάθε πλευρά του χαρακτήρα μας. Η αυτογνωσία μας δίνει τη δύναμη να κρίνουμε τον καθένα -και τον εαυτό μας-  με επιείκεια, διαύγεια και σεβασμό.

Η αυτο-αποδοχή μας δίνει το περιθώριο να μεταφέρουμε την προσοχή μας από τις “γνώμες των άλλων” στην καλλιέργεια του δικού μας Χαρακτήρα και Ήθους

Αν θέλετε να διαπιστώσετε πόσο εσωστρεφείς είστε, μπορείτε να κάνετε το τεστ της Suzan Cain στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.quietrev.com/the-introvert-test/

Από την Dr.Νάνσυ Μαλλέρου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Γράψτε το σχόλιό σας